Regangan tendon Achilles

Pengenalan

. Tendon Achilles adalah tendon terkuat dalam tubuh manusia. Walaupun begitu, ia adalah struktur yang sering menyebabkan kesakitan dan kemudian memerlukan rawatan perubatan. Peregangan senaman dapat membantu mengurangkan gejala, bergantung kepada penyebab kesakitan.

Memendekkan, yang berlaku di Tendon Achilles dan otot yang berdekatan, adalah masalah biasa bagi banyak orang, tetapi ini biasa terjadi pada pelari jarak jauh dan atlet kompetitif lain. Tetapi penyakit atau pemulihan lain selepas operasi juga boleh disukai regangan yang Tendon Achilles lebih kerap. Untuk mengelakkan perubahan patologi ini serta mempercepat dan menyokong penyembuhan setelah operasi, regangan senaman yang senang dilakukan adalah disyorkan.

Walau bagaimanapun, dalam kes penyakit serius dan rawatan pasca operasi, latihan harus selalu dilakukan dengan berunding dengan doktor dan ahli fisioterapi yang hadir agar kerosakan dapat dielakkan. Terdapat kaedah yang berbeza untuk meregangkan tendon Achilles. Kaedah yang terkenal adalah lunge sederhana, di mana kaki diletakkan selangkah ke depan sementara kaki belakang tetap sepenuhnya di atas tanah.

Ini meregangkan tendon Achilles pada kaki belakang. Gegaran sedikit semasa pelaksanaan juga dapat meningkatkan senaman regangan. Kaedah lain boleh dilakukan dengan bantuan tangga.

Ini membolehkan orang yang bersangkutan berdiri di atas tangga dengan kedua kaki dan menggerakkan tumit secara bergantian ke atas dan ke bawah. Di antara, orang itu harus berada dalam satu kedudukan selama kira-kira 20-30 saat. Agar tidak kehilangan kestabilan, disarankan untuk memegang pagar atau dinding dengan baik.

Masa dari senaman regangan bergantung kepada keluhan dan alasan melakukan latihan. Sejak senaman regangan Bukankah penyelesaian untuk semua bentuk aduan tendon Achilles, disarankan untuk berjumpa doktor yang dapat menentukan sebab-sebab ini dan mungkin memberi petua untuk tindakan selanjutnya. Untuk aduan yang dapat dikesan pada pemendekan tendon Achilles, senaman regangan sepanjang 30 saat hendaklah dilakukan beberapa kali sehari.

Latihan regangan tendon Achilles juga dapat membantu selepas operasi. Walau bagaimanapun, ini hanya disyorkan setelah kira-kira. 10-12 minggu selepas operasi, supaya tendon tidak rosak oleh latihan. Walau apa pun, perundingan dengan doktor yang merawat mesti diperhatikan. Latihan regangan juga dapat membantu mengurangkan kerengsaan kronik tendon Achilles, seperti yang sering berlaku pada atlet.

Gejala

Gejala yang berbeza boleh berlaku, yang menjadikan peregangan tendon Achilles diperlukan. Terutama pelari jarak jauh dipengaruhi oleh kerengsaan dan pemendekan tendon Achilles, yang dapat dikurangkan dan dicegah dengan melakukan senaman regangan secara berkala. Namun, harus diperhatikan bahawa latihan regangan tidak boleh menjadi satu-satunya ukuran.

Terutama perubahan latihan diperlukan dalam kes-kes ini untuk mencapai peningkatan yang ketara. Kesakitan, yang selalu berlaku semasa berlari apabila tendon Achilles diregangkan, menunjukkan adanya kerengsaan tendon Achilles atau pemendekan otot dan tendon pada yang terkena kaki. Rasa sakit dapat dirasakan agak membosankan dan mereda.

Oleh itu tendon Achilles tidak selalu dapat ditafsirkan dengan jelas sebagai penyebabnya. Pengerasan otot betis yang ketara juga menunjukkan masalah seperti itu. Gejala lain yang kerap adalah kesakitan yang kuat, yang berlaku apabila tekanan mekanikal diberikan pada tendon.

Malah sentuhan tendon dengan tangan dapat terasa menyakitkan. Sekiranya penyakit ini lebih maju, parut boleh menyebabkan pergerakan motor yang terhad buku lali sendi. Sebab yang paling biasa menyebabkan sakit pada tendon Achilles, yang menjadikannya perlu untuk meregangkan tendon, adalah kerengsaan tendon Achilles dan pemendekan otot tendon dan betis.

Terutama atlet kompetitif dan pelari jarak jauh lebih disyaki menghadapi masalah ini dengan gejala yang sepadan. Secara amnya, gambaran klinikal boleh berlaku secara akut dan kronik keadaan. Dalam kedua kes, peregangan tendon terbukti berguna.

Operasi juga boleh menjadi petunjuk untuk melakukan senaman regangan tendon Achilles. Melakukan latihan ini berfungsi untuk menjaga pergerakan tendon selepas operasi. Namun, adalah penting untuk tidak melakukan peregangan terlalu awal dalam kes-kes ini agar tidak membatasi penyembuhan tendon atau memprovokasi robekan tendon.

Peregangan tendon Achilles tidak hanya berguna dalam aduan akut. Peregangan tendon boleh berguna sebagai profilaksis sebelum terjadinya kerengsaan dan pemendekan struktur. Latihan regangan secara berkesan dapat mencegah kerengsaan, terutama bagi orang yang melakukan sukan intensif yang memberikan beban besar pada tendon Achilles. Peregangan tendon juga sangat sesuai setelah pembedahan untuk menjaga pergerakan struktur. Peregangan tendon Achilles selepas operasi tidak digalakkan, bagaimanapun, sebelum tempoh 10-12 minggu perlindungan tendon telah berlalu, yang seharusnya menjalani proses penyembuhan.