Trauma Abdominal: Terapi Pembedahan

Blunt trauma perut dengan pendarahan intra-perut (pendarahan di perut) dan / atau kecederaan organ selalu menjadi petunjuk untuk campur tangan pembedahan. Sekiranya berlaku pendarahan yang teruk, pembedahan mesti dilakukan dengan segera, sedangkan dalam hal pendarahan ringan, mungkin untuk menunggu pada awalnya - dengan syarat darah tekanan dan nadi stabil - untuk melihat sama ada pendarahan berhenti secara spontan.

Sekiranya berlaku kecederaan perut yang berlubang, laparotomi (pembukaan rongga perut) harus selalu dilakukan untuk mengenal pasti kecederaan ringan.

Sekiranya pendarahan dapat dihentikan tepat pada waktunya dan darah kehilangan dengan akibatnya telah diserap, kecederaan biasanya sembuh tanpa akibat.

Pada kanak-kanak, faktor berikut kemungkinan besar menunjukkan kecederaan intra-perut (kecederaan pada rongga perut):

  1. Kelembutan perut
  2. Patah tulang paha (tulang paha)
  3. Tekanan darah sistolik rendah
  4. Permulaan (awal) hematokrit <30%.
  5. Hematuria (darah dalam air kencing) [> 5 erythrocytes/ kawasan muka].
  6. Peningkatan parameter hati
    • Alanine aminotransferase [> 125 U / l]
    • Aspartate aminotransferase (AST) [> 200 U / l]

Dalam keadaan tumpul trauma perut pada kanak-kanak dengan lesi organ parenkim terpencil, konservatif terapi dapat digunakan dalam sebagian besar kasus ("manajemen tidak beroperasi"), asalkan anak memiliki kandang peredaran ("Kestabilan hemodinamik"). Kestabilan peredaran darah dapat ditingkatkan atau dipertahankan oleh terapi infusi, pentadbiran of catecholamines (contohnya, norepinephrine, dan pemindahan kepekatan sel darah merah. Sekiranya keperluan sel darah merah> 25 ml / kg berat badan dalam dua jam pertama selepas kemalangan atau> 40 ml / kg berat badan dalam 24 jam pertama, pesakit tidak lagi dianggap stabil peredaran darah. Campur tangan pembedahan biasanya diperlukan dan mesti dilakukan secepat mungkin.