Achalasia

Sinonim

Kekejangan esofagus, kekejangan jantung, kekejangan jantung, penyempitan esofagus Bahasa Inggeris: achalasia

Definisi Achalasia

Achalasia adalah penyakit jarang yang disebabkan oleh disfungsi neuromuskular (iaitu gangguan dalam interaksi otot dan saraf) esofagus. Gejala utama adalah kekurangan kelonggaran dari sfingter oesophageal bawah (sfinkter esofagus bawah), sehingga makanan yang dimakan tidak diangkut dengan betul ke perut semasa menelan. Spinkter esofagus bawah biasanya memastikan bahawa komponen makanan yang dihancurkan dibawa ke perut.

Ini memerlukan pengurangan otot sfinkter. Dengan menegangkan otot, ia berfungsi sebagai mekanisme injap untuk mencegah cecair gastrik asid memasuki esofagus (pedih ulu hati/refluks penyakit). - Tekak

  • Esofagus / Esofagus
  • Pintu masuk gastrik pada tahap diafragma (diafragma)
  • Perut (Lebih Besar)

Ciri lain achalasia adalah kekurangan pergerakan otot (peristalsis) esofagus secara umum semasa tindakan menelan. Sebab penyakit ini adalah kehilangan plexus saraf esofagus (kehilangan tisu saraf sebab tidak jelas = kehilangan / gangguan plexus myentericus Auerbach), yang mengatur fungsi otot-otot esofagus dan oleh itu bertanggungjawab untuk interaksi harmoni yang penting kumpulan otot semasa menelan.

Epidemiologi

Achalasia adalah penyakit yang jarang berlaku (1: 100. 000 / tahun) dan biasanya bermula antara usia 25 hingga 60. 5% pesakit adalah kanak-kanak. Lelaki dan wanita turut sama terjejas.

Punca

Achalasia boleh dibahagikan kepada dua bentuk: Achalasia Primer: Ini adalah bentuk penyakit yang paling biasa. Penyebab perkembangan achalasia tidak diketahui (ideopati). Penyebab virus dan autoimun penyakit ini disyaki.

Achalasia Sekunder: Sekunder bermaksud bahawa achalasia berkembang akibat daripada penyakit primer yang lain. Dalam kes yang jarang berlaku, tumor esofagus dapat memusnahkan plexus myentericus (plexus saraf esofagus) dan dengan itu menyebabkan achalasia. Lebih jarang, penyakit Chagas, yang berlaku terutamanya di Afrika Selatan, boleh menyebabkan achalasia. Patogen parasit Trypanosoma cruzi menyerang bahagian bawah esofagus. Walau bagaimanapun, di sini juga dicirikan oleh pemusnahan (degenerasi) sel-sel saraf plexus myentericus.

Gejala achalasia

Tanda-tanda (gejala) achalasia berkembang secara sembunyi-sembunyi dan terus berkembang dengan peningkatan pemusnahan plexus saraf. Simptom yang dominan adalah kesukaran menelan (disfagia). Disfagia menjelma dengan makanan pejal dan cair.

Dalam beberapa kes, ia lebih ketara ketika minum (disebut disfagia paradoks). Ini berkaitan dengan regurgitasi makanan, hingga muntah, kerana makanan yang ditelan terkumpul di kerongkongan dan tidak diangkut lebih jauh ke dalam perut. Secara khas, pesakit tidak mengadu asid rasa dalam mulut, seperti dalam refluks penyakit (pedih ulu hati), kerana makanan belum bersentuhan dengan asid perut.

Mungkin ada juga kesakitan, perasaan kenyang dan tekanan di belakang tulang dada (sakit retrosternal). Ini kesakitan boleh disalahtafsirkan sebagai jantung kesakitan. Ketika penyakit itu berkembang, pesakit mengadu penurunan berat badan yang progresif, dan kekurangan zat makanan gejala boleh berlaku, terutamanya pada kanak-kanak. Pesakit Achalasia sering menggunakan manuver berguna untuk menyokong tindakan menelan dan pengangkutan makanan, seperti regangan yang leher dan kembali ketika menelan.