Pecah tendon Achilles

Tendon Achilles terkoyak Tendon Achilles adalah tendon lampiran otot trisep surae calcaneus. Tugas otot atau tendon adalah dengan menarik tumit ke atas dan dengan itu menurunkan kaki. Pergerakan ini penting ketika berlari dan berjalan.

. Tendon Achilles adalah tendon terkuat dalam tubuh manusia. Panjangnya 10-12 cm dan diameter 0.5-1 cm. Seorang Tendon Achilles pecah adalah air mata atau robekan tendon Achilles yang mengikuti anak lembu, yang disebabkan oleh kejadian traumatik atau atraumatik.

Pada prinsipnya, perbezaan dibuat antara pecahnya trauma dan atraumatik tendon Achilles. Pecah trauma: Pecah trauma kebanyakannya adalah kemalangan dan kecederaan sukan. Dalam beberapa kes, tendon juga terkoyak atau terkoyak semasa berjalan normal dan berlari.

Dalam kebanyakan kes, pecahnya tendon Achilles disebabkan oleh pergerakan berhenti secara tiba-tiba, yang mengakibatkan tarikan tendon Achilles secara tiba-tiba. Dalam kehidupan seharian, pecah boleh terjadi ketika berjalan menuruni bukit atau ketika kaki dibengkokkan. Dalam bidang sukan, kecederaan seperti ini biasanya berlaku dalam sukan bola.

Di sini, sukan bola sangat terjejas, di mana kelajuan dan sering berubah berlari arah dan kelajuan diperlukan. tenis atau ping pong dan juga bola keranjang perlu disebutkan di sini. Pecah tendon Achilles berlaku agak jarang dalam bola baling atau bola sepak dan biasanya dikaitkan dengan tendangan oleh lawan ke kawasan tendon Achilles.

Penyebab pecah trauma tendon Achilles terletak pada ketegangan atau peningkatan tekanan secara tiba-tiba atau peregangan berlebihan buku lali. Tendon Achilles kemudian tidak lagi dapat menahan beban walaupun kestabilan dan air mata. Selalunya keadaan yang koyak tendon sudah rosak dan kurus, jadi trauma kecil diperlukan untuk menyebabkan tendon terkoyak.

Pecah atraumatik: Pecah atraumatik tidak mengakibatkan kemalangan tetapi secara tiba-tiba, terkoyak dan terkoyak tendon Achilles. Dalam semua kes, pecah atraumatik berdasarkan kerosakan sebelumnya atau proses degeneratif. Bahkan pecah atraumatik tidak berlaku begitu sahaja, tetapi semasa pergerakan yang memberi tekanan pada tendon Achilles.

Berhenti (walaupun berhenti sedikit) atau menuruni bukit boleh menyebabkan pecahnya tendon. Selanjutnya, pecah tendon Achilles dibahagikan kepada pecah lengkap, di mana pecah berlaku sekitar 2-6 cm di atas tulang belakang, dan pecah separa yang agak jarang berlaku. Lengkapkan air mata langsung di tulang belakang berlaku sangat jarang.

Terdapat banyak faktor risiko yang boleh menyebabkan pecahnya tendon Achilles. Selain beban berlebihan kronik, di mana tendon sudah rosak dan air mata terkecil terkecil mengurangkan kestabilan tendon, gout (peningkatan kadar asid urik di darah) dan reumatoid artritis adalah antara faktor risiko pecah tendon Achilles. Terdapat juga ubat-ubatan yang dapat membuat tendon Achilles lebih rentan terhadap pecah.

Penggunaan jangka panjang kortison di satu pihak, tetapi juga ubat penekan kekebalan menyebabkan kekuatan tarik tendon meningkat. Risiko pecah tendon Achilles juga disebabkan oleh beberapa antibiotik. Dalam konteks ini, antibiotik dari kumpulan perencat gyrase harus disebutkan di atas semua.

Penyebab ubat agak jarang berlaku berbanding dengan penyebab trauma. Pecah tendon Achilles yang lengkap sering digambarkan sebagai bunyi seperti cambuk yang kuat, yang disebabkan oleh kenyataan bahawa tendon Achilles yang tegang itu terkoyak dan mengikat ke atas. Semasa pecah, teruk kesakitan juga dijelaskan, tetapi ini cepat hilang selepas itu.

Di atas titik lampiran tendon biasanya seseorang dapat merasakan penyok, yang berdasarkan fakta bahawa otot juga berdengung bersama-sama. Beberapa saat selepas pecahnya pembengkakan (edema) mungkin berlaku. Di samping itu, mungkin juga terdapat pendarahan di kawasan pecah, yang dapat dilihat melalui hematoma.

Selepas pecah, pergerakan yang terganggu adalah gejala utama. Dalam kebanyakan kes, kaki tidak lagi dapat dibengkokkan ke bawah. Mengangkat kaki, sebaliknya, biasanya tidak menimbulkan masalah.

Untuk mendiagnosis pecah tendon Achilles, selalunya cukup untuk melihat pesakit. Kerosakan pergerakan klasik dan tipikal penyok di atas titik penyisipan sering menunjukkan pecah tendon Achilles. Pesakit selalu ditanya mengenai kejadian yang berlaku dan adakah terdapat bunyi seperti cambuk.

. pemeriksaan fizikal terdiri daripada palpasi dan pergerakan kaki yang pasif dan aktif. Dalam ujian Thompson yang disebut, anak lembu dimampatkan semasa pesakit sedang berbaring. Sekiranya kaki tidak bergerak sebagai akibatnya, kemungkinan pecahnya tendon Achilles.

Ultrasound adalah kaedah pengimejan yang paling penting. Jurang di kawasan tendon Achilles dapat dilihat, yang sesuai dengan pecahnya. Dalam beberapa kes, MRI tambahan tendon Achilles mungkin diperlukan untuk menilai kecederaan dengan lebih baik.

Hari ini, terapi konservatif semakin banyak digunakan. Ia terdiri daripada melumpuhkan kaki dalam kedudukan kaki runcing. Ini biasanya dilakukan dengan kasut khas.

Prasyaratnya adalah bahawa hujung tendon terletak satu sama lain dan dengan itu mempunyai peluang untuk tumbuh bersama. Imobilisasi harus dilakukan 24 jam sehari selama 6 minggu, kemudian 2 minggu lagi dengan masa pemakaian sekitar 12 jam sehari. Pada masa lalu, rawatan pembedahan hampir selalu dilakukan.

Hari ini, jarang ada petunjuk untuk ini. Semasa operasi, tisu dibuka di sisi tendon Achilles, dua lampiran tendon diletakkan bersama dan dijahit kembali. Gerakan kaki yang panjang dengan cara a plaster kasut tuang atau khas diikuti walaupun selepas operasi.

Lelaki terjejas sekitar 5 kali lebih kerap daripada wanita. Umur utama pecahnya adalah antara 30 hingga 50 tahun dan sekali lagi berusia di atas 50 tahun. Kira-kira 20 orang per 100,000 penduduk mengalami pecah tendon Achilles setiap tahun.

Pecahnya tendon Achilles boleh menjadi trauma, misalnya selepas kemalangan sukan (berhenti secara tiba-tiba) atau atraumatik (kebanyakannya merosot). Gejala khas Diagnosis adalah pecah dengan menyoal (bunyi seperti cambuk), pemeriksaan (gangguan pergerakan) dan dengan menggunakan gambar ultrasound (ruang kosong di tapak tendon menunjukkan pecahnya) Hari ini, terapi hampir hanya bersifat konservatif (imobilisasi kaki dalam posisi runcing dalam kasut khas selama 6 minggu 24 jam, kemudian selama 2 bulan 12 jam, kemudian latihan penumpukan. - tekak seperti cambuk

  • Hematoma
  • Kesakitan
  • bengkak
  • Gangguan pergerakan (kaki tidak lagi boleh dibawa ke kedudukan kaki runcing).