Punca kemalangan | Sakit lutut akut

Punca kemalangan

Antara penyebab sakit lutut akut secara langsung disebabkan oleh kemalangan adalah Berikut adalah penerangan ringkas mengenai gambaran klinikal masing-masing. - Penyebaran artikular

  • Hofftitis
  • Badan sendi percuma
  • Kista Baker akut
  • Hematoma di lutut
  • Pecah ligamen cruciate
  • Meniskus yang koyak
  • Pecah pinggir (band dalaman / luaran)
  • Tulang patah
  • Keselesaan patellar
  • Lutut Runner

Efusi di sendi lutut boleh mempunyai pelbagai sebab, dimensi dan gejala. Pertama, kata "efusi" menggambarkan pengumpulan cecair yang dapat terbentuk dari air, nanah or darah.

Ini sering disebabkan oleh efusi yang disebabkan oleh keradangan pada sendi atau selepas kerengsaan oleh badan sendi bebas, sista Baker atau Sindrom Plica. Gout juga boleh menyebabkan pengumpulan cecair setelah kristal telah disimpan. Sebaliknya, terdapat efusi sendi berdarah yang berlaku setelah pelbagai kecederaan pada lutut.

Secara terapi, penyakit asas yang menyebabkan efusi sendi mesti dirawat terlebih dahulu. Efusi besar juga dapat ditusuk dengan jarum. Di satu pihak, ini memungkinkan diagnosis disahkan dengan memeriksa cairan, di sisi lain, ini juga melegakan tekanan pada efusi dan mengurangkan gejala.

Efusi sendi yang lebih kecil di lutut dapat menyerap semula diri, sehingga tusuk tidak selalu diperlukan. Nama "Hoffitis" menunjukkan bahawa ia adalah perubahan radang pada tubuh lemak Hoffa di lutut. Badan berlemak terletak di bawah lutut dan dengan itu antara 3 tulang bersambung di sendi lutut.

Selepas kemalangan kecil di lutut, atau bahkan tanpa sebab yang dapat diketahui, badan gemuk dapat tumbuh dengan kuat dan membengkak. Tubuh lemak berubah, menjadi radang dan kasar dan boleh menyebabkan tidak menyenangkan kesakitan dan pergerakan terhad di sendi lutut. Badan sendi bebas juga dipanggil tetikus sendi.

Ini merujuk kepada struktur yang terletak di dalam sendi lutut, bebas bergerak dan tidak berfungsi. Ini boleh menjadi bahagian tulang, rawan, yang kapsul sendi tetapi juga pengumpulan tisu lain. Sekeping tisu bebas di sendi tidak boleh menyebabkan gejala, tetapi bergantung pada kedudukan dan ukurannya, ia boleh menyebabkan ketidakselesaan yang melampau.

Beberapa orang yang terkena sudah boleh merasa teruk kesakitan di lutut semasa sukan dan aktiviti seharian, yang disebabkan oleh kerengsaan struktur sendi. Sekiranya simptomnya terlalu teruk, sendi boleh dikeluarkan melalui sendi endoskopi. Kista Baker juga boleh menjadi gambaran klinikal asas yang bertanggungjawab sakit lutut akut.

Kista adalah berisi cecair pundi kencing yang boleh terbentuk di pelbagai bahagian badan. Kista sering boleh tumbuh selama bertahun-tahun dan menyebabkan ketidakselesaan yang semakin meningkat. The Kista Baker terletak di belakang sendi lutut di berlubang lutut.

Selalunya didahului oleh kecederaan atau keradangan lutut ringan, yang menyebabkan kista terbentuk untuk pertama kalinya. Terutama apabila lutut dibengkokkan, ia boleh menyebabkan rasa tekanan yang tidak menyenangkan di berlubang lutut, kesakitan dan sensasi kesemutan di bahagian bawah kaki. Terapi yang berterusan untuk sista Baker terdiri daripada memperbaiki kerosakan pada lutut.

A hematoma di lutut adalah bentuk khas efusi sendi. Darah pengumpulan selalu berlaku akibat kecederaan pada darah yang lebih kecil kapal di dalam lutut kapsul sendi. Dalam kebanyakan kes, ini disebabkan oleh kecederaan pada struktur sendi dalaman.

Kecederaan yang paling biasa adalah jenis ini meniskus yang koyak, ligamen cagaran koyak, ligamen cengkeraman koyak, patah tulang di lutut dan kecederaan pada lutut. Semasa rawatan, kecederaan yang mendasari mesti dirawat terlebih dahulu. Efusi yang lebih besar, sebaliknya, sering juga perlu ditusuk.

An arthroscopy juga boleh dilakukan sekiranya lutut lebam. Walau bagaimanapun, operasi dan operasi seterusnya pada lutut seterusnya boleh menyebabkan hematoma. Hematoma itu sendiri sudah boleh menyebabkan kesakitan yang teruk dan pergerakan sendi yang terhad.

Lutut manusia mempunyai 2 ligamen cruciate yang terbentang di antara permukaan sendi lutut dan mengalami ketegangan yang kuat. Mereka memainkan peranan penting dalam kestabilan lutut dan menghalang pemanjangan dan putaran lutut, serta pergerakan paha berhubung dengan yang lebih rendah kaki. Ligamen Cruciate pecah berlaku terutamanya dalam kemalangan sukan tanpa pengaruh luaran.

Selalunya, putaran cepat ke bawah kaki adalah kekuatan khas yang membawa kepada koyak ligamen cruciate. Sakit lutut akut setelah terkoyak ligamen cruciate terutamanya disebabkan oleh lebam dan ketegangan pada kapsul sendi. Gejala utama ligamen cruciate yang terkoyak itu sendiri hanyalah ketidakstabilan pada lutut.

Menisci tersebut rawan cakera yang memberikan kestabilan pada sendi, pergerakan kusyen dan mengimbangi permukaan sendi yang tidak rata. Sama seperti ligamen cruciate, menisci lutut juga boleh terkoyak dalam kemalangan sukan atau pergerakan cepat dan tiba-tiba. Untuk dapat sepenuhnya mendiagnosis air mata, a arthroscopy atau MRI mesti selalu dilakukan.

Mirip dengan pecahnya ligamen cruciate, kesakitan terutamanya disebabkan oleh hematoma di lutut dan peningkatan ketegangan pada sendi. Hasilnya, pergerakan juga terhad. Semasa terapi, faedah operasi mesti dipertimbangkan dengan teliti.

Meniskus jahitan adalah mungkin tetapi tidak selalu berguna atau diperlukan. Apa yang disebut "ligamen cagaran" terletak di bahagian dalam dan luar setiap sendi lutut dan memastikan kestabilan lateral lutut. Air mata berlaku kerana kekuatan lateral yang kuat di bahagian dalam atau luar.

Walaupun dalam pemeriksaan berikut, lutut boleh dibuka ke luar sekiranya terdapat ligamen luar yang koyak. Kesakitan seterusnya adalah sederhana dan berlaku terutamanya dalam keadaan tertekan. Sebagai peraturan, ligamen cagaran yang koyak hanya perlu dihindari selama beberapa minggu.

Kestabilan dan pemulihan yang sempurna dapat diharapkan setelah kira-kira setengah tahun paling awal. Patah tulang di lutut agak jarang. Tulang patah sering berlaku hanya sebagai akibat dari daya luaran langsung, dan lebih jarang berlaku akibat ligamen koyak, yang menyebabkan serpihan tulang.

Penyebab kemalangan yang paling biasa adalah kemalangan langsung ke lutut atau kemalangan kereta. Paha, patela dan tibial kepala boleh terlibat dalam a patah dari lutut. Sejurus selepas kemalangan itu, terdapat sakit lutut akut dan bengkak lutut kerana lebam.

Lokasi patah tulang yang berlainan dikaitkan dengan pelbagai gejala dan pilihan rawatan. Fraktur yang tidak berpindah boleh dirawat dengan plaster pelakon dan kelegaan jika perlu. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, pembetulan pembedahan dan penyisipan plat dan skru diperlukan untuk menstabilkan serpihan tulang.

Dislokasi patellar (dislokasi, dislokasi) boleh berlaku dengan kerap dan berulang berulang kali. Selalunya satu kali kemalangan dengan memusingkan kaki berada di belakang kehelan. Selepas itu, struktur ligamen dapat diubah sedemikian rupa sehingga pengaruh luaran yang sedikit pun boleh menyebabkan terkehel.

Dislokasi patela boleh menjadi sangat menyakitkan dan sering menyebabkan efusi sendi sementara, yang seterusnya menyebabkan pembengkakan dan kesakitan. Patela dapat diposisikan semula setelah dislokasi. Walau bagaimanapun, dalam jangka masa panjang, quadriceps otot harus dikuatkan untuk mengelakkan kehelan selanjutnya.

. lutut pelari menggambarkan kerengsaan tendon yang menyakitkan pada lutut luar, yang berlaku terutamanya pada pelari, penunggang basikal dan atlet dengan lenturan yang sangat kerap dan regangan dari lutut. Di belakang ini adalah tendon apa yang disebut "ligamen iliotibial", yang berjalan rapat melewati penonjolan tulang paha tulang tepat di atas lutut luar. Kerana lenturan yang kerap, kerengsaan yang menyakitkan dapat terjadi pada penonjolan tulang ini, yang hanya dapat dicegah dengan perlindungan kekal. Dalam jangka masa panjang, urutan pergerakan mesti disesuaikan dengan latihan pelonggaran tertentu, berlari kasut dan langkah-langkah lain untuk mencegah Sindrom Ligamen Iliotibial.