Abses di pipi

definisi

An abses di pipi adalah pengumpulan nanah yang terletak di rongga yang baru terbentuk oleh peleburan tisu dan dipisahkan dari tisu sekitarnya oleh kapsul membran nipis. Secara berkomunikasi, sebuah abses juga dikenali sebagai bisul dan mereka yang terkena menderita “pipi tebal". Bergantung pada penyebabnya, abses di pipi boleh terletak sama ada di bahagian luar kulit wajah atau di bahagian dalam pipi mukosa.

Punca abses di pipi

Abses di pipi berlaku ketika bakteria memasuki tisu melalui kecederaan kecil pada kulit atau membran mukus dan menyebabkan jangkitan. Dalam kebanyakan kes, patogen yang menyebabkan abses bernanah adalah bakteria genus Staphylococcus, wakil yang paling biasa adalah Staphylococcus aureus. Ini bakteria secara semula jadi dijumpai di permukaan tubuh setiap manusia dan biasanya tidak menimbulkan masalah di sana.

Tetapi, jika bakteria berada di bawah kulit dan membiak di sana, tubuh akan bertindak balas dengan reaksi keradangan. Sekiranya berlaku abses, sistem imun tidak dapat melawan bakteria sepenuhnya. Atas sebab ini, tubuh merangkumi jangkitan dengan kapsul nipis dari tisu di sekitarnya, yang mencegah keradangan merebak.

Terutama orang yang lemah sistem imun (contohnya, orang yang kurang terkawal kencing manis pesakit mellitus atau imunokompromis selepas transplantasi) sangat rentan terhadap pembentukan abses. The penyebab abses di pipi berlipat ganda. Selalunya bentuk abses di bahagian luar pipi akibat radang yang sangat teruk nanah jerawat.

Dengan menekan jerawat yang tidak matang, bakteria diperah ke dalam tisu dan menyebabkan pembentukan abses. Penyebab abses lain di pipi adalah tindikan, yang disebut pipi. Dengan kecederaan kulit semasa bakteria menusuk masuk ke tisu dan membentuk abses. Tetapi juga radang gigi, teruk periodontitis atau keradangan rahang boleh menyebabkan pembentukan abses di pipi. - Punca abses

  • Abses di wajah anda- bilakah anda mesti berjumpa doktor?

Gejala abses di pipi

Abses di pipi membawa kepada tanda-tanda keradangan klasik, di mana keparahan gejala bergantung terutamanya pada keparahan keradangan dan lokasi abses yang tepat. Kerana reaksi keradangan, tisu di sekitar abses sangat bengkak, kemerahan dan kulit terasa panas. Pipi di bahagian yang terkena "tebal" kerana bengkak dan orang yang terkena kadang-kadang terasa parah kesakitan, yang menjadikan mereka sangat sensitif untuk menyentuh wajah.

. kesakitan dan bengkak juga boleh mempengaruhi fungsi mulut. Ini bermakna abses di pipi menyebabkan masalah ketika bercakap, mengunyah dan menelan. Membuka mulut dan makan atau minum juga dialami oleh mereka yang sangat sakit.

Dalam keadaan terburuk, nanah dan bakteria dari abses boleh masuk ke aliran darah dan membawa kepada darah keracunan (sepsis). Orang yang sakit kemudian merasa sangat sakit dan tinggi demam, sebab itulah doktor atau hospital mesti segera berjumpa. Sepsis adalah komplikasi serius dari abses, yang bahkan boleh menyebabkan kegagalan organ dan kematian.

Jerawat nanah di pipi sudah bernanah kecil, tetapi agak tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, kadang-kadang jerawat kecil di pipi boleh berubah menjadi abses berbahaya. Ini terutama disebabkan oleh memacu jerawat yang tidak profesional, yang menyebabkan bakteria diperah dari kulit jauh ke dalam tisu dan boleh menyebabkan keradangan teruk.

Oleh itu kekotoran kulit hanya boleh dinyatakan dengan sapu tangan yang bersih atau oleh pakar kecantikan. Sekiranya abses terbentuk dari jerawat, ini dapat dikenali oleh pembengkakan dan kemerahan kulit yang teruk. Abses di pipi boleh dirawat dengan menarik salap atau, dalam keadaan terburuk, mesti dipotong terbuka.

Abses yang terbentuk di bahagian dalam pipi mukosa sering disebabkan oleh penyakit gigi dan periodontium. Ini termasuk bernanah periodontitis, keradangan gigi yang teruk atau luka yang meradang selepas pembuangan gigi. Tetapi kecederaan kecil pada mulut mukosa cukup untuk bakteria menembusi tisu dan menyebabkan keradangan yang dikemas.

Kadang kala bakteria juga merebak ke mulut melalui aliran darah dari bahagian badan yang lain dan kemudian merangkum diri mereka di sana. Namun, selalunya, penyebab sebenar pembentukan abses di bahagian dalam pipi tidak sepenuhnya jelas. Abses di bahagian dalam pipi didiagnosis oleh doktor gigi.

Doktor memotong abses melalui sayatan kecil di mukosa pipi dan membiarkan nanah yang terkumpul kering. Prosedur ini berlaku di bawah anestetik tempatan. Setelah abses dipotong dan dikosongkan, pesakit akan merasakan peningkatan simptomnya dengan segera.

Doktor kemudian menetapkan antibiotik. Ini menyokong proses penyembuhan dan juga mencegah abses terbentuk di tempat yang sama sekali lagi. Abses di pipi terdiri daripada koleksi dari nanah di bawah kulit.

Nanah adalah cecair keputihan yang terbentuk dari tisu mati, hilang putih darah sel dan bakteria. Semasa tisu mati, rongga baru terbentuk di mana nanah dapat berkumpul. Sekiranya abses matang, pengumpulan nanah dapat dilihat sebagai putih kepala. Doktor memotong abses dan membiarkan nanah mengalir keluar. Oleh kerana cecair nanah mengandungi bakteria, ia masih menular dan mesti dikeluarkan sepenuhnya dari luka, jika tidak, abses dapat terbentuk dengan cepat.