Penyelewengan penculik

Sama dengan yang lebih kerap ketegangan penambah, ketegangan penculik adalah salah satu yang biasa kecederaan sukan. Penculik merangkumi semua otot badan yang melakukan pergerakan jauh dari badan (lat. Abducere = untuk membawa pergi).

Sebagai contoh, otot gluteus medius / minimus kecil dan tengah dan otot di bahagian luar kaki sebab penculikan daripada kaki jauh dari badan. Pergerakan yang terlalu banyak atau tidak biasa dapat menyebabkan otot-otot ini menjadi tegang. Walau bagaimanapun, kriteria penting untuk otot yang ditarik adalah integriti serat otot individu (berbanding dengan a serat otot yang koyak), yang membolehkan otot yang ditarik sembuh lebih cepat, tetapi tidak semestinya menjadikannya kurang menyakitkan.

Punca

Strain sering diperhatikan selepas pergerakan tiba-tiba, sangat luas, berlebihan atau bahkan tidak terkoordinasi. Sebab untuk otot kesakitan adalah kecederaan kecil pada serat otot, yang menyebabkan darah berdarah dari darah terkecil kapal (kapilari) ke tisu sekitarnya. Bergantung pada jumlahnya, ini kemudian boleh menyebabkan hematoma. Tidak jarang berlaku ketegangan penculik semasa aktiviti sukan (lari pecut, bola sepak, tenis). Faktor-faktor yang diinginkan tidak mencukupi atau bahkan hilang pemanasan, kelebihan otot yang terlalu banyak atau juga berlebihan semasa pergerakan yang cepat berubah.

Gejala

Penyimpangan otot penculik biasanya dirasakan sangat akut setelah peristiwa pencetus dengan menarik kesakitan, yang boleh menjadi sederhana hingga sangat teruk bergantung kepada keparahannya. Tidak lama kemudian, kawasan yang terjejas menjadi bengkak, yang hampir selalu disertai dengan pemanasan tisu yang terlalu panas: jika anda meletakkan tangan anda di kawasan yang terjejas, terasa panas, tegas dan agak tegang. Dengan rawatan dan imobilisasi yang betul, kesakitan boleh mereda atau hilang sepenuhnya setelah beberapa lama. Namun, dengan pergerakan dan ketegangan yang sesuai, mereka muncul semula tanpa berlengah.

Diagnosa

Diagnosis distorsi penculik biasanya dibuat secara klinikal dengan palpasi pada kawasan otot dan keterangan pesakit mengenai kesakitan tertentu (anamnesis), biasanya digabungkan dengan peristiwa pencetus yang dapat dikenal pasti. Pengimejan diagnostik seperti pemeriksaan MRI jarang diperlukan. Semasa membuat diagnosis dan melakukan pemeriksaan, penting untuk mengecualikan sejumlah kecederaan lain yang memerlukan rawatan yang sama sekali berbeza (misalnya osteoartritis pada sendi pinggul yang menyebabkan kesakitan; pecah atau koyakan otot yang lengkap; ...). Ultrasound (sonografi) adalah kaedah peperiksaan yang sesuai untuk ini. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, rawatan pada mulanya dijalankan selama beberapa hari tanpa langkah-langkah lebih lanjut dan perjalanan kesakitan dan pembengkakan diperhatikan (terapi konservatif).

Terapi

Sekiranya terdapat penyimpangan penculik (diagnosis atau kecurigaan yang disahkan), disarankan penyejukan awal segera. Perlu dipastikan bahawa ais, pek sejuk atau sejenisnya tidak diletakkan langsung pada kulit, kerana ini boleh menyebabkannya hipotermia atau juga radang dingin. Dalam rawatan selanjutnya, otot yang terkena harus dihindarkan sebanyak mungkin untuk jangka masa yang agak lama atau bahkan tidak bergerak sepenuhnya.

Sebarang regangan berat, terutamanya semasa pergerakan yang menyebabkan ketegangan, harus dielakkan. Mirip dengan kesakitan otot yang ringan, pergerakan yang ringan dan lembut dapat membantu mengatasi pembengkakan otot dan tisu di sekitarnya dan dengan itu melegakan kesakitan. Untuk menyokong pembengkakan, disarankan juga untuk menaikkan atau memampatkan kumpulan otot yang terkena. Pemeriksaan perubatan sangat berguna jika kecederaan lain disyaki (prosedur pengecualian) atau jika ada kesakitan yang teruk diperhatikan dalam jangka masa yang panjang dengan intensiti berterusan. Sekiranya terdapat sedikit tekanan, pemeriksaan perubatan biasanya tidak diperlukan.