10 Petua Praktikal untuk menentang Selulit

Dengan krim pendek tidak boleh melawan atau mencegah gangguan kulit jeruk lesung pipit, untuk wanita yang tegas mesti melabur lebih banyak lagi. Urut lembut dengan anti-selulit krim, promosi darah peredaran melalui sejuk- mandian bergantian yang hangat, rendah lemak vitamin-rich diet dan senaman adalah sebahagian daripada program penjagaan terhadap selulit.

Kaedah rawatan yang berbeza untuk selulit

Kesabaran dan disiplin juga penting, kerana kesan pengetatan sering muncul hanya setelah beberapa bulan konsisten langkah-langkah. Dalam kes degil selulit, diet dan banyak bersenam adalah perkara utama yang membantu.

Mengenai kaedah khas, seperti vakum terapi, rawatan elektrik dan ketat anti selulit (misalnya, dengan teofilin asetal), berjumpa doktor.

Aktiviti sukan

Kawasan masalah dapat disasarkan melalui latihan fizikal - sukan dengan itu berada di puncak senarai program anti-selulit. Senaman menguatkan otot, mempromosikan darah peredaran dan merangsang pembakaran lemak melalui pengoksigenan.

  • Mengurangkan lemak dan membina otot besar-besaran: Semakin banyak jisim otot, semakin banyak kalori dibakar, kerana aktiviti metabolisme sel otot lebih tinggi daripada sel lemak.
  • Disasarkan latihan kekuatan dalam kecergasan gimnastik pusat atau zon masalah (latihan membina otot untuk kaki, perut dan punggung) sangat berkesan. The kulit menjadi lebih lancar lagi - tetapi memerlukan kesabaran dan ketabahan. Sesuai adalah tiga sesi latihan seminggu 30 minit, lebih baik dengan beban sederhana.
  • Sukan yang sesuai untuk memerangi selulit juga berbasikal, berjoging, mendaki or berenang. Trampolin mini untuk rumah juga disyorkan. Trampolining juga merangsang metabolisme, membawa pembakaran lemak sehingga laju dan senang di sendi.

Diet untuk selulit

Minum cukup penting untuk mengetatkan kulit, disyorkan sekurang-kurangnya dua liter cecair setiap hari. Segelas keran hangat air pada waktu pagi selepas bangun tidur mesti memberi kesan detoksifikasi dan pencernaan.

Dengan khasiatnya, lebih baik memberi perhatian kepada garam masak dan makanan yang rendah lemak. Buah-buahan dan sayur-sayuran, terutamanya kalium- makanan kaya (kentang, aprikot, pisang), halia dan artichoke menyokong pemurnian.

  • Minum dua hingga tiga liter cecair setiap hari. Dengan cara ini, anda menyokong penyingkiran produk sisa metabolik. Teh herba atau rendah-natrium mineral air disyorkan.
  • Minum kopi, teh hitam dan alkohol hanya secara sederhana.
  • Kurangkan pengambilan garam, gula, dan daging yang memihak kepada biji-bijian, buah-buahan dan sayur-sayuran.
  • Mengelakkan obesiti atau mengurangkan berat badan berlebihan.

Penjagaan kulit untuk selulit

Kesan penyediaan anti-selulit dan tukang urut sangat kontroversial. Stiftung Warentest, setelah penyelidikan selama lapan minggu, menolak keberkesanan terhadap semua cara yang diuji. Walaupun begitu, yang baru krim dan gel dengan istimewa gula molekul, kafein, silikon or ginkgo berasa sangat menyenangkan di kulit.

Mandi penuh dengan alga ekstrak or garam laut sebelum menggunakan krim meningkatkan daya tahan kulit terhadap bahan aktif. Di samping itu, kesan urut harian semasa menggunakan krim melancarkan peredaran darah - urutan perlahan mengikut arah jam atau urutan pemetik ringan adalah ideal:

  • Memetik urut: untuk mengurut urut, angkat kulit dengan hujung jari kedua tangan, tekan sedikit dan kemudian tarik ke atas. Jalan dengan sistematik dari paha hingga ke punggung.
  • Pancuran bergantian (tiga kali berturut-turut: pertama hangat kemudian sejuk) galakan darah dan limfa peredaran. Bangunlah ini sebagai ritual biasa di bilik mandi harian anda.
  • Urut (dengan urut sarung tangan, penggelek atau alat) juga mempercepat metabolisme dan memastikan penyingkiran produk sisa metabolik. urut bahagian badan yang terjejas setiap hari, lebih baik dari bawah ke atas.