Sakit perut | Anda boleh mengenali jangkitan Chlamydia pada lelaki akibat gejala ini

Sakit perut

Klamidia boleh menyebabkan kesakitan di perut kerana klamidia menaik ke prostat or epididimis. Pada lelaki, bagaimanapun, ini bukan gejala klasik jangkitan klamidia. Kesakitan di perut lebih cenderung berlaku pada wanita dengan jangkitan klamidia akibat keradangan pada ovari or tiub fallopio.

Sakit semasa hubungan seksual

Kesakitan semasa hubungan seksual tidak tipikal pada jangkitan akut dengan Chlamydia. Walau bagaimanapun, ia boleh berlaku dalam konteks keradangan kronik prostat or uretra. Kesakitan semasa hubungan seksual cenderung menjadi gejala khas jangkitan klamidia pada wanita. Pada lelaki, kesakitan semasa hubungan seksual lebih merupakan gejala penyempitan kulup.

Konjungtivitis

Beberapa subformat Chlamydia boleh menyebabkan konjunktivitis. Satu bentuk konjunktivitis dipanggil trakoma. Ia jarang berlaku di Jerman, tetapi tersebar luas di kawasan subtropik dan tropika.

Jangkitan berlaku melalui jangkitan smear dari orang ke orang. Sekiranya tidak dirawat, ia boleh menyebabkan kecederaan pada kornea dan bahkan buta melalui konjunktivitis di kedua-dua belah pihak dan peningkatan lak. Bentuk konjungtivitis lain yang disebabkan oleh Chlamydia adalah paratrachoma.

Di sini, klamidia disebarkan melalui tangan oleh jangkitan smear. Ini membawa kepada konjungtivitis mukosa bernanah, yang biasanya berlaku di kedua-dua belah pihak. Paratracheoma biasanya sembuh tanpa komplikasi.

Pneumonia

Dua patogen klamidia langka Chlamydophila pneumoniae dan psittaci boleh menyebabkan radang paru-paru. Chlamydophila pneumoniae biasanya membawa kepada atipikal radang paru-paru dengan permulaan perlahan, ringan demam dan kering batuk. Chlamydophila psittaci membawa kepada penyakit burung nuri yang disebut.

Patogen disebarkan melalui debu bulu atau kotoran burung. Ia membawa kepada selesema-seperti simptom dan juga tidak biasa radang paru-paru dengan berangan batuk. Untuk mengelakkan komplikasi seperti miokarditis, terapi antibiotik harus dijalankan tanpa gagal.

Pembengkakan kelenjar getah bening

Pembengkakan pada limfa urat simpul sebagai sebahagian daripada jangkitan klamidia pada lelaki boleh berlaku, tetapi bukan merupakan gejala biasa. Gambar klinikal ini dipanggil limfgranuloma inguinale. Dalam konteks sebuah epididimitis, pembengkakan limfa simpul di pangkal paha juga boleh berlaku. Ini kemudian dapat diraba oleh orang yang terkena sebagai urat simpul atau bahkan menyebabkan sakit di kawasan pangkal paha.

Sakit sendi

Jangkitan klamidia akut biasanya tidak menyebabkan sakit sendi. Satu komplikasi jangkitan Chlamydia, bagaimanapun, adalah reaktif artritis. Keradangan ini sendi berlaku selepas beberapa hari hingga beberapa minggu dan terutamanya mempengaruhi sendi kaki, dan terutama sekali sendi lutut. Selain sakit sendi, ia juga boleh menyebabkan demam dan sakit pada otot yang berdekatan tendon. Konjungtivitis atau keradangan iris mata juga terdapat kemungkinan gejala reaktif ini artritis.