Terapi Achalasia

Terapi achalasia

1. terapi ubat dari achalasia: ubat bermanfaat terutama pada awal penyakit achalasia. Hasil jangka panjang agak mengecewakan. Dalam kes achalasia, ubat digunakan untuk mengurangkan ketegangan (nada otot) otot licin (otot sfingter oesophageal).

Persediaan yang ada, seperti kalsium antagonis dan nitrat, biasanya digunakan dalam darah terapi tekanan. Oleh itu, persediaan ini boleh memberi kesan sampingan yang kuat (pening, penurunan darah tekanan, sakit kepala), yang sangat bermasalah bagi pesakit yang sudah rendah tekanan darah. Sejak kejayaan (peningkatan fungsi esofagus / pengambilan makanan yang lebih baik) terapi ubat achalasia adalah terhad dan pada masa yang sama kesan sampingan yang kuat bagi pesakit boleh berlaku, penghentian terapi pramatang lebih kerap berlaku.

2. dilatasi pneumatik (dilatasi oesophageal) jika terjadi achalasia: Dalam dilatasi oesophageal (dilatasi belon) kateter balon (tiub dengan hujung belon kembung) dilanjutkan ke kawasan sfinkter oesophageal bawah. Otot sfinkter kemudiannya diluaskan oleh belon, iaitu dilatasi secara kekal. Hasil daripada manuver ini, beberapa serat otot pada sfingter oesophageal terkoyak dan secara amnya menjadi lebih longgar.

Jenis rawatan ini berjaya pada 80% pesakit, tetapi dalam 2-3% ia menyebabkan pecahnya esofagus (perforasi). Untuk mengesan komplikasi ini secepat mungkin, a Sinar X pemeriksaan medium kontras (pap smear) selalu dilakukan selepas dilatasi. Kesukaran terapi achalasia ini adalah dos dilatasi yang betul.

Terlalu banyak regangan boleh menyebabkan berlebihan kelonggaran sfinkter oesophageal. Ini seterusnya boleh menyebabkan pedih ulu hati. Sekiranya jarak tetap, a refluks penyakit berkembang dengan aliran balik berterusan jus gastrik asid ke dalam esofagus.

Kesan terapeutik pelebaran belon berlangsung selama beberapa bulan hingga bertahun-tahun, maka dilatasi baru mesti dilakukan. Kejayaan terapi pelebaran belon sementara kurang pada kanak-kanak dan remaja berbanding orang dewasa. 3. suntikan toksin botulinus (Botox / BTX) dalam kasus achalasia: Dalam terapi ini, toksin saraf (neurotoksin) toksin botulinus dicairkan disuntik ke dalam sfingter oesofagus bawah semasa endoskopi dari esofagus.

Toksin saraf membawa kepada otot yang berpanjangan kelonggaran dan dengan demikian membawa makanan yang lebih baik ke perut. Bergantung pada tahap penyakit, peningkatan gejala berlangsung selama sekitar 6-12 bulan, setelah itu terapi harus diulang. 4 Laparoskopi cardiomyotomy untuk achalasia: Prosedur ini digunakan terutama pada pesakit yang lebih muda (<25 tahun) dengan achalasia, atau pada pesakit di mana terapi lain gagal.

Semasa operasi, sfinkter esofagus bawah terbelah memanjang, sehingga menghilangkan sesak yang ditimbulkannya. Pembedahan Achalasia dilakukan dengan cara laparoskopi, iaitu beberapa sayatan kecil dibuat di perut di mana kamera dan pelbagai alat khas dimasukkan. Pembedahan jenis ini juga dikenali sebagai pembedahan invasif minimum kerana sayatan kulit yang besar dan bukaan perut tidak lagi diperlukan. Pakar bedah mengorientasikan dirinya dengan menggunakan bahan gambar, yang kamera yang dikendalikannya dihantar ke monitor di ruang operasi.