Tulang aksesori

Gambaran Keseluruhan

Aksesori tulang, iaitu tambahan tulang yang berlaku hanya pada beberapa orang, yang biasa terjadi pada tangan dan kaki. Sebahagian besar daripada ini tulang adalah tulang yang telah hilang dalam proses evolusi dan dianggap usang, iaitu tidak lagi diperlukan oleh manusia. Seseorang bercakap mengenai atavisme yang disebut.

Tulang aksesori tidak semestinya kongenital, ia juga boleh tumbuh semasa pertumbuhan atau pematangan tulang. Tulang aksesori sering dikelirukan patah fragmen, itulah sebabnya penting bagi ahli radiologi dan pakar bedah ortopedik untuk mengetahui varian ini agar tidak membuat kesimpulan yang salah. Dalam kebanyakan kes, penemuan tulang aksesori adalah diagnosis peluang, kerana biasanya tidak menyebabkan gejala. Tulang aksesori harus dibezakan dari apa yang disebut tulang sesamoid, yang kadang-kadang hanya terjadi pada beberapa orang. Tetapi tidak seperti tulang aksesori, tulang sesamoid memiliki fungsi di mana mereka tertanam dalam tendon dan melindunginya, serta menghindari geseran yang tidak perlu.

Kaki

Selain tangan, kaki adalah tempat yang paling biasa di mana tulang aksesori dijumpai. Mereka dijumpai dalam peratusan besar populasi. Contohnya, os tibiale externum terdapat pada seperlima dari semua orang.

Di samping itu, trigonum Os relatif biasa dengan kadar 3-15%. Dalam kira-kira 50% kes tulang ini terdapat di kedua-dua belah pihak. Beberapa orang juga mempunyai beberapa tulang aksesori di tarsal wilayah.

Tulang aksesori biasanya tidak menyebabkan sebarang gejala. Walau bagaimanapun, jika tulang menonjol ke luar, ini boleh menyebabkan titik tekanan, cantuman kasut atau sejenisnya. Externum Os tibiale adalah variasi dari skafoid kaki (Os naviculare).

Dalam beberapa kes, luaran os tibiale boleh menyebabkan tekanan atau tekanan kesakitan, terutama pada orang yang juga mempunyai kaki rata. Dalam kes ini, inlay kasut khas dibuat untuk mengurangkan gejala. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, ex tibial Os tibiale tidak bergejala

tangan

Tulang tangan sangat kerap dijumpai di tangan. Contohnya ialah Os styloideum, Os vesalianum, Os hypolunatum, Os triangulare, Os epilunatum, Os radiale externum, Os centrale. Tulang tambahan tangan sebenarnya selalu tanpa gejala.

Mereka sering menimbulkan persoalan semasa mendiagnosis a patah. Ciri pembezaan penting antara patah dan tulang aksesori adalah bentuknya. Tulang aksesori tangan sentiasa bulat, sementara serpihan patah mempunyai kontur dan sklerosis yang tidak teratur.

siku

Di kawasan siku, pembentukan tulang aksesori sangat jarang berlaku. Tulang aksesori yang paling biasa dijumpai di siku adalah apa yang disebut Sesamum cubiti. Tulang aksesori ini sering dikelirukan dengan patah tulang siku. Sebagai peraturan, tulang tambahan pada sendi tidak disertai dengan pergerakan terhad.