Absinthe

Produk

Absinthe boleh didapati, misalnya, di kedai minuman keras. Pengeluaran dan pengedaran dilarang di banyak negara antara tahun 1910 dan 2005. Namun, selama ini, diketahui bahawa penyulingan secara haram. Hari ini absinth boleh dijual semula secara sah. Minuman ini berasal pada akhir abad ke-18 di Val-de-Travers di kantin Neuchatel. Pada asalnya dikembangkan sebagai ubat. Absinthe maju menjadi semangat paling popular di Perancis abad ke-19 dan berkait rapat dengan dunia bohemia. Artis terkenal seperti Vincent van Gogh, Henri de Toulouse-Lautrec dan Charles Baudelaire menghabiskan masa absen. Pada awal abad ke-20, ia dilarang di kebanyakan negara Eropah.

Ramuan

Absinthe adalah minuman beralkohol tahan tinggi dengan warna hijau zamrud dan pahit rasa, dibuat dengan wormwood herba dengan cara maserasi dan penyulingan. Bahan-bahan lain termasuk herba seperti anise, adas, hisop, balsem lemon dan Rom mugwort. Wormwood ramuan mengandungi monoterpenes α- dan β-thujone. Ini terutamanya α-thujone yang telah disalahkan kerana kesan toksik absinthe (lihat di bawah). Absinthe memperoleh warna hijau dari klorofil yang terdapat dalam ramuan.

Kesan

Di satu pihak, kesan absinth dimediasi oleh alkohol, yang menghasilkan kesan psikoaktif, perangsang kepada kemurungan, anti-kegelisahan, euforia dan disinhibit. Sebaliknya, ramuan tambahan adalah pencernaan dan mengatasi aduan gastrousus. Hari ini diketahui bahawa absinthe bukan halusinogen, seperti yang dipercayai sebelumnya.

Dos

Secara tradisional, sudu berlubang khas dengan sekeping gula diletakkan di atas gelas yang mengandungi absinth. Ais-sejuk air dituangkan ke atas gula ke dalam gelas. Ini menimbulkan keruh susu kerana minyak pati dan bahan-bahan lain tidak lagi larut dalam alkohol yang dicairkan. Pencahayaan yang kadang-kadang dipraktikkan hari ini bukan sebahagian daripada ritual tradisional.

Bidang aplikasi

Sebagai minuman beralkohol dan digestif.

Kesan buruk

. kesan buruk absinth yang dijelaskan pada masa lalu ("absinthisme") dikaitkan dengan thujone. Namun, hari ini, peranannya dipertikaikan. Yang pasti, alkohol mempunyai peranan penting dalam kesan sampingan (lihat di bawah etanol). Pada masa lalu, bahan tambahan dan pewarna yang tidak diingini seperti tembaga garam juga memainkan peranan. Hari ini, undang-undang menetapkan bahawa kandungan thujone tidak boleh melebihi had yang ditentukan dan selamat (EU: 35 mg / kg). Menurut Höld ​​et al, α-thujone adalah antagonis yang tidak kompetitif di GABAA reseptor.