Acamprosate

Produk

Acamprosate boleh didapati secara komersial dalam bentuk salutan filem yang dilapisi enterik tablet (Campral). Bahan aktif ini telah diluluskan di banyak negara sejak tahun 1995.

Struktur dan hartanah

Acamprosate (C5H11TIDAK4S, Mr = 181.2 g / mol) terdapat dalam dadah sebagai acamprosate kalsium, putih serbuk yang mudah larut dalam air. Ia mempunyai persamaan struktur dengan neurotransmitter GABA dan asid amino taurina.

Kesan

Acamprosate (ATC N07BB03) mengikat reseptor NMDA. Nampaknya untuk mengembalikan mengimbangi antara sistem perencatan (GABA) dan sistem pengujaan (glutamat) dan mengurangkan pengambilan alkohol.

Petunjuk

Acamprosate digunakan untuk mengekalkan pantang selepas rawatan penarikan untuk ketergantungan alkohol.

Dos

Menurut SmPC. Secara amnya, dua tablet diambil tiga kali sehari sebelum atau semasa makan. Tempoh rawatan yang disyorkan adalah sehingga dua belas bulan.

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity
  • Renal kekurangan
  • Laktasi

Langkah berjaga-jaga lengkap boleh didapati di label ubat.

Interaksi

Acamprosate mempunyai potensi besar untuk interaksi kerana kurang dimetabolisme dan dikeluarkan tidak berubah. CYP450 tidak terlibat dalam metabolisme. Ubat-ubatan interaksi telah dijelaskan dengan diltiazem and naltrexone.

Kesan buruk

Potensi yang paling biasa kesan buruk termasuk cirit-birit, sakit perut, loya, muntah, kembung perut, ruam, pruritus, penurunan libido, dan mati pucuk.