Asetilkolina

Apakah itu? / Definisi

Asetilkolin adalah salah satu neurotransmitter terpenting baik pada manusia dan dalam banyak organisma lain. Sebenarnya, asetilkolin sudah berlaku pada organisma uniselular dan dianggap sebagai bahan yang sangat lama dalam sejarah perkembangannya. Pada masa yang sama, ia adalah yang paling lama diketahui neurotransmitter (pertama kali terbukti secara eksperimental pada tahun 1921), yang merupakan salah satu sebab mengapa ia dikaji secara intensif hingga hari ini.

Secara kimia, asetilkolin (disingkat ACh) tergolong dalam kumpulan amina biogenik dan memainkan peranan yang sangat penting di pusat serta di periferal dan vegetatif sistem saraf. Walau bagaimanapun, ia terkenal kerana fungsinya sebagai pemancar pada plat hujung motor (plat hujung neuromuskular), di mana ia menjadi pengantara penguncupan otot rangka secara sukarela. Peranannya dalam pembelajaran proses dan pengembangan memori juga banyak dibincangkan. Selain daripada ini, dianggap pasti bahawa ia terlibat dalam pengembangan kesakitan sensasi dan pemeliharaan irama siang-malam kita, serta dalam kawalan fungsi motor di otak. Sebagai tambahan, asetilkolin tidak hanya berfungsi sebagai bahan utusan di sistem saraf, tetapi juga sebagai hormon dalam aliran darah, di mana ia terlibat dalam mengatur jantung kadar dan darah tekanan.

Tindakan asetilkolin

Oleh kerana asetilkolin adalah salah satu bahan utusan yang paling meluas dalam tubuh manusia, kesannya terhadap organisma sangat luas. Terutama dalam fungsinya sebagai yang penting neurotransmitter dari semua sistem saraf utama ACh mempunyai pelbagai tugas. Sebagai contoh, pada pelat hujung neuromuskular berfungsi, antara lain, untuk memancarkan pengujaan dari saraf ke otot dengan mengikat reseptor asetilkolin nikotinik, yang menyebabkan otot menguncup.

Ia juga merupakan komponen penting dalam pengaliran pengujaan dalam autonomi sistem saraf. Di sini, asetilkolin menghantar impuls dari neuron pertama hingga kedua kedua-duanya dalam parasimpatik (sistem saraf parasimpatetik) dan sistem simpatik (sistem saraf bersimpati). Sebaliknya, dalam kes sistem saraf parasimpatetik, ia juga bertanggungjawab untuk menghubungkan neuron kedua dengan organ sasaran masing-masing.

Sistem saraf autonomi bertanggungjawab untuk semua fungsi sukarela organ dalaman. Yang sistem saraf parasimpatetik khususnya memastikan metabolisme rehat. Berkaitan dengan kesan asetilkolin, ini akhirnya bermaksud penurunan kadar jantung kadar dan penurunan sebanyak darah tekanan, penyempitan saluran bronkus, rangsangan pencernaan dan juga berfungsi seperti peningkatan air liur dan penyempitan murid.

Pada sistem saraf pusat, pada gilirannya, ia dikaitkan dengan banyak fungsi kognitif. Antara lain, ia terlibat dalam pembelajaran proses, pembentukan memori dan mungkin juga dalam pengembangan pemacu. Ini dapat dilihat pada akibat penyakit Alzheimer, di mana sel-sel saraf yang menghasilkan asetilkolin musnah. Di samping itu, ACh sebagai hormon dalam aliran darah memberi kesan kepada sistem peredaran darah kita. Di sini ia mempunyai darah kesan penurunan tekanan terutamanya dengan melebarkan darah kapal jauh dari badan.