Abses di lelangit

definisi

An abses adalah keradangan tempatan di mana nanah mengumpul dalam kapsul tisu penghubung, Pada abses boleh berlaku di mana sahaja di badan. The kaviti oral dan dengan itu lelangit tidak terkecuali.

Sebilangan besar abses disebabkan oleh bakteria Staphylococcus Aureus. Terutama di kaviti oral, selaput lendir mempunyai banyak hubungan dengan dunia luar dan oleh itu mungkin banyak hubungan kuman, Pada abses in lelangit boleh menyakitkan dan juga sangat menyekat bercakap dan mengunyah.

Punca

Dalam kebanyakan kes, kuman pencetus pada abses adalah Staphylococcus Aureus. Ini berlaku pada nasofaring pada kira-kira separuh daripada semua orang tanpa menyebabkan sebarang gejala. Dalam keadaan lemah sistem imun, yang sudah termasuk selesema biasa, Staphylococcus Aureus boleh menyebabkan pembentukan abses.

Atas sebab ini, sakit kronik orang dan orang yang lemah sistem imun kerana ubat-ubatan sangat kerap terjejas. Kuman merangkumi dirinya sendiri dan nanah terkumpul. Patogen juga boleh dibawa ke lelangit melalui darah dari bahagian badan yang lain.

Beberapa lagi bakteria dan kulat juga boleh menyebabkan abses dalam kes yang jarang berlaku. Abses berlaku di kaviti oral, terutamanya selepas pembedahan pergigian, kerana luka pembedahan membuat pintu masuk untuk bakteria. Gigi yang rosak atau mati juga boleh menyumbang kepada pembentukan abses.

Dalam beberapa kes terdapat juga beberapa abses kerana bakteria boleh merebak melalui aliran darah. Selain abses bakteria, abses steril juga boleh berlaku. Ini mungkin, sebagai contoh, jika a gigi kebijaksanaan belum menerobos. Ini membawa kepada pengumpulan nanah dalam tisu tanpa kuman berhijrah ke kawasan badan.

Terapi

Terapi standard untuk abses adalah pembukaan pembedahan. Tisu nanah dan hancur dikeluarkan dan kawasan tersebut dibasmi kuman. Untuk pembukaan rongga abses, anestetik tempatan digunakan terlebih dahulu.

Di rongga mulut terdapat bahaya khas nanah memasuki saluran pernafasan, itulah sebabnya penyedutan kerap dilakukan di sini. Rongga abses kosong dibilas selepas itu dan, bergantung pada penyetempatan, tiub dimasukkan yang terus membolehkan rembesan mengalir keluar. Pada orang yang mengalami gangguan imun, terapi antibiotik juga berguna, kerana kuman mungkin berada dalam aliran darah dan dapat menyebabkan darah keracunan di sana.

Pada hari-hari berikutnya, orang yang terjejas juga dapat menggunakan a pencuci mulut untuk membersihkan kawasan yang dikendalikan. Sekiranya penyebab abses tempatan dapat dijumpai, misalnya gigi yang musnah, penyebab ini juga harus dirawat. Selepas pembuangan abses, pengambilan makanan mungkin terhad dan pesakit harus makan makanan ringan.

Gejala

Abses adalah keradangan tempatan yang disertai dengan 5 gejala keradangan klasik di tempat yang terjejas: Komplikasi seperti abses pecah ke dalam juga boleh menyebabkan gejala sistemik. Ini termasuk demam dan perasaan lemah secara umum. Sekiranya abses di bahagian belakang lelangit, bernafas mungkin juga dihalang.

  • Kesakitan
  • kemerahan
  • Pemanas
  • bengkak
  • Sekatan fungsi

Abses selalu disertai dengan pembentukan nanah. Dalam jangkitan Staphylococcus aureus, nanah ini berwarna kekuningan, berkrim dan tidak berbau. Pus terdiri daripada granulosit neutrofil yang reput. Ini adalah sel-sel tertentu yang tergolong dalam badan sistem imun dan sepatutnya melawan jangkitan bakteria. Tolak masuk rongga badan harus selalu dibuang, tetapi sekiranya berlaku abses ini harus selalu dilakukan oleh doktor dan bukan oleh anda sendiri.