Abses di pangkal paha - sebab dan pilihan rawatan

Pengenalan

An abses secara amnya adalah ruang berongga yang terletak di atau di bawah permukaan kulit dan menonjol keluar ke arah luar. Rongga didefinisikan dan ditutup dengan tajam. Ia mengandungi cecair radang dan nanah.

Abses selalu berlaku ketika bakteria menembusi kawasan tertentu pada kulit atau tisu lembut dan tidak dapat segera dihilangkan oleh sel-sel pertahanan (sel pemulung). Abses di kawasan selangkangan sering berlaku. Juga dapat dilihat bahawa abses berlaku terutamanya di kawasan badan yang terdedah kepada peningkatan geseran. Sebagai peraturan, ini kecil abses biasanya dapat diselesaikan sendiri, dalam hal ini seseorang lebih suka bercakap mengenai bisul. Abses yang lebih besar mesti dibuka dengan operasi kecil dan nanah dikeluarkan.

Bagaimana abses berkembang?

An abses secara amnya adalah ruang berongga yang terletak di atau di bawah permukaan kulit dan menonjol keluar ke arah luar. Rongga didefinisikan dan ditutup dengan tajam. Ia mengandungi cecair radang dan nanah.

Abses selalu berlaku ketika bakteria menembusi kawasan kulit atau tisu lembut tertentu dan tidak dapat dihilangkan dengan segera oleh sel-sel pertahanan (sel pemulung). Dengan terbentuknya rongga abses, tubuh berusaha mencegah patogen merebak di dalam badan sehingga ia benar-benar dihilangkan. Mereka, terperangkap, terperangkap dalam rongga abses dan tidak dapat menyebabkan bahaya lebih lanjut.

Di dalam gua ini badan kemudian dapat mengaktifkan sel-sel imunnya ketika berehat untuk menghilangkan bakteria. Sebagai produk, nanah berkembang di dalam dan semasa proses pemusnahan. Nanah terkumpul di rongga dan mengembang.

Orang yang terjejas kemudian melihat pembengkakan yang sesuai di kawasan ini. Bahagian tepi luka juga boleh meradang dan memerah. Beberapa abses tidak menyakitkan dan hanya dapat dilihat kerana pembengkakan yang teruk.

Sebilangan besar abses, sebaliknya, juga menyakitkan di bawah tekanan dan, bergantung pada tempat ia berada, mereka juga menyekat pergerakan dan lebih menyakitkan ketika dipindahkan. Abses yang berlaku di pangkal paha juga boleh menyebabkan kesakitan dan perasaan tidak selesa ketika berjalan atau duduk, kerana rongga abses tidak hanya bisa dangkal, tetapi juga dapat mencapai lebih jauh ke dalam. Kawasan pangkal paha adalah kawasan badan yang selalu mengalami geseran kerana berterusan berlari pergerakan.

Kemungkinan besar bakteria (kebanyakannya staphylococci) di kawasan selangkangan akan memasuki tahap kulit pada suatu ketika dan menyebabkan jangkitan. Abses boleh menyebabkan proses yang tidak berbahaya tanpa komplikasi, tetapi juga boleh mengakibatkan rawatan antibiotik atau pembedahan yang mendesak. Dalam kes terbaik, setelah bakteria mencapai tahap kulit, abses tidak berkembang menjadi besar tetapi mendidih lebih kecil, yang tidak menyebabkan gejala selain pembengkakan kecil.

Sebagai peraturan, abses kecil ini biasanya dapat menyelesaikannya sendiri. Dalam kes ini lebih cenderung mendidih. Dalam kes lain terdapat pembengkakan bisul yang lebih besar dan menyakitkan, kemerahan dan ini menyebabkan gangguan kesakitan semasa pergerakan, semasa duduk dan berdiri.