Abses di bawah lidah

Definisi

An abses di bawah lidah adalah keradangan pada mulut, yang biasanya disebabkan oleh bakteria. Luka kecil sudah cukup untuk kuman untuk menembusi selaput lendir dan menyebabkan keradangan purulen. Dalam kes a abses di bawah lidah, perbezaan dibuat antara pangkal abses lidah dan pangkal lidah mulut abses.

Pangkalan dari lidah abses terletak di pangkal lidah, iaitu di pangkal lidah, sedangkan bahagian bawah lidah mulut abses terletak lebih jauh ke hadapan di kaviti oral. Kebanyakan abses di bawah lidah disebabkan oleh bakteria. Patogen abses yang paling biasa adalah staphylococci bakteria, yang berlaku secara semula jadi pada kulit.

Melalui luka kecil di kaviti oral, bakteria menembusi selaput lendir dan menyebabkan jangkitan. The sistem imun melawan patogen dan keradangan berkembang. Dengan mencairkan tisu yang meradang dan nanah, bentuk abses yang dikemas di dasar mulut.

Selain luka dan luka kecil di kawasan mulut, radang lain di kepala dan leher kawasan juga boleh menyebabkan abses di bawah lidah. Selalunya abses terbentuk oleh akar gigi yang meradang, di mana bakteria menyebar dan menyerang tisu sekitarnya dan tulang rahang. Sebab-sebab lain adalah radang limfa nod di leher kawasan atau di bawah rahang dan keradangan mandibula kelenjar air liur. Tusukan lidah juga boleh menyebabkan kecederaan pada selaput lendir di bawah lidah dan dengan itu menyebabkan abses di dasar mulut.

Diagnosa

Dalam kes kesakitan di kawasan mulut dan kecurigaan abses di kaviti oral, doktor ENT mesti berunding. Diagnosis dibuat dengan memeriksa rongga mulut dengan endoskopi atau cermin, di mana pembengkakan teruk dapat dilihat. Doktor boleh mengambil smear dan mengenal pasti patogen bakteria. Di samping itu, doktor boleh mengambil darah dan periksa tahap keradangan di dalam badan. Seorang ultrasound pemeriksaan atau CT (komputer tomografi) boleh digunakan untuk mengesahkan diagnosis dan menilai penyebaran keradangan pada tisu.

Gejala

. - Bengkak di rahang bawah dan di kawasan otot mulut

  • Kesakitan teruk di kawasan rahang bawah
  • Keluhan ketika bercakap, menelan dan mengunyah
  • Lockjaw: Masalah dengan pembukaan mulut
  • Kelenjar getah bening bengkak: dalam kebanyakan kes, kelenjar getah bening yang membekalkan di kawasan leher juga sangat membengkak
  • Sensasi panas di kawasan yang terjejas
  • Demam: Demam tinggi adalah tanda bahawa bakteria telah menyebar melalui darah atau cecair limfa di dalam badan. Ini boleh menyebabkan komplikasi serius, seperti keracunan darah atau abses otak
  • Pernafasan masalah: jika terdapat abses besar, pembengkakan boleh menjadi sangat teruk dan merebak sehingga masalah pernafasan berlaku. Dalam kes sedemikian, doktor mesti segera berjumpa