ACC akut®

ACC akut® ialah ubat untuk rawatan penyakit pernafasan dan untuk pembubaran mukus mucolytic (mucolytic). ACC ialah singkatan untuk bahan aktif N-acetylcysteine, yang bertanggungjawab untuk pencairan rembesan (secretolytic) dan penyingkiran lendir berikutnya (secretomotoric). Nama dagangan: Nama kimia:

  • ACC
  • Acemuc
  • Acetyst
  • Fluimucil
  • Myxofate
  • NAC
  • LN-acetylcysteine ​​​​(R-2-acetylamino-3-sulfanylpropanoic acid)
  • asid L-alfa-acetamido-beta-mercaptoproprionic

Bidang aplikasi

ACC akut® digunakan untuk rawatan simptomatik saluran pernafasan penyakit, seperti bronkitis, COPD (penyakit pulmonari obstruktif kronik) atau Sistik Fibrosis, di mana peningkatan pembentukan lendir atau penyingkiran lendir berkurangan boleh menyebabkan bernafas kesukaran. Bahan aktif acetylcysteine ​​yang terkandung dalam ACC akut® juga kerap digunakan sebagai penawar untuk keracunan dengan ubat parasetamol atau untuk keracunan dengan akrilonitril, metakrilonitril atau metil bromida. ACC akut® boleh diambil oleh mulut (secara lisan) dalam bentuk serbuk, lozenges atau tablet kunyah serta tablet atau jus effervescent.

Kesan

Masalah dengan peningkatan pembentukan lendir ialah apabila ia sangat keras (likat), ia menyempitkan saluran pernafasan. Di satu pihak, ini menjadikannya lebih sukar untuk udara memasuki paru-paru, dan sebaliknya lendir boleh berfungsi sebagai tempat pembiakan yang tidak diingini. kuman. Salah satu penyelesaian kepada masalah ini ialah mencairkan lendir supaya lebih mudah batuk.

Mungkin ACC akut® membawa kepada pencairan lendir dengan memecahkan jambatan disulfida yang memberikan rintangan mukus. Walau bagaimanapun, kesan mukolitik masih belum dijelaskan dengan jelas mengikut keadaan penyelidikan semasa. Tambahan pula, ACC akut® mempunyai kesan penyahskalaan dalam keradangan dengan memintas bahan agresif kimia (radikal bebas) sebagai antioksidan yang dipanggil. Akhir sekali, acetylcysteine ​​(bahan aktif ACC akut®) bertindak sebagai pembekal asid amino sistein, yang terdapat dalam tubuh manusia. Ini adalah komponen penting dalam molekul glutation yang dipanggil, yang memainkan peranan penting dalam penyingkiran bahan toksik.

Kesesuaian

ACC akut® perlu diambil dalam bentuk dos tablet dengan banyak cecair (sebaik-baiknya air). Tablet effervescent hendaklah terlebih dahulu dilarutkan dalam segelas air dan kemudian diminum selepas makan. Di samping itu, adalah disyorkan untuk memberi perhatian kepada bekalan cecair yang mencukupi bebas daripada pengambilan ACC akut® , kerana dengan cara ini larutan lendir dipromosikan.

Dos

Bergantung pada umur, umum keadaan dan keterukan gejala, kanak-kanak mungkin mengambil sehingga 400mg bahan aktif dan orang dewasa 600mg sehari. Semua bentuk lisan ACC akut® boleh didapati dalam dos 100mg, 200mg, 400mg dan 600mg. Secara umum, ACC akut® ialah ubat yang boleh diterima dengan baik.

Walau bagaimanapun, seperti mana-mana ubat, terdapat kemungkinan kesan sampingan. Ini termasuk berlakunya tindak balas alahan sekali-sekala (ruam, gatal-gatal, melepuh, bengkak membran mukus, sesak nafas, masalah peredaran darah dan kejutan), sakit kepala, demam dan aduan gastrousus (loya, muntah, cirit-birit). Sekiranya kesan sampingan berlaku, adalah dinasihatkan untuk berunding dengan doktor untuk membincangkan prosedur selanjutnya.