Asid Acetylsalicylic: Kesan, Kegunaan & Risiko

Bahan aktif asid asetilsalisilat (ASA), yang terkandung antara lain di aspirin, sudah diekstrak dari willow menyalak sekitar tahun 1850 oleh seorang ahli kimia Perancis. Namun, baru sekitar tahun 1900 dua ahli kimia Jerman dari syarikat Bayer berjaya mengembangkan bahan tersebut sehingga tidak lagi mempunyai kesan korosif yang asli ketika dimakan. Oleh itu lahirlah ubat tahan sakit terkenal di seluruh dunia hari ini, yang kemudiannya dipasarkan oleh syarikat Bayer dengan nama tersebut Aspirin.

Kesan dan penggunaan perubatan

Asid asetilsalisilat bukan sahaja mempunyai kesan analgesik untuk sakit kepala, sakit anggota badan dan sakit gigi, tetapi juga mempunyai kesan antipiretik untuk selesemaseperti jangkitan, misalnya. Kesan asid acetylsalicylic dan aplikasinya

bukan sahaja mempunyai kesan analgesik pada sakit kepala, sakit anggota badan dan sakit gigi, tetapi juga mempunyai demam-mengurangkan kesan pada selesemaseperti jangkitan, misalnya. Baru kemudian para saintis menemui satu lagi kesan menarik dari bahan ini. Asid asetilsalisilat menghalang darah platelet daripada berkumpul dan dengan itu bertindak balas gangguan peredaran darah dan perkembangan trombosis dalam darah kapal. Sejak tahun 1985, bahan aktif ini telah digunakan untuk merawat penyakit akut jantung serangan, untuk mencegah berulang serangan jantung atau strok, dan sebagai profilaksis perjalanan trombosis semasa perjalanan udara yang panjang. ASA juga digunakan selepas prosedur pembedahan untuk mencegah trombosis and embolisme. Tetapi asid acetylsalicylic boleh membuat lebih banyak lagi. Berkat kesan anti-radang, ia juga berkesan untuk melawan rematik and artritis, dan menyebabkan perubahan keradangan pada sendi dan tisu lembut mereda. Tetapi bukan itu sahaja: asid asetilsalisilat juga merosakkan protein molekul yang menutup bola mata pada katarak.

Interaksi

Asid asetilsalisilat menghalang pengeluaran enzim siklooksigenase dan pembentukan tertentu prostaglandin. Ini menjelaskan kesan analgesik, antipiretik, dan anti-radang. Walau bagaimanapun, sebilangannya prostaglandin bertanggungjawab untuk melindungi gastrik mukosa. Atas sebab ini, orang yang sensitif perut pengalaman pedih ulu hati, kerengsaan dan pendarahan gastrik dan usus mukosa semasa mengambil ASA. Penemuan prinsip tindakan asid acetylsalicylic, atau lebih tepatnya kesan penghambatannya terhadap sintesis prostaglandin, diberi penghormatan dengan Hadiah Nobel pada tahun 1982. Penggunaan asid asetilsalisilat dengan penggunaan ubat lain yang bersamaan harus selalu dibincangkan dengan doktor. Sebagai contoh, ASA boleh berpanjangan masa pendarahan apabila diambil bersamaan dengan antikoagulan. Penggunaan serentak sebanyak alkohol atau pengambilan kortison persiapan boleh membawa hingga pendarahan di saluran gastrousus. Penggunaan bersamaan kencing manis ubat-ubatan dan ASA boleh mempromosikan hipoglisemia.

Risiko dan kesan sampingan

Asid asetilsalisilat boleh didapati di kaunter dan dikenali terutamanya dengan nama dagang Aspirin, Alka-Seltzer, Acesal, ASS-Ratiopharm, dan Thomapyrin. Senarai kemungkinan kesan sampingan adalah panjang, tetapi penerimaan bahan aktif ini di seluruh dunia membuktikan bahawa kesan sampingan yang dinyatakan sangat jarang berlaku jika ubat tidak diambil secara berkala tanpa pengawasan perubatan dalam jangka masa yang lama. Penggunaan asid asetilsalisilat jangka panjang boleh menyebabkan gangguan penglihatan, pening, loya dan berdering di telinga. Kesan sampingan ini hilang lagi semasa pengambilan dos dikurangkan atau ubat dihentikan sepenuhnya. Sekiranya ada kecenderungan untuk gastritis dan ulser peptik, penggunaan bahan aktif ASA harus ditimbang dari segi nisbah risiko-manfaat. Asid asetilsalisilat tidak sesuai sebagai analgesik untuk kanak-kanak dan remaja. Bahan aktif asid acetylsalicylic boleh didapati dalam bentuk konvensional tablet, tablet effervescent dan tablet yang boleh dikunyah. Dosanya antara 400 dan 500 mg setiap tablet. Maksimum yang disyorkan setiap hari dos ialah 4 g ASA. Asid asetilsalisilat juga ditawarkan bersama dengan kafein, yang meningkatkan lagi kesan ASA. Asid asetilsalisilat juga boleh didapati sebagai penyediaan gabungan dengan vitamin C.