Abses di bahagian belakang - Anda harus tahu itu

definisi

An abses di bahagian belakang adalah rongga yang dipenuhi nanah, yang disebabkan oleh kematian sel dan pencairan tisu. Secara berkomunikasi, sebuah abses juga dikenali sebagai besar nanah jerawat, rebus atau rebus. The abses dipisahkan dari tisu sekitarnya dengan kapsul untuk mencegah keradangan merebak di dalam badan. Dalam keadaan apa pun, abses di bahagian belakang tidak boleh dirawat sendiri, kerana jika tidak, keradangan boleh menjadi lebih teruk. Mereka yang terjejas mesti berjumpa doktor.

Gejala abses belakang

Abses di bahagian belakang boleh terletak jauh di bawah kulit dan tidak dapat dilihat secara langsung dari luar. Bergantung pada seberapa parah keradangan, abses boleh bervariasi dalam ukuran: ukurannya berkisar dari nodul kecil hingga bisul berukuran beberapa sentimeter. Terdapat pengumpulan besar nanah di bawah kulit di bahagian belakang dan abses jelas terasa seperti pengerasan bulat.

Dalam beberapa kes - serupa dengan jerawat nanah - nanah putih kekuningan kepala kelihatan pada kulit. Abses disertai dengan gejala keradangan yang khas, termasuk kemerahan teruk, pemanasan dan pembengkakan pada kawasan yang terjejas. Kawasan di bahagian belakang berdenyut dan sangat sensitif terhadap tekanan.

Kulit di atas abses sangat ketat. Sebagai peraturan, abses sangat menyakitkan dan duduk atau berbaring boleh menyebabkan besar kesakitan. Abses besar juga boleh menyebabkan demam, keletihan dan perasaan sakit umum.

Sekiranya abses terbuka dan bakteria merebak ke seluruh badan, komplikasi yang mengancam nyawa boleh berlaku. Patogen boleh memasuki aliran darah dan penyebabnya darah keracunan (sepsis). Ini adalah reaksi keradangan yang mempengaruhi seluruh badan dan menyebabkan tinggi demam, menggigil dan kehilangan kesedaran.

Punca abses punggung

Abses biasanya terbentuk akibat jangkitan atau kecederaan pada kulit, yang memungkinkan patogen memasuki badan. Patogen khas abses adalah Staphylococcus aureus or streptokokus, yang berlaku secara semula jadi pada kulit manusia. Badan bertindak balas terhadap bakteria dengan tindak balas keradangan dan cuba melawan patogen.

Keradangan menyebabkan nanah terbentuk, yang terkumpul di rongga tisu cair yang baru terbentuk. Pus adalah rembesan keputihan-kekuningan yang terdiri terutamanya dari sel-sel imun yang hilang, terbunuh bakteria dan tisu mati. Tubuh merangkumi keradangan dengan a tisu penghubung sarung untuk melindungi tisu di sekitarnya dari kerosakan dan mencegah jangkitan merebak.

Lemah sistem imun sering menjadi penyebab abses, misalnya pada orang yang kurang terkawal kencing manis jenis mellitus 2. Melalui luka atau lecet kecil, bakteria akan berada di bawah kulit dan badan tidak dapat mengatasi jangkitan. Tetapi abses di bahagian belakang juga boleh menyebabkan sebab lain.

Semasa akil baligh, hormon mengimbangi berubah, menyebabkan perubahan kulit dan jerawat untuk hadir. Dengan menekan dan menggaru membuka jerawat, patogen boleh masuk ke luka dan abses dapat terbentuk. Memakai pakaian ketat yang menggosok bahagian belakang menggosok kulit.

Akibatnya, patogen dapat menembusi badan dan membawa kepada pembentukan abses. Kekurangan kebersihan diri juga dapat mendorong pembentukan abses. - Bagaimana sistem imun dapat diperkukuhkan? - Ubat rumah tangga mana yang menguatkan sistem imun?