Abses di pipi | Abses di rahang

Abses di pipi

An abses pipi boleh tumbuh secara langsung pada kulit atau di bawah kulit. Ia boleh disebabkan oleh bakteria pada kulit atau di kaviti oral. Ia juga boleh dikaitkan dengan abses rahang.

Pipi abses biasanya menunjukkan tanda-tanda keradangan yang sama seperti abses pada bahagian badan yang lain: Bengkak, kesakitan, kemerahan dan pemanasan. Rawatannya juga serupa. Tujuannya adalah untuk melawan jangkitan bakteria antibiotik dan untuk mengalirkan nanah melalui prosedur pembedahan.

Kesakitan

Di pergigian sejarah perubatan selalunya ternyata pesakit tersebut mengalami parah sakit gigi bulan sebelumnya. Ini diikuti oleh a kesakitan- tempoh percuma Apabila pembentukan abses rahang selesai, kesakitan mungkin muncul semula.

Kesakitan dengan abses sering berlaku pada peringkat kemudian. Kesakitan boleh disebabkan oleh tekanan dan sentuhan. Ini dipanggil kesakitan yang ditoleransi oleh tekanan.

Ini boleh berlaku semasa makan, menggosok gigi atau semasa pemeriksaan gigi. Kesakitan juga boleh berlaku tanpa kerengsaan luaran. Dalam kes ini disebut kesakitan ketika rehat.

Dalam beberapa kes, kesakitan boleh menjadi sangat kuat dan berdenyut. Kesakitan juga boleh memancar ke telinga dan / atau pelipis. Telinga dan sakit kepala juga boleh berlaku. Oleh kerana persepsi kesakitan sangat individu, rasa sakit dapat dirasakan pada tahap yang sangat berbeza. Di samping itu, yang disebut gangrene kesakitan boleh berkembang.

Rawatan

Semakin awal abses rahang dirawat, semakin baik. Jangkitan bakteria dirawat dengan ubat. Antibiotik digunakan.

Bergantung pada patogen penyebab dan faktor individu, bahan aktif tertentu dipilih. Bahan aktif yang sesuai harus membunuh patogen yang menyebabkan jangkitan. Walau bagaimanapun, rawatan dengan antibiotik sahaja tidak mencukupi untuk memerangi abses.

Tujuannya adalah untuk membuang nanah. Dalam kes yang sangat baik, ia boleh disalirkan tanpa campur tangan pembedahan. Tetapi selalunya langkah pembedahan perlu dilakukan.

Selalunya sayatan kecil dengan anestesia tempatan cukup untuk menghilangkan abses dan memastikan bahawa bakteria jangan merebak lebih jauh ke kaviti oral. Pada peringkat lanjut, prosedurnya lebih kompleks. Dalam beberapa kes, abses tidak lagi dapat dicapai melalui kaviti oral dan mesti diakses melalui bukaan pada kulit.

Di samping itu, kawasan gigi atau akar yang terkena atau penyakit yang mendasari mesti dirawat. Selepas rawatan, luka perlu sembuh. Penting untuk mengikuti arahan doktor gigi.

Sekiranya abses telah terbentuk di rahang, biasanya harus dirawat secara pembedahan. Sekiranya abses maju, pelbagai langkah diperlukan. Oleh kerana abses adalah kawasan yang meradang, tempatan anestetik hanya boleh memberi kesan terhad.

Tempatan anestetik mempunyai kesan anestetik tempatan. Namun, kerana sifatnya, mereka hanya dapat memberi kesan terhad pada tisu yang meradang. Ada kemungkinan kesakitan terus dirasakan semasa prosedur.

Oleh itu, anestetik pendek disyorkan. Sebelum ini, maklumat dan pendidikan diberikan secara lisan dan bertulis. Selepas operasi, anda mesti dijemput oleh seseorang.

Tidak ada kereta yang mesti dipandu dan tidak ada mesin yang dikendalikan pada hari yang sama. Selanjutnya, keputusan penting harus ditunda ke hari lain. Sekiranya boleh, pesakit harus berehat selepas prosedur.

Abses boleh dipecah atau dibuka tanpa rasa sakit dalam keadaan pendek anestesia supaya yang nanah boleh melarikan diri. Sistem saliran kemudian boleh diletakkan di kawasan tersebut. Selepas itu terapi antibiotik, langkah untuk penyembuhan luka dan kawalan kemajuan dijalankan.

Dalam beberapa kes, rawatan di rumah mungkin disarankan untuk peringkat awal abses. Ubat rumah tertentu juga dapat menyokong proses penyembuhan abses rahang di samping langkah-langkah lain. Ini boleh menjadi kehangatan dari lampu lampu merah atau kompres hangat dengan air suam, atau chamomile or bijaksana teh.

Mencuci mulut dengan bijaksana dan garam laut juga boleh memberi kesan penyembuhan dan profilaksis. Di samping itu, minum Jelatang teh dapat menyokong proses penyembuhan. Sebagai tambahan kepada rawatan pembedahan dan perubatan, ubat homeopati dalam beberapa kes boleh memberi kesan yang menyokong.

Penggunaannya harus dibincangkan dengan doktor yang merawat. Bergantung pada gejala, ubat homeopati yang berbeza disyorkan untuk abses di rahang. Sebagai contoh, Hepar sulfuris, Ledum, Mecurius solubilis atau Silicea disyorkan.

Menurut doktor homeopati, potensi C12 disyorkan untuk semua bahan aktif semasa rawatan diri. Sebagai peraturan, disyorkan untuk mengambil 2 - 3 globula hingga 4 kali sehari. Globula harus dibiarkan mencair di mulut. Sekiranya boleh, tidak ada yang boleh dimakan atau diminum selama 15 minit sebelum dan sesudah mengambilnya.