Asetilkolin di jantung | Asetilkolin

Asetilkolin di jantung

Pada awal tahun 1921, didapati bahawa bahan kimia mesti ada yang memancarkan impuls elektrik yang dihantar melalui saraf kepada jantung. Bahan ini pada mulanya dipanggil zat vagus setelah saraf yang impulsnya menyebarkan. Kemudian ia dinamakan semula dengan betul secara kimia asetilkolina sebaliknya.

Vagus saraf, dengan kandungan utusannya asetilkolina, adalah cabang penting dari parasimpatis sistem saraf, yang, bersama dengan sistem saraf bersimpati, tergolong dalam sistem vegetatif atau saraf. The sistem saraf bertanggungjawab untuk mengawal fungsi badan yang tidak disengajakan seperti pencernaan. Parasimpatis saraf khususnya memastikan metabolisme rehat atau pemulihan, sehingga mendorong pencernaan antara lain.

Yang bersimpati sistem saraf membentuk watak antagonis. Asetilkolina oleh itu juga mempunyai kesan yang menenangkan pada jantung. Hasilnya lebih perlahan jantung kadar dan lebih rendah darah tekanan.

Titik dok untuk ACh di sini adalah reseptor M2, yang disebut reseptor muscarinic. Pengetahuan ini telah digunakan untuk mengembangkan ubat yang disebut atropin yang menyekat reseptor ini dan dengan itu dapat mengatasi kesan sistem saraf parasimpatetik. Kesan ini dipanggil parasympathetic.

Atropin digunakan dalam ubat kecemasan, sebagai contoh. Kesan selanjutnya dari asetilkolin pada peredaran, sekali lagi sesuai dengan fungsi sistem saraf parasimpatetik, adalah untuk merehatkan otot vaskular. Ini juga mengakibatkan pengurangan dalam darah tekanan.

Sinaps

Sinaps adalah hubungan saraf antara neuron dan sel lain (selalunya neuron lain, tetapi sel juga otot, deria atau sel kelenjar). Mereka digunakan untuk mengirimkan dan, dalam beberapa kes, mengubah eksitasi, dan juga untuk menyimpan maklumat dengan menyesuaikan struktur sinaps. Tubuh manusia mempunyai kira-kira 100 trilion sinaps.

Neuron tunggal boleh mempunyai sehingga 200,000 sinaps. Penghantaran isyarat elektrik dari satu sinaps ke sinyal kedua biasanya dilakukan secara kimia melalui neurotransmitter, termasuk asetilkolin, yang akan kita gunakan sebagai contoh di sini. Apabila isyarat elektrik mencapai sinaps neuron A, ini membawa kepada pembebasan asetilkolin dari tempat penyimpanannya dalam sinaps, vesikel, ke dalam celah sinaptik.

Jurang ini hanya selebar 20 hingga 30 nanometer dan kecil secara mikroskopik. Asetilkolin kemudian menyebar ke sinaps neuron B dan dok di sini ke reseptor khas. Ini seterusnya membawa kepada pembentukan impuls elektrik di Neuron B, yang kemudiannya disebarkan.

Setelah seketika ACh terdegradasi oleh enzim asetilkolinesterase dan tidak berkesan. Komponennya kolin dan asid asetik kemudian diserap kembali ke sinaps Neuron A sehingga asetilkolin dapat terbentuk semula. Sebagai tambahan kepada bahan kimia ini sinaps, terdapat juga sinaps elektrik, yang dilengkapi dengan saluran ion di mana ion dan molekul kecil dapat melalui satu sel ke sel yang lain. Oleh itu, dorongan elektrik boleh dihantar terus di antara dua atau lebih sel.