Ujian Berjalan 6 Minit

Ujian berjalan selama 6 minit (sinonim: 6MGT; jarak 6-minit-berjalan kaki, 6MWD) adalah prosedur standard untuk penilaian objektif, penentuan keparahan, dan perkembangan batasan latihan yang disebabkan oleh sebab-sebab kardiopulmonari. Penilaian keberkesanan langkah-langkah terapi, latihan fizikal dan kejayaan prosedur pembedahan invasif juga memainkan peranan penting. Dengan bantuan ujian latihan ini, pernyataan juga dapat dibuat mengenai prognosis penyakit yang dimaksudkan. Terutamanya, ujian berjalan selama 6 minit telah dikembangkan untuk penilaian (penilaian) penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD).

Petunjuk (kawasan penggunaan)

Penilaian susulan dan keterukan penyakit berikut (contoh):

Di samping itu, terapi kesan dapat dinilai, misalnya, dalam pemulihan dan seterusnya dioptimumkan.

Kontraindikasi

  • Ketidakupayaan berjalan
  • Kurangnya pematuhan pesakit

Sebagai tambahan, dalam konteks sebarang penyakit yang diperburuk oleh latihan fizikal, prestasi ujian senaman dikontraindikasikan (misalnya, infark miokard - infark miokard).

Prosedur

Ujian berjalan kaki selama 6 minit menilai keupayaan fizikal pesakit: Ujian ini menentukan jarak berjalan kaki yang dilalui oleh pesakit dalam masa 6 minit di medan yang rata dan laluan yang ditentukan. Sekiranya boleh, jarak berjalan kaki terpanjang harus ditujukan. Laluan bulat sepanjang 25 m adalah optimum untuk ujian, kerana jarak berjalan kaki yang terlalu pendek dapat mengganggu hasilnya. Pertama, pesakit diperintahkan dengan menggunakan teks maklumat standard bahawa dia mesti berlari atau berjalan sejauh mungkin selama 6 minit untuknya. Sebelum ujian berjalan, masa rehat kira-kira 5 minit harus diperhatikan, di mana berjalan atau bercakap tidak boleh dilakukan. Semasa ujian berjalan, perubahan kecepatan dan jeda dibenarkan, pesakit menentukan kelajuannya sendiri. Penggunaan berjalan kaki yang diperlukan bantuan atau bantuan daripada orang lain dibenarkan. Pesakit harus termotivasi untuk mencapai prestasi maksimum untuknya. Jarak berjalan kaki dicatat dalam meter, dan tanda-tanda vital berikut juga diperolehi dengan pulse oximetry:

  • Kadar respirasi
  • Kadar nadi
  • Oksigen ketepuan (SpO2) (nilai yang menerangkan perkadaran berapa hemoglobin (merah darah pigmen) dalam darah sarat dengan oksigen dan memberi petunjuk keberkesanan pengambilan oksigen oleh paru-paru).

Di samping itu, tekanan darah diukur. Sebelum dan selepas peperiksaan, a analisis gas darah (BGA; penentuan gas darah, pH darah dan elektrolit dari sampel darah) dilakukan. Selanjutnya, sebelum dan selepas ujian berjalan, secara subyektif dirasakan bernafas sekatan pesakit ditentukan dengan skala Borg yang disebut. Skala Borg adalah kaedah penilaian untuk menilai keparahan dyspnea (sesak nafas subjektif) yang digunakan dalam kardiologi (ubat jantung), pulmonologi (paru-paru perubatan) dan perubatan sukan. Penilaian dilakukan sama ada oleh doktor menggunakan wawancara pesakit atau oleh pesakit sendiri melalui soal selidik. Skala Borg mencatatkan gangguan pernafasan yang dirasakan selama 24 jam terakhir pada skala 1-10. Penilaian jarak berjalan kaki dilakukan dengan menggunakan formula ramalan Troosters. Formula ini digunakan untuk menentukan nilai sasaran yang dibandingkan dengan nilai sebenar pesakit. Umur, berat, tinggi dan jantina termasuk dalam pengiraan:

6MWD (m) = 218 + (5.14 x tinggi [cm] - 5.32 x umur [tahun]) - (1.8 x berat [kg] + 51.31 x seks [wanita: 0; lelaki: 1]).

Secara prognostik, perbandingan dengan nilai normal subjek sihat adalah sangat penting: subjek sihat terlatih berjalan lebih dari 1,000 m, berjalan tidak terlatih sekitar 700-800 m dalam masa 6 minit, prestasi wanita sedikit lebih rendah daripada lelaki. Sekiranya jarak berjalan kaki kurang dari 300 m, prognosis boleh dianggap terhad.

Kemungkinan komplikasi

Dengan mempertimbangkan kontraindikasi, komplikasi biasanya tidak diharapkan. Keletihan fizikal menghadkan pemeriksaan; sekiranya pesakit terlalu letih, pemeriksaan harus dihentikan. Catatan lebih lanjut