Abses rahang atas

definisi

An abses secara amnya adalah rongga yang dipenuhi nanah. Rongga ini telah terbentuk semula semasa keradangan, jadi rongga ini tidak ada sebelumnya. Seorang abses adalah akibat jangkitan dengan patogen seperti virus or bakteria.

. nanah yang berkembang adalah tanda bahawa patogen diperjuangkan oleh sistem imun. Abses di rahang atas sering berkembang akibat keradangan di kaviti oral dan mewakili sebuah keradangan rahang tulang. Oleh kerana abses di kawasan muka selalu membawa risiko patogen masuk ke otak, seseorang harus selalu berjumpa doktor sekiranya berlaku.

Punca abses

Abses di rahang atas sering disebabkan oleh kuman, terutamanya oleh khas bakteria, misalnya apa yang disebut streptokokus, yang tergolong dalam flora oral normal. Dalam keadaan tertentu patogen ini boleh menyebabkan pembentukan an abses. Ini disukai, misalnya, oleh akar gigi yang meradang, a gigi mati yang telah menjadi radang atau juga oleh karies. Dalam kes yang jarang berlaku, yang disebut sista gigi atau rahang, rongga berisi cecair yang akhirnya boleh menyebabkan abses, mungkin juga ada. Akhir sekali, abses di rahang atas kadang-kadang boleh disebabkan oleh jangkitan tonsil atau sinus paranasal.

Gejala

Tanda-tanda abses di rahang atas adalah bengkak yang baru muncul di kawasan pipi, yang sangat sensitif dan kadang-kadang menyakitkan. Pada awalnya, bagaimanapun, kesakitan tidak semestinya harus hadir dengan segera, kerana ini hanya berlaku ketika nanah rongga telah mencapai ukuran yang sesuai dan menekan struktur tisu yang berdekatan. Nanah kemudian boleh bersinar hingga ke luar kulit, yang menjadikan bengkak itu kelihatan seperti jerawat besar.

Selain itu, kawasan yang bengkak juga boleh memerah dan terasa panas. Sebilangan orang juga melaporkan yang buruk rasa dalam mulut apabila abses rahang telah berkembang. Sekiranya jangkitan juga mempengaruhi otot rahang di samping tulang rahang, boleh mengakibatkan apa yang disebut pengapit rahang, yang bermaksud bahawa mulut tidak boleh dibuka lagi.

Sekiranya otot rahang juga terkena jangkitan, kesukaran menelan juga boleh menghasilkan. Gejala umum penyakit juga boleh berlaku. Ini adalah contohnya demam, malaise atau menggigil.

Abses di rahang atas tidak semestinya menyebabkan kesakitan pada orang yang terkena pada mulanya. Selagi rongga abses masih relatif kecil dan belum memberi tekanan pada tisu bersebelahan, abses rahang dapat muncul sebagai pembengkakan di kawasan pipi tanpa menyebabkan kesakitan. Walau bagaimanapun, jika semakin banyak nanah telah terbentuk dan rongga mengembang sesuai, abses sering disertai dengan rasa sakit.

Kesakitan ini disebabkan oleh memampatkan struktur berdekatan dengan abses atau berlebihan regangan kulit kerana bengkak. Topik ini mungkin menarik bagi anda: Keradangan di mulut Perkembangan abses di rahang atas boleh memakan masa yang berlainan, dari beberapa minggu hingga beberapa bulan. Ia juga memerlukan masa yang berlainan sebelum gejala pertama muncul.

Tetapi, kerana abses di rahang atas tidak hilang dengan sendirinya, rawatan pembedahan sangat penting. Selepas prosedur pembedahan, saliran kekal di luka selama beberapa hari. Sebaik sahaja ini dikeluarkan, luka akan menunggu untuk ditutup sendiri. Masa antara operasi dan penyembuhan lengkap adalah kira-kira satu minggu jika operasi berjalan tanpa komplikasi.