10. Kanser Payudara Meradang: Gejala, Prognosis

Apakah kanser payudara radang?

Kanser payudara radang (karsinoma payudara radang) adalah jenis khas kanser payudara invasif lanjutan - iaitu, tumor payudara malignan lanjutan yang menyerang tisu sekeliling. Dalam kebanyakan kes di sini, sel-sel kanser tumbuh di sepanjang saluran limfa pada kulit payudara.

Istilah "radang" untuk kanser payudara ini berasal dari fakta bahawa sekurang-kurangnya sebahagian daripada kulit pada payudara yang terjejas menunjukkan tanda-tanda klasik keradangan - kemerahan dan terlalu panas (inflammatio = Latin untuk "keradangan").

Bentuk kanser yang jarang berlaku

Kanser payudara yang meradang jarang berlaku. Hanya peratusan satu digit kecil daripada semua kanser payudara disebabkan oleh bentuk perkembangan ini. Ia lebih biasa pada wanita yang lebih muda sebelum menopaus. Tumor juga boleh pecah semasa mengandung dan menyusu.

Terapi intensif perlu

Karsinoma payudara yang meradang ialah kanser payudara yang agresif yang memerlukan rawatan intensif dengan kemoterapi, pembedahan dan radiasi:

  • Mastektomi: Dalam kes ini, seluruh payudara mesti dibuang (mastektomi radikal) - pembedahan memelihara payudara tidak disyorkan untuk kanser payudara radang (risiko berulang terlalu tinggi).
  • Sinaran: Pembedahan diikuti dengan terapi sinaran untuk menghapuskan sebarang sel tumor yang tinggal di dalam badan.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang setiap langkah rawatan di sini.

Dalam kebanyakan kanser payudara lain, terapi anti-hormon adalah mungkin kerana sel-sel tumor tumbuh sebagai tindak balas kepada hormon seks wanita. Ini tidak berlaku dengan kanser payudara radang: selnya biasanya tidak mempunyai tapak dok untuk hormon seks, jadi mereka tidak bertindak balas terhadap terapi kekurangan hormon.

Kanser payudara yang meradang: apakah simptomnya?

Dalam bentuk kanser payudara ini, "bintik merah" yang meresap (iaitu, kemerahan kulit yang meresap) dan payudara yang terlalu panas menunjukkan komponen keradangan. Kawasan yang terjejas juga mungkin sakit. Kulit sering bengkak dan menebal. Dalam teksturnya, ia selalunya menyerupai kulit kulit oren (peau d’oren).

Tumor pepejal ("benjolan di dalam payudara") biasanya tidak dapat dirasai dalam kanser payudara radang, tidak seperti dalam bentuk kanser payudara yang lain.

Keradangan payudara (mastitis) biasanya menunjukkan dirinya dengan kemerahan, hipertermia dan pembengkakan kulit payudara - sama seperti kanser payudara radang. Walaupun dengan ultrasound dan teknik pengimejan lain, selalunya sukar untuk membezakan antara kedua-dua keadaan. Kepastian datang daripada menganalisis sampel tisu (biopsi).

Kanser payudara yang meradang: Apakah peluang untuk terus hidup?

Prognosis adalah buruk: disebabkan oleh gejala tidak spesifik, kanser payudara radang jarang dikesan pada peringkat awal; keradangan payudara (mastitis) selalunya salah didiagnosis. Di samping itu, bentuk kanser ini berkembang dengan cepat (dalam beberapa minggu hingga beberapa bulan) dan dengan cepat membentuk metastasis dalam organ lain seperti nodus limfa. Dalam kebanyakan kes, metastasis sebegitu sudah wujud apabila kanser ditemui.

Rawatan intensif yang terdiri daripada kemoterapi, pembedahan dan radioterapi adalah penting dalam keradangan kanser payudara. Jika konsep terapi ini dikurangkan, masa kelangsungan hidup mereka yang terjejas akan dipendekkan.