Abses di rahang

definisi

An abses di rahang adalah pengumpulan nanah di rongga tulang rahang. Rahang abses dicirikan oleh rasa sakit, nanah-pembengkakan sensitif tekanan, diisi, dipanaskan, di bahagian atas atau Rahang bawah. Jika rahang atas terjejas, mungkin juga ada bengkak mata.

A Rahang bawah abses boleh disertai dengan kesukaran menelan. Abses di rahang dapat dibezakan dari pembengkakan edema atau bengkak, infiltrat. Ini biasanya muncul sebagai tahap awal abses.

Punca

Abses di rahang disebabkan oleh keradangan. Terutama orang yang mengalami gangguan imun atau orang yang mempunyai penyakit sebelumnya mempunyai risiko keradangan yang lebih tinggi dan abses yang dihasilkan di rahang. Keradangan boleh disebabkan oleh poket gingiva, tempat tidur gigi yang meradang, a gigi mati, gigi kebijaksanaan yang belum meletus atau sista gigi.

Di kawasan mulut biasanya jangkitan bakteria menyebabkan abses. Apabila gigi mati, protein membebaskan toksin. Ini menyediakan tempat pembiakan untuk bakteria.

Kemasukan dari bakteria difasilitasi oleh pergigian karies. Ini dapat menggerakkan proses keradangan. Akhirnya, pulpa gigi boleh mati.

Kekurangan bekalan darah di kawasan itu membawa kepada kerosakan dan kerosakan sel. Akibatnya, berbau busuk gangrene dan "pipi tebalBoleh berkembang. Dalam bidang pergigian, a gangrene ditakrifkan sebagai nekrosis pulpa pergigian.

Ini bermaksud kematian sel berlaku di kawasan yang disebabkan oleh jangkitan. Pulpa adalah bahagian gigi yang membekalkan gigi saraf. Oleh itu kadang-kadang salah disebut saraf gigi.

Kerana kawasan ini mengandungi serat saraf di samping tisu penghubung dengan darah dan limfa kapal, gentian inilah yang memancarkan rangsangan termal, mekanikal atau kimia sebagai kesakitan rangsangan. Apabila pulpa gigi telah mati, isyarat pelindung ini tidak lagi dihantar dan pengembangan abses rahang dipromosikan. Sekiranya hujung akar gigi meradang, ini menyebabkan peningkatan aktiviti sel pertahanan tubuh sendiri.

Ini boleh menyebabkan kemerosotan tulang rahang. Semasa proses ini, rongga dapat berkembang. Bakteria boleh terkumpul dalam jumlah yang bertambah. Ini menyebabkan rongga dipenuhi nanah. Hasilnya adalah abses di rahang.

Diagnosa

Sekiranya terdapat tanda-tanda perkembangan abses rahang, doktor gigi mesti mendapatkan nasihat. Doktor gigi terlebih dahulu melakukan temu ramah, yang disebut anamnesis. Adalah berguna untuk memikirkan maklumat apa yang harus diberikan sebelum lawatan ke doktor gigi.

Penyakit dan ubat sebelumnya harus selalu disebut. Doktor gigi akan memeriksa kaviti oral dari dalam dan luar. Sekiranya terdapat abses, pembengkakan pipi biasanya jelas.

Dengan abses rahang yang matang, kawasan kehijauan kekuningan tengah dapat dilihat. Cecair yang bergerak sering dapat berdebar. Apabila disentuh, nanah biasanya keluar.

Smear diambil dari ini untuk mengetahui patogen. Untuk membuat diagnosis yang boleh dipercayai, a x-Ray rahang biasanya juga diambil. Sekiranya berlaku kelemahan sistem imun dan / atau penyakit lain sebelumnya, darah ujian dan diagnostik lebih lanjut mungkin diperlukan.