ACE inhibitors

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Inhibitor enzim penukaran angiotensin

definisi

Kumpulan ubat ini digunakan terutamanya dalam rawatan tekanan darah tinggi (hipertensi arteri) Mengambil ACE inhibitor mengurangkan kejadian penyakit kardiovaskular dan menurunkan kematian akibat tekanan darah tinggi.

Bidang aplikasi

Inhibitor ACE digunakan terutamanya untuk 3 petunjuk, berikut

  • Tekanan darah tinggi (hipertensi)
  • Kegagalan jantung (kekurangan jantung)
  • Profilaksis dari jantung serangan dan pukulan.

Cara tindakan perencat ACE

Sistem renin-angiotensin, disingkat RAAS, berfungsi untuk mengatur darah tekanan dengan menghasilkan tertentu hormon. Jika darah tekanan menurun atau jumlah darah menurun, sistem bertindak balas dengan melepaskan renin ke dalam darah. Renin adalah protein yang mengaktifkan hormon angiotensinogen.

Angiotensinogen yang diaktifkan kemudiannya disebut angiotensin 1. Protein yang dipanggil ACE (angiotensin-converting enzim) bertindak pada hormon ini, menghasilkan hormon angiotensin 2. Angiotensin 2 menyebabkan pengaktifan am dari tekanan sistem saraf, yang seterusnya menyebabkan vasokonstriksi dan peningkatan dalam darah tekanan.

Hormon juga menyebabkan penyempitan secara langsung di kapal, bebas daripada sistem saraf, yang juga membawa kepada peningkatan dalam tekanan darah. Lebih banyak aldosteron juga dilepaskan ke aliran darah. Kerana aldosteron, badan mengekalkan lebih banyak natrium dan oleh itu lebih banyak air, dan jumlah darah dan tekanan darah kenaikan.

Inhibitor ACE campur tangan dalam sistem penyesuaian ini tekanan darah kawalan: perencat ACE menyekat tindakan protein yang disebut ACE, mengakibatkan pengeluaran kurang angiotensin 2. Kesan penyekat adalah menurunkan tekanan darah, kerana angiotensin 2 yang lebih rendah menyebabkan vasodilatasi. Di samping itu, pelepasan aldosteron berkurang, sehingga kurang cairan yang tersisa di dalam badan dan jantung mempunyai jumlah pam yang kurang. Semakin rendah tekanan darah, semakin aktif sistem renin-angiotensin-aldosteron dan semakin tinggi tekanan darah sebelum rawatan.

Bagaimanakah perencat ACE berfungsi dengan betul?

Kesan ubat kelas ini adalah untuk mengurangkan daya tahan vaskular, yang memberi sumbangan besar kepada tahap tekanan darah. Rintangan vaskular adalah tekanan yang berlaku pada sistem vaskular jantung. Mekanisme tindakan penghambat ACE adalah penghasilan angiotensin 2 yang berkurang, hormon yang membawa kepada vasokonstriksi.

Oleh itu, tekanan darah diturunkan dengan mencegah penyempitan kapal disebabkan oleh ubat. Di samping itu, kerosakan vasodilating hormon, kinin, dihambat sehingga vasodilatasi dipromosikan di samping mekanisme di atas. Kesan selanjutnya dari penghambat ACE berfungsi untuk menurunkan tekanan darah: Angiotensin 2 membawa kepada pembebasan aldosteron, yang mengekalkan natrium (komponen garam biasa) dan air di dalam badan dan dengan itu meningkatkan jumlah cecair dalam sistem vaskular. Inhibitor ACE, sebaliknya, mengurangkan jumlah aldosteron dalam badan, yang mengakibatkan jumlah darah lebih rendah kapal dan dengan itu menurunkan tekanan darah. Inhibitor ACE juga melindungi jantung daripada kesan tekanan hormon, yang meningkatkan tekanan darah dan pengambilan oksigen jantung.