3. Kardiomiopati Diluaskan

Kardiomiopati Diluaskan: Penerangan.

Kardiomiopati dilatasi (DCM) adalah penyakit serius di mana otot jantung mengubah strukturnya. Ia tidak lagi berfungsi dengan betul dan dengan itu jantung mengepam kurang darah ke dalam peredaran sistemik semasa fasa pengusiran (systole). Selain itu, otot jantung biasanya tidak lagi dapat mengendur dengan baik, sehingga fasa di mana bilik jantung perlu diisi dengan darah (diastole) dan mengembang juga terganggu.

Bentuk kardiomiopati ini mendapat namanya daripada fakta bahawa ventrikel kiri khususnya mengembang semasa penyakit ini. Sekiranya penyakit itu berlanjutan, ventrikel kanan dan atrium juga mungkin terjejas. Dinding jantung boleh menjadi lebih nipis apabila ia mengembang.

Siapa yang mempengaruhi kardiomiopati diluaskan?

Kardiomiopati Diluaskan: Gejala

Pesakit dengan DCM selalunya mempunyai simptom tipikal jantung lemah (kegagalan jantung). Di satu pihak, kerana prestasinya yang terhad, jantung tidak dapat membekalkan darah secukupnya kepada tubuh dan dengan itu juga dengan oksigen (sianosis) - pakar perubatan bercakap tentang kegagalan ke hadapan.

Sebaliknya, kegagalan jantung juga sering dikaitkan dengan kegagalan terbalik. Ini bermakna bahawa darah kembali ke dalam saluran darah yang menuju ke jantung. Jika jantung kiri terjejas (kegagalan jantung kiri), kesesakan darah sedemikian terutamanya menjejaskan paru-paru. Jika ventrikel kanan lemah, darah akan kembali ke salur vena yang datang dari seluruh badan.

Kardiomiopati dilatasi mula-mula menjadi jelas dengan gejala kegagalan jantung kiri yang progresif. Pesakit mengalami:

 • Keletihan dan penurunan prestasi. Individu yang terjejas sering mengadu tentang perasaan kelemahan umum.
 • Sesak nafas semasa melakukan senaman fizikal (exertional dyspnea). Jika kardiomiopati sudah sangat maju, dyspnea juga mungkin berlaku semasa rehat (resting dyspnea).
 • Sesak di dada (angina pectoris). Perasaan ini juga muncul terutamanya semasa melakukan senaman fizikal.

Dalam perjalanan penyakit, kardiomiopati diluaskan sering juga menjejaskan ventrikel kanan. Dalam kes sedemikian, doktor bercakap tentang ketidakcukupan global. Selain simptom kegagalan jantung kiri, pesakit kemudian mengadu retensi cecair (edema), terutama di bahagian kaki. Di samping itu, urat leher sering menjadi sangat menonjol kerana darah juga terkumpul dari kepala dan leher.

Oleh kerana struktur otot jantung berubah dalam DCM, penjanaan elektrik dan penghantaran impuls ke jantung juga terganggu. Oleh itu, kardiomiopati diluaskan sering dikaitkan dengan aritmia jantung. Individu yang terjejas kadangkala merasakan ini sebagai jantung berdebar-debar. Apabila penyakit itu berlanjutan, aritmia boleh menjadi lebih berbahaya dan mencetuskan keruntuhan peredaran darah atau - dalam kes yang paling teruk - malah kematian jantung secara mengejut.

Kerana aliran darah terjejas di atrium dan ventrikel, bekuan darah terbentuk lebih mudah dalam kardiomiopati diluaskan berbanding orang yang sihat. Jika bekuan seperti itu pecah, ia boleh memasuki arteri dengan aliran darah dan menyekatnya. Ini boleh membawa kepada komplikasi serius seperti infarksi paru-paru atau strok.

Kardiomiopati dilatasi: punca dan faktor risiko

Kardiomiopati dilatasi boleh menjadi primer atau sekunder. Primer bermakna ia berasal secara langsung dan terhad kepada otot jantung. Dalam bentuk sekunder, penyakit lain atau pengaruh luar adalah pencetus DCM. Jantung atau organ lain kemudiannya rosak hanya akibat faktor ini.

Kardiomiopati diluaskan primer dalam beberapa kes genetik. Dalam suku yang baik kes, ahli keluarga lain turut terjejas. Selalunya, pencetus DCM primer tidak diketahui (idiopatik, kira-kira 50 peratus).

Kardiomiopati dilatasi adalah sejenis penyakit otot jantung yang secara relatifnya sering berpunca daripada kedua-dua. Pencetus termasuk, sebagai contoh:

 • Keradangan otot jantung (miokarditis), contohnya dicetuskan oleh virus atau bakteria (contoh: penyakit Chagas, penyakit Lyme).
 • Kecacatan injap jantung
 • Penyakit autoimun, seperti systemic lupus erythematosus (SLE).
 • Gangguan hormon (terutama pertumbuhan dan hormon tiroid).
 • Ubat-ubatan: Ubat kanser tertentu (sitostatik) boleh menyebabkan penyakit otot jantung melebar sebagai kesan sampingan yang jarang berlaku.
 • Malnutrisi
 • Terapi sinaran ke kawasan dada
 • Penyakit kongenital yang menjejaskan struktur protein otot, contohnya distrofi otot.
 • Toksin alam sekitar: Logam berat khususnya, seperti plumbum atau merkuri, terserap dalam otot jantung dan mengganggu metabolisme sel.
 • Penyakit jantung koronari (CHD). Bagi mereka yang terjejas, otot jantung secara kekal menerima terlalu sedikit oksigen dan oleh itu mengubah strukturnya (kardiomiopati iskemia). Penyebabnya adalah penyempitan arteri koronari.
 • Dalam kes yang jarang berlaku, kardiomiopati diluaskan berlaku semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, sambungan di sini masih tidak jelas.

Kardiomiopati dilatasi: pemeriksaan dan diagnosis

Pertama, doktor bertanya kepada pesakit tentang sejarah perubatannya. Dia amat berminat dengan simptom pesakit, bila ia berlaku dan berapa lama ia telah hadir. Ia juga penting untuk mengetahui sama ada pesakit minum banyak alkohol, mengambil ubat lain atau mempunyai sebarang penyakit terdahulu.

Temu bual diikuti dengan pemeriksaan fizikal. Beberapa tanda kegagalan jantung boleh dilihat oleh doktor dengan mata kasar. Sebagai contoh, kulit orang yang terjejas sering kelihatan kebiruan (sianosis) kerana kekurangan oksigen yang kronik. Edema pulmonari mungkin ketara sebagai bunyi berderak apabila mendengar paru-paru.

Banyak penyakit otot jantung menunjukkan simptom yang sama. Untuk menentukan dengan tepat jenis kardiomiopati yang ada, ujian diagnostik khas dan bantuan daripada peralatan perubatan diperlukan. Peperiksaan yang paling penting ialah:

 • Elektrokardiogram (ECG): Ramai pesakit DCM mengalami gangguan khusus dalam aktiviti elektrik jantung pada ECG yang dipanggil blok cawangan berkas kiri.
 • X-ray dada: Kerana ventrikel kiri yang diperbesarkan, jantung kelihatan membesar pada x-ray (kardiomegali). Kesesakan paru-paru juga boleh dilihat pada ini.
 • Kateterisasi jantung. Semasa kaedah ini, saluran koronari boleh diperiksa (angiografi koronari) dan sampel tisu boleh diambil dari otot jantung (biopsi miokardium). Pemeriksaan tisu halus di bawah mikroskop membolehkan diagnosis yang boleh dipercayai dibuat.

Terdapat juga nilai darah tertentu yang mungkin dinaikkan seiring dengan DCM. Walau bagaimanapun, penemuan ini tidak spesifik, tetapi berlaku dalam banyak penyakit jantung dan juga penyakit lain. Sebagai contoh, paras BNP yang tinggi biasanya menunjukkan kegagalan jantung.

Kardiomiopati Diluaskan: Rawatan

Jika puncanya tidak diketahui dan/atau tidak boleh dirawat, maka hanya rawatan simptomatik DCM adalah pilihan. Keutamaan kemudiannya adalah untuk mengurangkan gejala kegagalan jantung dan melambatkan perkembangannya sejauh mungkin. Pelbagai kumpulan ubat seperti beta-blocker, ACE inhibitors dan diuretik disediakan untuk tujuan ini. Ubat "penipisan darah" direka untuk menghalang pembekuan darah daripada terbentuk.

Pada dasarnya, pesakit dengan kardiomiopati diluaskan harus mengambil mudah pada diri mereka secara fizikal supaya tidak membebankan jantung yang lemah. Walau bagaimanapun, "latihan berdos" mempunyai kelebihan berbanding imobilisasi lengkap.

Kardiomiopati dilatasi: perjalanan penyakit dan prognosis.

Prognosis penyakit tidak menguntungkan untuk kardiomiopati diluaskan. Jangka hayat dan perkembangan penyakit akhirnya bergantung pada tahap kegagalan jantung. Walaupun adalah mungkin untuk menyokong jantung dengan ubat yang sesuai, ia tidak mungkin untuk menghentikan atau membalikkan perkembangan penyakit. DCM semakin menyekat kehidupan seharian mereka yang terjejas.

Dalam tempoh sepuluh tahun pertama selepas diagnosis, 80 hingga 90 peratus pesakit dengan DCM meninggal dunia. Selalunya, akibat kegagalan jantung atau kematian jantung mengejut menjadi punca.

Pesakit sendiri hampir tidak boleh mempengaruhi perjalanan penyakit ini. Walau bagaimanapun, mereka yang menjauhkan diri daripada dadah dan menikmati alkohol hanya secara sederhana mengelakkan sekurang-kurangnya dua faktor risiko untuk kardiomiopati diluaskan.