Kemajuan 12 fasa | Gejala Sindrom Burnout

Kemajuan 12 fasa

Pelbagai pengarang telah membahagikan sindrom burnout menjadi dua belas fasa, tetapi ini tidak harus berlaku mengikut urutan ini. - Dorongan untuk pengiktirafan sangat kuat. Cita-cita berlebihan yang dihasilkan menghasilkan tuntutan yang berlebihan, kerana tujuan yang terlalu tinggi ditetapkan.

  • Ini menampakkan diri melalui kesediaan untuk melakukan yang berlebihan, itulah sebabnya hampir tidak ada tugas yang diberikan kepada orang lain. Oleh itu, tidak ada pengurangan beban kerja, melainkan beban kerja. - Keperluan asas sendiri semakin pudar.

Tidur, rehat dan pertumbuhan semula hampir tidak berlaku. Sebaliknya, peningkatan penggunaan kopi, alkohol dan nikotin mengambil tempatnya. - Isyarat amaran tuntutan berlebihan akan hilang dan semakin banyak kesilapan merayap.

  • Persekitarannya sendiri dianggap terdistorsi. Hubungan dengan keluarga dan rakan-rakan berkurang, kerana ia dianggap sebagai tekanan. Selalunya pasangan mereka yang terkena menderita.
  • Gejala fizikal seperti kegelisahan, sakit kepala and keletihan berlaku di sini. Walau bagaimanapun, tanda-tanda ini diabaikan dengan mahir. - Ini adalah fasa penarikan.

Perasaan positif sebahagian besarnya ditindas oleh tuntutan yang berlebihan dan putus asa. Alkohol dan ubat dimakan lebih kerap. Persekitaran sosial hampir tidak diendahkan.

  • Ketidakupayaan kritikal adalah ciri utama dalam fasa ini. Ia ditolak sepenuhnya dan dianggap sebagai serangan terhadap diri sendiri. Akibatnya, orang yang terlibat menarik diri semakin banyak.
  • Fasa keterasingan bermula apabila seseorang menganggap dirinya berbeda, seperti automatik, dan merasa tidak lagi memiliki kehendak sendiri. - Kehidupan seharian orang yang terjejas ditentukan oleh keletihan dan kecewa. Sebagai tambahan, serangan panik berlaku dengan kerap.

Makan pesta atau alkohol yang meningkat dan seumpamanya seharusnya dapat mengatasi masalah. - Suasana tertekan, kurang memandu dan minat adalah tanda utama kemurungan dan berlaku di bahagian ini. - Keletihan keseluruhan menunjukkan dirinya. The sistem imun dikurangkan oleh tekanan yang berterusan, risiko penyakit kardiovaskular dan gangguan gastrousus meningkat. Di samping itu, risiko bunuh diri meningkat dan paling tinggi dalam fasa ini.

Diagnosa

Selalunya diagnosis awal "burnout" yang disyaki dibuat oleh doktor keluarga yang merawat pesakit, yang pada awalnya dirujuk berdasarkan gejala fizikal, seperti sakit kepala dan kembali kesakitan atau peningkatan keletihan. Setelah pengecualian penyebab organik dan anamnesis sosial yang sesuai (pengumpulan maklumat mengenai keadaan ekonomi, sosial, keluarga, psikologi dan pekerjaan pesakit), rujukan kepada pakar psikiatri dan perubatan psikosomatik atau ahli psikologi kemudian dibuat, yang akhirnya dapat membuat diagnosis "sindrom burn-out" melalui perbincangan dan kemungkinan pemeriksaan fizikal selanjutnya. Oleh kerana gejalanya sangat bervariasi dan sering berbeza dari pesakit ke pesakit, kadang-kadang memerlukan waktu yang lama untuk menentukan diagnosis akhir.

Namun, harus diperhatikan bahawa istilah "burn-out" sering digunakan oleh pasien sebagai eufemisme untuk gangguan psikiatri yang lain. Fesyen "burn out" nampaknya lebih diterima secara sosial daripada, misalnya, kemurungan.