Abses di dagu

definisi

An abses di dagu adalah pengumpulan nanah dalam rongga tisu yang dikemas. The nanah disebabkan oleh penembusan patogen tertentu, yang menyebabkan reaksi keradangan dan membiak. Dalam kebanyakan kes, patogen ini pasti bakteria, yang dipanggil staphylococci, yang merupakan bahagian dari penjajahan kulit yang normal dan dapat menembusi tisu akibat kecederaan kecil pada kulit.

Badan itu sistem imun cuba membunuh penceroboh bakteria, menyebabkan nanah untuk membentuk. Sebagai tambahan kepada bakteria dan bahagian sel mati, ini juga mengandungi sel-sel pertahanan tubuh sistem imun. Melalui tekanan di tisu sekitarnya, abses boleh menyebabkan teruk kesakitan di dagu, yang boleh merebak ke seluruh wajah.

Abses di kawasan muka dan rahang juga boleh disebabkan oleh perubahan patologi pada gigi. Sebagai contoh, akar yang tinggal di rahang boleh menyebabkan abses di Rahang bawah. Sekiranya seorang abses berkembang pada a rambut akar dagu, ia disebut bisul. Sekiranya beberapa di antaranya bisul berdekatan antara satu sama lain dan bergabung antara satu sama lain, seseorang bercakap mengenai a karbuncle.

Punca abses di dagu

Terdapat beberapa penyebab terjadinya abses di dagu. Walau bagaimanapun, penyebab yang paling biasa dianggap sebagai penembusan patogen, yang menyebabkan reaksi keradangan. Selalunya ini adalah bakteria yang tergolong dalam penjajahan kulit yang normal dan oleh itu juga berlaku pada kulit orang yang sihat.

Selain streptokokus, staphylococci juga memainkan peranan penting, terutamanya Staphylococcus aureus. Agar bakteria dapat menembusi kulit, diperlukan titik masuk. Ini adalah calar kecil atau kawasan kulit terbuka yang boleh berlaku akibat luka atau luka kecil, misalnya setelah mencukur pada lelaki.

Badan mengaktifkannya sistem imun untuk melawan patogen dan akibatnya nanah berkembang. Ini kemudian dibungkus dalam kapsul untuk mencegah penyebaran lebih lanjut ke tisu sekitarnya. Banyak faktor lain yang juga diketahui mendorong perkembangan abses dagu.

Kulit yang sudah rosak awal, seperti pada pesakit dengan neurodermatitis, membawa kepada kemasukan bakteria dengan lebih mudah. Sebagai tambahan, sistem kekebalan tubuh yang lemah atau tidak berfungsi menimbulkan peningkatan risiko. Selain itu, kekurangan kebersihan wajah dan gangguan metabolik yang ada juga memihak kepada perkembangan abses.

Gejala abses di dagu

As simptom abses di dagu tanda-tanda keradangan khas harus disebutkan. Dagu sering sangat bengkak, terlalu panas dan kelihatan kemerahan berhubung dengan kawasan sekitarnya. Di samping itu, kawasan yang terjejas biasanya sangat sakit di bawah tekanan.

yang terhasil kesakitan boleh merebak ke struktur wajah di sekitarnya dan mengakibatkan keterbatasan fungsi. Oleh itu, sebagai contoh, gangguan dalam mengunyah boleh berlaku. Pada permukaan abses sering kali terdapat titik nanah kecil yang dikelilingi oleh kapsul abses.

Dalam kes abses yang dilokalisasikan pada lapisan tisu yang lebih dalam, kursus tanpa gejala pada awalnya dapat berkembang. Hanya apabila abses melebihi ukuran tertentu gejala dapat muncul. Sekiranya abses terbuka, patogen dapat merebak dan gejala penyakit umum, seperti demam dan kelainan umum, berkembang.

Sekiranya patogen terus menyebar dan memasuki aliran darah, darah keracunan boleh berkembang. Khususnya, abses yang terletak di atas garis khayalan antara cuping telinga dan sudut sama sisi mulut adalah faktor risiko penyebaran patogen ke meninges or otak. Untuk mengelakkan komplikasi yang berpotensi, abses harus selalu dirawat dengan cepat.

Selain gejala seperti demam dan keletihan umum, abses biasanya menyebabkan kesakitan. Rasa sakit boleh berlaku terutamanya ketika dagu digerakkan, misalnya ketika mengunyah atau bercakap, tetapi juga ketika rehat. Sekiranya rasa sakit berlaku semasa pergerakan, itu adalah sakit ketegangan.

Selain itu, menyentuh abses sangat menyakitkan dalam kebanyakan kes. Kesakitan disebabkan oleh keradangan dan kerengsaan serat saraf. Mereka biasanya hilang dengan cepat setelah abses dibuka.

Pembengkakan kulit sangat tipikal pada abses. Pengumpulan nanah mendorong tisu ke luar. Bergantung pada betapa ceteknya abses, ia juga dapat bersinar melalui kulit.

Kadang-kadang abses juga boleh dibuka dengan sendirinya. Sekiranya abses lebih dalam pada tisu, kulit mungkin akan membongkok. Kadang-kadang bengkak juga menjadi kemerahan dan terlalu panas.

Sekiranya bengkak berdebar, biasanya terasa ketat dan elastik. The limfa nod boleh bertindak balas terhadap abses dengan bengkak dan membesar. Pembengkakan pada limfa simpul tidak tipikal pada abses, tetapi tidak semestinya ada.

Pembengkakan itu kemudian mempengaruhi submentales Nodi lymphoidei, yang boleh berdebar di bawah dagu. Palpasi bengkak limfa simpul biasanya menyakitkan. Pembengkakan pada kelenjar limfa disebabkan oleh keradangan yang disebabkan oleh abses dan merupakan tanda bahawa sistem imun berfungsi. Pembengkakan pada kelenjar limfa harus turun dengan rawatan abses.