Abses di bahagian dalam paha

definisi

An abses di bahagian dalam paha adalah pengumpulan dari nanah yang dilokalisasi di kawasan badan ini. "Bisul" ini berdasarkan jangkitan bakteria. Dalam kebanyakan kes, staphylococci adalah patogen pencetus.

Untuk mengelakkan komplikasi, abses harus diperiksa dan dirawat oleh doktor. Sekiranya paha abses berlaku berulang kali, penyebabnya mesti diperjelaskan. Dalam kes ini, penting untuk mendedahkan pelbagai penyakit dan ketidakseimbangan badan.

Penyebab abses

Bahagian dalam paha terdedah kepada geseran berterusan. Geseran ini disebabkan oleh pakaian dan pergerakan kecil atau besar yang tetap ketika berbaring, duduk, berdiri dan berjalan. Oleh kerana itu bahagian tubuh ini adalah tempat penentuan perkembangan abses, iaitu abses lebih kerap terjadi di sini.

Di samping itu, berat badan berlebihan dan berpeluh meningkat mendorong pengembangan "bisul" di kawasan ini. Kulit itu keadaan juga berperanan. Kulit yang lebih tidak stabil, kering dan umumnya lebih rentan terhadap kecederaan, semakin besar kemungkinan abses paha terbentuk.

Sekiranya penyakit kulit tertentu sudah ada, terdapat kecenderungan tertentu untuk pengumpulan nanah di bahagian dalam paha. Geseran dan keadaan lain, seperti tusukan jarum dalam penyalahgunaan dadah, boleh menyebabkan luka pada kulit yang menjadi pintu masuk bakteria. Dalam kebanyakan kes, staphylococci adalah pencetus abses di bahagian dalam paha.

Sebahagiannya adalah sebahagian daripada flora kulit normal dan tidak membahayakan. Hanya dalam keadaan tertentu mereka boleh menyebabkan jangkitan. Kurang kerap, abses paha berlaku tanpa bakteria.

Di sini kita bercakap mengenai abses sejuk atau steril. Ini boleh berlaku selepas operasi tanpa sebab yang dapat dikenal pasti. Selain itu, abses sejuk juga boleh berlaku dalam konteks batuk kering. Jika sistem imun semakin lemah, risiko mengembangkan abses paha lebih tinggi. Sebagai contoh, pelbagai penyakit sistem imun, kencing manis mellitus, HIV dan kanser dapat menggalakkan perkembangan abses paha.

Gejala abses di bahagian dalam paha

Abses paha dicirikan oleh ciri keradangan khas: The kesakitan semakin banyak kawasan terdedah kepada geseran atau tekanan. Abses yang matang juga menyebabkan nanah bocor. Sekiranya abses belum dikosongkan, kadang-kadang bintik keputihan pada abses paha kelihatan.

Dalam kes yang jarang berlaku, orang yang terlibat melaporkan gatal. Namun, biasanya, ini tidak terjadi sehingga luka sembuh dan oleh itu merupakan "pertanda baik". Ini mencirikan kerja pembaikan selular yang berlaku semasa penyembuhan luka proses.

Semasa proses ini, zat utusan tubuh sendiri dibebaskan yang boleh menyebabkan gatal yang sering tidak menyenangkan. Selain itu, jangkitan bakteria boleh menyebabkan rasa sakit, keletihan, demam dan menggigil. Dalam konteks ini, demam harus selalu dianggap sebagai tanda peringatan yang mesti dipandang serius.

If demam berlaku, doktor mesti selalu dihubungi kerana ada risiko darah keracunan. Selain demam, kejutan dan kegagalan peredaran darah boleh berlaku. Tidak dirawat darah keracunan boleh membawa maut. - Kemerahan

  • bengkak
  • ̈Rmung yang terlalu panas
  • Sakit dengan tekanan dan sentuhan