Tarik perut - adakah itu berbahaya? | 5. minggu kehamilan

Tarik perut - adakah itu berbahaya?

Menarik di bahagian perut terutamanya tidak boleh dinilai sebagai mengancam atau berbahaya. Oleh kerana perubahan hormon dalam perjalanan mengandung, sedikit tarikan pada perut adalah perkara biasa. Melonggarkan ligamen dan otot di pelvis dapat menjelaskan daya tarikan perut.

Ini adalah mekanisme penyesuaian semula jadi ke mengandung dan bukan perubahan atau keadaan patologi. Oleh itu, sedikit tarikan pada perut pada awalnya tidak menjadi perhatian. Walau bagaimanapun, teruk sakit perut, pelepasan berbau busuk atau pendarahan berat harus mengakibatkan lawatan ke doktor.

teruk sakit perut dalam kombinasi dengan pendarahan dapat menunjukkan a keguguran, walaupun ini tidak semestinya berlaku dan mesti dijelaskan oleh doktor. Pelepasan berbau busuk, demam dan sakit perut, sebaliknya, menunjukkan jangkitan. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, menarik perut tidak berbahaya.

Apakah risiko keguguran pada SSW ke-5?

Risiko keguguran paling tinggi pada minggu pertama mengandung. Dalam 12 minggu pertama kehamilan, banyak wanita takut dengan penamatan kehamilan secara spontan, sebab itulah kehamilan biasanya tidak diketahui oleh rakan dan keluarga sehingga selepas minggu ke-12. Risiko yang tepat tidak dapat diberikan untuk minggu ke-5 kehamilan, bagaimanapun, kerana banyak keguguran tidak direkodkan secara statistik. Ini kerana keguguran kadang-kadang tidak dirasakan dan diperlakukan sedemikian. Ini adalah kes, misalnya, ketika seorang wanita bahkan tidak mengetahui bahawa dia sedang hamil.

Minum alkohol dalam 5 minggu - Betapa berbahaya itu?

Had toleransi sifar untuk alkohol berlaku semasa kehamilan. Tidak boleh minum alkohol sama sekali, kerana boleh menyebabkan kerosakan jangka panjang pada anak. Tambahan pula, alkohol dianggap berbahaya pada bila-bila masa semasa kehamilan dan dalam kuantiti apa pun.

Dari minggu kelima kehamilan dan seterusnya, sistem saraf dan juga otak berkembang. Struktur ini sangat sensitif dan mudah rosak oleh alkohol. Embrioonik cerebellum sangat sensitif, tetapi struktur lain dari sistem saraf juga dipengaruhi oleh alkohol.

Malah pengambilan hanya satu gelas wain atau satu bir, yang dianggap remeh oleh banyak orang, sudah boleh menyebabkan kerosakan yang berpanjangan. Walau bagaimanapun, kerosakan ini tidak dapat diramalkan berdasarkan jumlah alkohol atau masa penggunaannya. Sekiranya alkohol telah dimakan, pengambilan harus dihentikan segera.

Perlu menunggu sebarang kerosakan akibat penggunaan yang telah berlaku. Kerosakan dan gejala yang disebabkan oleh pengambilan alkohol ibu semasa kehamilan diringkaskan di bawah istilah "sindrom alkohol janin".