Abses rahang bawah

An abses adalah pengumpulan terkumpul sebanyak nanah sebagai sebahagian daripada keradangan yang merebak melalui tisu. Abses di Rahang bawah biasanya disebabkan oleh tidak dirawat keradangan akar gigi. Mereka biasanya sangat menyakitkan dan boleh mengakibatkan demam dan perasaan keletihan umum. Walau bagaimanapun, teruk kesakitan tidak selalu harus disertai oleh abses dalam Rahang bawah. Kerana tidak dirawat Rahang bawah abses boleh membawa kepada bernafas kesukaran kerana bengkak, lawatan ke doktor gigi atau doktor keluarga sangat digalakkan.

Seberapa berbahaya abses rahang bawah?

Abses di rahang bawah mesti selalu dirawat, jika tidak, komplikasi boleh berlaku. Tanpa rawatan, ia boleh memusnahkan tulang, tisu penghubung dan saraf dan dengan itu membawa kepada kerosakan yang tidak dapat dipulihkan. Komplikasi lain yang sangat berbahaya dari abses rahang bawah adalah darah keracunan (sepsis), yang disebabkan oleh kuman memasuki aliran darah.

Gambaran klinikal yang berpotensi mengancam nyawa ini dapat dielakkan dengan rawatan perubatan awal abses rahang bawah. Kerana kedudukan dekat rahang bawah ke tekak, pembengkakan yang berkaitan dengan abses boleh menyebabkan penyempitan udara dan saluran pernafasan. Sesak nafas yang dihasilkan mengancam nyawa. Oleh itu, jika anda merasa sesak atau sesak nafas, anda harus segera ke hospital.

Gejala apa yang menyebabkan abses pada rahang bawah?

Biasanya, abses disertai dengan pembengkakan yang besar dan cepat. Abses dangkal menyebabkan kemerahan dan pemanasan kulit pipi yang kelihatan. Kulit kelihatan tegang, berkilat dan sangat menyakitkan apabila disentuh.

Sekiranya terdapat abses yang sangat maju di rahang bawah, kulit boleh menembusi, iaitu nanah muncul di permukaan (seperti jerawat). Selambat-lambatnya doktor mesti berunding. The kesakitan biasanya mempunyai watak berdenyut dan diperkuat oleh tekanan.

Oleh kerana kedudukan lidah di rahang bawah, mengunyah dan bercakap mungkin lebih sukar. Pembukaan yang luas mulut tidak selalu mungkin. Penyebaran abses ke tekak dan lelangit boleh menghalang menelan dan / atau bernafas.

Di sini juga, adalah penting untuk berjumpa doktor secepat mungkin. Demam dan keletihan umum juga merupakan gejala khas abses rahang bawah. Dalam keadaan terburuk, darah keracunan (sepsis) boleh berlaku akibat penyebaran kuman dalam aliran darah.

Ini adalah gambaran klinikal yang mengancam nyawa dan mesti segera dirawat di hospital dengan antibiotik. Selanjutnya, kerosakan pada tisu lembut di sekitarnya, saraf, tulang dan gigi mungkin. Abses biasanya merupakan gambaran klinikal yang sangat menyakitkan.

Khas adalah berdenyut kesakitan, yang kadang-kadang lebih kuat dan kadang-kadang kurang kuat. Keamatan kesakitan dapat meningkat dan berkurang berulang kali dalam perjalanan penyakit ini. Apabila tekanan diberikan pada rahang atau pipi, rasa sakit meningkat, itulah sebabnya mereka yang terkena cenderung menghindari sentuhan.

Mengunyah dan bercakap juga boleh dipengaruhi oleh kesakitan. Pembukaan lengkap dari mulut biasanya juga dihalang oleh ini. Sekiranya abses merebak ke lelangit atau tekak, menelan juga sukar atau tidak mungkin kerana kesakitan. Dalam kes individu, abses rahang bawah yang menyakitkan juga mungkin.