Acarbose

Nama dagangan

Antara lain Glucobay®.

Pengenalan

Acarbose digunakan sebagai ubat untuk rawataninsulin-bergantungan kencing manis mellitus (iaitu terutamanya jenis II kencing manis). Ia berfungsi dengan menghalang tertentu enzim di saluran gastrointestinal (alpha-glucosidases) yang bertanggungjawab untuk pemecahan gula (karbohidrat). Ini membawa kepada kelewatan penyerapan glukosa. Pemisahan dan penyerapan glukosa yang tertunda menghalang peningkatan mendadak darah gula selepas makan (selepas makan) gula darah puncak).

Kesan

Bahan aktif acarbose adalah bahan yang sangat serupa dengan struktur dengan polisakarida. Ia digunakan dalam rawatan kencing manis melitus dan tergolong dalam kumpulan antidiabetik oral. Ini adalah ubat-ubatan yang, tidak seperti insulin, diberikan dalam bentuk tablet.

Terutama pada peringkat awal jenis 2 diabetes mellitus, acarbose digunakan sebagai menambah kepada kaedah mengubah gaya hidup seperti diet. Tambahan dengan antidiabetes lain, seperti metformin, sulfonylureas atau insulin, juga mungkin. Acarbose tergolong dalam kumpulan yang disebut alpha-glukosidase perencat.

Ia menghalang enzim alpha-glukosidase, yang rosak karbohidrat. Ini melambatkan pemecahan karbohidrat dalam usus kecil. Kurang glukosa dan gula sederhana lain (monosakarida) diserap ke dalam darah.

Ini mencegah darah puncak gula, yang sebaliknya akan berlaku sejurus selepas makan, khususnya. Seperti itu gula darah puncak dipanggil kenaikan gula darah selepas kelahiran. Kenaikan di gula darah oleh itu lebih perlahan selepas makan.

Walau bagaimanapun, keberkesanan acarbose sangat bergantung pada masa pengambilannya. Sekiranya diambil terlambat, keberkesanannya dapat dikurangkan dengan ketara, sehingga acarbose harus diambil pada awal makanan utama. Acarbose tidak menghalang penyerapan glukosa yang terdapat dalam makanan.

Laktosa juga tidak terjejas oleh kesannya, kerana ia dipecah oleh yang lain enzim. Dalam kes kadar gula darah tinggi atau diabetes jenis 2 yang sukar dikendalikan, maka acarbose tidak cukup ampuh untuk mengawal diabetes. Walau bagaimanapun, kerana acarbose sering menyebabkan gejala seperti kembung perut atau cirit-birit dan oleh itu tidak boleh diterima dengan baik, ia adalah ubat yang jarang digunakan. Acarbose tidak sesuai untuk rawatan diabetes mellitus jenis 1. Masih terdapat beberapa kontraindikasi dan kesan sampingan yang harus dipertimbangkan semasa menggunakan acarbose.

Acarbose dura®

Acarbose dura® adalah produk ubat yang dipasarkan oleh syarikat Mylan Dura. Ia hanya boleh didapati dengan preskripsi dan oleh itu hanya boleh dibeli dari farmasi semasa memberikan preskripsi perubatan dalam bentuk preskripsi. Terdapat tablet dalam dos 50 mg atau 100 mg. Acarbose dura® adalah nama dagang untuk bahan aktif acarbose dan hanya merujuk kepada penerbit ubat tersebut.

Ini adalah bahan aktif yang sama yang terkandung dalam persediaan acarbose syarikat lain. Ubat ini mengandungi acarbose, yang termasuk dalam apa yang disebut alpha-glukosidase perencat. Ia melambatkan penyerapan glukosa dan gula sederhana lain di dalam usus.

Ini melambatkan kenaikan gula darah setelah pengambilan dan mencegah lonjakan gula dalam darah. Acarbose dura® digunakan dalam keadaan tidak bergantung kepada insulin diabetes mellitus dan dalam diabetes mellitus jenis 2. Acarbose dura® tidak sesuai untuk terapi diabetes jenis 1.

Biasanya digunakan ketika diabetes tidak dapat disembuhkan dengan perubahan diet dan olahraga saja. Ia sesuai sebagai monoterapi dan digabungkan dengan ubat penurun gula darah lain seperti metformin, insulin atau sulfonylureas. Sekiranya berlaku gangguan fungsi yang teruk buah pinggang or hati, penyakit usus kronik, alergi terhadap komponen Acarbose dura® dan juga semasa mengandung dan penyusuan, ubat itu tidak boleh diambil.

Di samping itu, terdapat kesan sampingan dan interaksi yang mesti diambil kira dan yang dijelaskan dalam sisipan pakej. Dos biasa adalah 3 kali 50 mg (sepadan dengan 3 x 1 tablet) setiap hari, kecuali jika ditetapkan oleh doktor. Dos menjalar telah terbukti dapat mengurangkan kesan sampingan pada banyak pesakit, sehingga dos yang lebih rendah dimulakan pada mulanya dan kemudian perlahan-lahan meningkat sepanjang masa. Hipoglikemia dapat terjadi dalam pengobatan diabetes mellitus, kerana ubat-ubatan digunakan untuk mencegah kadar gula darah tinggi. Namun, jika dibandingkan dengan ubat lain, acarbose hanya mempunyai risiko hipoglikemia yang rendah dan hampir tidak ada.