Peraturan ABCDE: Mengesan Kanser Kulit

Apakah peraturan ABCDE?

Peraturan ABCDE ialah alat mudah untuk mengesan tahi lalat yang berpotensi malignan dan berbahaya (kanser kulit!). Dengan itu, perubahan kulit disimpan di bawah pemerhatian dengan parameter mudah. Kriteria berikut digunakan untuk kawalan bebas tahi lalat, bintik-bintik pigmen dan juga perubahan kulit lain seperti tompokan bersisik, kering:

A = asimetri

B = Sempadan

C = warna

D = Diameter

E = Ketinggian

A = Asimetri

B = Sempadan

Sempadan tahi lalat dan bintik pigmen yang tidak berbahaya ditakrifkan dengan jelas dan licin. Jika, sebaliknya, sempadan kelihatan tercuci, bergerigi, tidak rata dan/atau kasar, pemeriksaan oleh pakar dermatologi adalah dinasihatkan segera.

C = Warna

D = Diameter

Jika diameter perubahan kulit lebih daripada tiga hingga lima milimeter atau jika bentuknya adalah hemisfera, maka anda harus segera berjumpa pakar dermatologi.

E = Ketinggian

Ketinggian bermaksud berapa tinggi tahi lalat atau perubahan kulit lain menonjol di atas paras kulit sekeliling. Jika ketinggian lebih daripada satu milimeter, ini mungkin menunjukkan kanser kulit.

Perubahan tambahan

Jika anda perhatikan tahi lalat yang anda miliki untuk masa yang lama berubah, mungkin menjadi lebih besar atau berubah bentuk atau warnanya, ini juga merupakan isyarat penggera. Perkara yang sama berlaku jika terdapat rasa gatal di tempat itu atau jika tempat itu berdarah. Dalam kes sedemikian, anda pasti perlu berjumpa doktor dan bintik kulit yang mencurigakan diperiksa.

Mengapa anda perlu memeriksa kulit mengikut peraturan ABCDE?

Oleh itu, adalah wajar memberi perhatian kepada kulit dan memeriksanya dengan kerap menggunakan peraturan ABCDE. Mulai umur 35 tahun, setiap orang yang diinsuranskan juga berhak mendapat pemeriksaan kanser kulit percuma di pejabat doktor setiap dua tahun.

Berapa kerapkah seseorang harus memeriksa kulit mengikut peraturan ABCDE?

Bagaimanakah doktor memeriksa kulit?

Mengambil sampel tisu kulit tidak menimbulkan risiko yang lebih besar daripada kecederaan "biasa" pada kulit.

Peraturan ABCDE – semudah ABC

Jika anda mematuhi garis panduan ringkas peraturan ABCDE, maka anda telah mengambil langkah besar dari segi pencegahan kanser kulit. Di samping itu, gunakan pemeriksaan pencegahan di doktor, yang juga memeriksa kulit anda mengikut peraturan ABCDE.