Abses telinga

Pengenalan

An abses adalah pengumpulan terkumpul sebanyak nanah dalam rongga yang disebabkan oleh keradangan dan secara teorinya boleh berlaku di mana sahaja di dalam badan. Mereka adalah nodul merah yang menyakitkan, biasanya disertai dengan pembengkakan dan kemerahan tisu di sekitarnya. Biasanya, abses terdapat di wajah, leher, punggung dan kawasan intim dan juga di depan, belakang dan telinga.

Bergantung pada tempat yang abses berlaku dan seberapa besar, ia tidak berbahaya atau, dalam keadaan terburuk, menyebabkan kerosakan pada organ penting atau darah keracunan (sepsis). jerebu terdiri daripada sel mati, bakteria dan putih darah sel, yang merupakan sel pertahanan dari sistem imun. Yang nanah membentuk rongga, sebuah abses rongga, yang dikelilingi oleh kapsul.

Punca abses di telinga

Pencetus untuk pembentukan abses hampir selalu bakteria. Dalam kebanyakan kes, ia adalah jangkitan dengan bakteria yang tergolong dalam flora kulit semula jadi. Ini memasuki badan melalui luka yang tidak dirawat dengan baik atau kecederaan kulit terkecil.

Abses pada telinga boleh terjadi akibat operasi, jarum suntik atau luka kecil di kawasan telinga. Walau bagaimanapun, walaupun tanpa sebab luaran yang dapat dikenali, abses dapat terbentuk di telinga. Kelemahan umum dari sistem imun, seperti halnya dengan kencing manis melitus, meningkatkan risiko terkena abses.

Salah satu yang paling biasa penyebab abses pada telinga adalah komplikasi akut telinga tengah keradangan, mastoiditis. Ini adalah proses keradangan akut pada proses mastoid, tulang yang menonjol di belakang telinga. Keradangan membawa kepada pembentukan abses, biasanya disebabkan oleh membran mukus yang meradang bersamaan dengan penglibatan tulang (peleburan tulang).

Sekitar minggu ketiga atau keempat setelah radang telinga tengah, abses dapat dilihat oleh tekanan yang menyakitkan bengkak di belakang telinga. Abses pada telinga juga dapat disebabkan oleh radang saluran telinga (otitis externa). Ini adalah keradangan pada kulit di bahagian luar terusan pendengaran disebabkan oleh bakteria atau kulat.

Keradangan saluran telinga seperti itu sering diperhatikan selepasnya berenang, yang menyebabkan nama "Telinga Perenang". Sekiranya air yang tercemar masuk ke telinga dan pada masa yang sama terdapat luka kecil pada kulit saluran telinga (contohnya, kerana pembersihan telinga dengan kapas yang tidak betul), jangkitan boleh berlaku. Lilin telinga mempunyai kesan antibakteria dan tidak boleh dikeluarkan terlalu kerap, kerana ia tidak lagi dapat menjalankan fungsi pelindungnya.

Abses boleh terbentuk di telinga akibat keradangan dan menyebabkan komplikasi lebih lanjut seperti penyebaran keradangan ke tulang atau lumpuh saraf. Furuncles sama seperti di kawasan telinga, yang boleh merebak ke abses. Bisul adalah keradangan yang menyakitkan folikel rambut dan tisu sekitarnya. Furuncles di telinga disebabkan, misalnya, oleh kecederaan pada kulit ketika bercukur atau semasa telinga rambut penyingkiran.