6. Torakotomi: Definisi, Sebab, Prosedur dan Risiko

Apa itu torakotomi?

Dalam torakotomi, pakar bedah membuka dada melalui hirisan di antara tulang rusuk. Terdapat variasi yang berbeza bergantung pada lokasi dan saiz hirisan.

Torakotomi posterolateral

Torakotomi posterolateral (“dari belakang dan ke sisi”) adalah jenis torakotomi yang paling biasa. Oleh kerana hirisan berjalan dalam arka dari skapula ke dada di antara rusuk kelima dan keenam (ruang interkostal ke-5, ICR ke-5), ia menghasilkan akses yang besar ke dalam dada di satu pihak, dan di sisi lain, banyak struktur. seperti otot dan tisu tercedera.

Torakotomi anterolateral

Torakotomi anterolateral (“dari hadapan dan sisi”) adalah yang paling penting dan juga alternatif yang boleh diterima untuk torakotomi posterolateral. Potongan dibuat dalam lengkungan di bawah pangkal dada dari tengah axilla ke sternum. Oleh itu, otot luas belakang (otot latissimus dorsi) terhindar. Di samping itu, tulang rusuk tersebar kurang semasa prosedur ini.

Torakotomi kulit kerang

Torakotomi axillary

Torakotomi Axillary (“di ketiak”) adalah prosedur yang sangat menjimatkan otot dan meninggalkan sedikit parut. Walau bagaimanapun, ia tidak sesuai untuk pembedahan besar. Insisi berada di ruang intercostal keempat (ruang intercostal).

Torakotomi diagnostik kecil (minithoracotomy)

Minihoracotomy melibatkan membuat hirisan hanya kira-kira enam hingga lapan sentimeter panjang. Ia digunakan, sebagai contoh, untuk mengeluarkan sampel tisu dari paru-paru atau untuk meletakkan tiub untuk mengalirkan darah atau cecair badan lain (saluran dada).

Sternotomi median

Dalam sternotomi median ("tengah"), pakar bedah memotong sternum sepanjang paksi panjangnya.

Bilakah anda melakukan torakotomi?

Torakotomi dilakukan apabila pakar bedah perlu melakukan pembedahan di dalam dada. Ini termasuk prosedur pada paru-paru, jantung, aorta dan esofagus. Torakotomi juga membantu mendapatkan gambaran ringkas tentang keadaan di dalam dada dalam situasi kecemasan, seperti pendarahan, dan bertindak sewajarnya.

Apa yang anda lakukan semasa torakotomi?

Dalam kebanyakan torakotomi, pesakit berbaring di sisinya (kedudukan sisi). Sebaik sahaja anestesia am berkuat kuasa, pakar bedah membuat hirisan kulit, bergantung pada varian, dan bekerja melalui tisu lemak di bawah ke otot. Ini dipotong selembut mungkin, ruang intercostal dibuka dan perlahan-lahan melebar dengan bantuan retraktor tulang rusuk yang dipanggil. Ini memberi pakar bedah akses ke rongga toraks, di mana dia boleh melakukan prosedur pembedahan selanjutnya.

Sebelum menutup torakotomi, longkang toraks boleh diletakkan untuk membolehkan darah atau cecair badan lain mengalir. Pakar bedah mengeluarkan retraktor tulang rusuk dan menjahit ruang intercostal. Terakhir, lapisan otot dan tisu serta kulit ditutup dengan jahitan.

Dalam sternotomi median, sternum mesti dipotong menggunakan gergaji tulang untuk membuka dada. Semasa sternotomi, pesakit berbaring telentang. Wayar digunakan untuk menstabilkan sternum supaya dapat tumbuh bersama dengan baik selepas pembedahan.

Apakah risiko torakotomi?

  • Pendarahan pasca operasi
  • Aritmia jantung
  • Kegagalan jantung
  • Pneumonia
  • Patah tulang rusuk
  • Kecederaan pada saraf
  • Gangguan penyembuhan luka

Apakah yang perlu saya ketahui selepas torakotomi?

Langkah-langkah penjagaan selepas torakotomi juga bergantung kepada sebab prosedur. Pakar bedah akan membincangkan perjalanan pembedahan dan susulan dengan anda dalam perundingan akhir. Tiub saliran kekal di dalam luka selama lebih kurang satu hingga lima hari. Jahitan biasanya dikeluarkan selepas dua minggu, apabila jahitan telah sembuh.

Kerana torakotomi adalah prosedur utama, anda harus mengambil mudah dalam beberapa minggu selepas itu. Doktor yang merawat anda akan memberitahu anda bila dan bagaimana anda boleh meneruskan menanggung berat badan. Terapi fizikal selepas itu boleh membantu memulihkan pergerakan otot dan sendi.