Pembedahan Achalasia

Achalasia ("Kelembutan bukan pantat") adalah gangguan fungsional kerongkongan, yang menampakkan dirinya melalui kesukaran menelan, tersedak, bersendawa dan / atau sakit dada dan sangat ketat bagi mereka yang terjejas dalam kehidupan seharian mereka. Sekiranya pendekatan rawatan konservatif tidak dapat meningkatkan achalasia cukup, pembedahan boleh dilakukan. Dalam prosedur ini, otot esofagus bawah dipotong terbuka memanjang dari luar sambil melindungi membran mukus, yang bermaksud bahawa kawasan yang terlalu sempit dapat melebar.

Prosedur pembedahan klasik untuk achalasia adalah apa yang disebut myotomi extramucosal menurut Heller. Di sini pakar bedah mencapai esofagus melalui sayatan perut yang besar (transabdominal). Sejak diperkenalkan gastroskopi (fleksibel endoskopi), bagaimanapun, ini semakin menjadi prosedur standard, kerana operasi ini hanya sedikit invasif.

Ini bermakna bahawa operasi dilakukan secara laparoskopi, yang lebih lembut pada pesakit. Prosedur ini tidak memerlukan sayatan kulit yang besar, hanya 5 sayatan kecil yang diperlukan untuk mendapatkan akses ke esofagus bawah atau atas perut. Dengan bantuan kamera kecil, yang dimasukkan semasa prosedur ini, myotomi kemudian diperhatikan.

Sayatan kemudian ditutup semula (jahitan kulit), ditutup dengan steril plaster dan pesakit boleh dipindahkan ke bilik pemulihan. Tempoh purata tinggal di hospital untuk operasi ini adalah sekitar 10 hari. Dalam tempoh ini, penumpukan makanan secara beransur-ansur berlaku, pada mulanya pesakit diberi makan secara parenteral (melewati usus) melalui infus.

Kemudian sejumlah kecil diberikan sehingga makanan normal secara beransur-ansur dibiarkan kembali, agar tidak terlalu cepat mengatasi kawasan yang dirawat. Kemudian, bergantung pada keperluan individu, rawatan susulan (pemulihan) dapat diminta, yang dapat berlangsung hingga tiga minggu. Pada kebiasaannya, pesakit kemudian dapat meneruskan kehidupan seharian dan bekerja tanpa sekatan.

Walaupun begitu, walaupun dia bebas dari gejala, dia harus berjumpa doktor setiap enam bulan untuk tetap di bawah pengawasan. Operasi untuk achalasia tidak dikaitkan dengan risiko tinggi kerana hanya sedikit invasif. Walau bagaimanapun, komplikasi selalu timbul semasa operasi, seperti Komplikasi selanjutnya dari prosedur khas ini adalah penembusan membran mukus, tetapi ini biasanya masih dapat dijumpai dan diatasi secara intraoperatif.

Walau apa pun, pakar bedah akan memberitahu anda secara terperinci mengenai komplikasi sebelum operasi yang akan datang. Dengan kadar kejayaan 80 hingga 90%, pilihan terapi ini dianggap sangat berkesan. Walaupun tidak merawat penyebab penyakit, tetapi hanya meringankan gejalanya, hanya sekitar 5% pesakit yang dirawat mengalami gejala yang berulang kemudian. - Jangkitan luka