Tendonitis Achilles disebabkan oleh antibiotik

Pengenalan

Kerana spektrum tindakan mereka yang luas, antibiotik berulang kali boleh mencetuskan kesan sampingan yang tidak diingini. Contoh klasik ini adalah Tendon Achilles keradangan, jarang juga pecah tendon Achilles, yang dipicu oleh pengambilan tertentu antibiotik. Walaupun kesan sampingan jarang berlaku, antibiotik diambil dengan kerap, itulah sebabnya kes Tendon Achilles keradangan akibat antibiotik berulang kali didaftarkan.

Antibiotik ini boleh menyebabkan tendonitis Achilles

Terdapat kumpulan antibiotik tertentu yang diketahui penyebabnya Tendonitis Achilles. Ini adalah apa yang disebut fluoroquinolones. Wakil yang paling terkenal dalam kumpulan antibiotik ini adalah ciprofloxacin dan levofloxacin.

Tetapi juga norfloxacin, ofloxacin dan gemifloxacin tergolong dalam kelas antibiotik. Terdapat pelbagai kajian mengenai Tendon Achilles keradangan dan pecah dengan antibiotik. Ini selalu melibatkan fluoroquinolones.

Kesan sampingan levofloxacin biasanya diperhatikan, kerana ini adalah ubat yang terbukti menyebabkan kebanyakan kes Tendonitis Achilles. Sebilangan penyelidikan menunjukkan bahawa kebanyakan orang tua atau orang yang mengambil tambahan kortison yang dipengaruhi oleh kesan sampingan. Kajian lain tidak dapat mengesan perbezaan kekerapan antara kumpulan umur dan oleh itu menyimpulkan pemerataan yang sama Tendonitis Achilles disebabkan oleh fluoroquinolones tidak kira usia.

Setelah mengambil antibiotik ini, salah satu atau kedua-dua sisi tendonitis Achilles dapat berkembang. Jarang sekali, pecah tendon Achilles spontan juga dipicu oleh fluoroquinolones. Kajian lain tidak dapat mengesan perbezaan frekuensi antara kumpulan usia dan oleh itu menyimpulkan sebaran tendonitis Achilles yang sama disebabkan oleh fluoroquinolones tanpa mengira usia. Setelah mengambil antibiotik ini, salah satu atau kedua-dua sisi tendon Achilles boleh menjadi radang. Jarang sekali, pecah tendon Achilles spontan juga dipicu oleh fluoroquinolones.

Ini adalah gejala keradangan tendon Achilles yang disebabkan oleh antibiotik

Pertama sekali, keradangan tendon Achilles mesti dikesan. Ini biasanya disertai oleh kesakitan di tumit dan tendon Achilles. Ia boleh membengkak di kawasan ini.

Juga kemerahan dan terlalu panas yang terkena lebih rendah kaki tidak biasa. Gejala meningkat terutamanya dalam keadaan tertekan, dan jarang berlaku ketika berehat. Sekiranya keradangan tendon Achilles didiagnosis berdasarkan gejalanya, hubungan temporal dengan pengambilan fluoroquinolones mesti diketahui.

Ini hanya mungkin dilakukan dengan anamnesis yang baik oleh doktor. Dalam kebanyakan kes, doktor mesti meminta orang yang berkenaan secara khusus mengenai antibiotik. Tetapi walaupun ada hubungan temporal antara terapi antibiotik dan tendonitis Achilles, hubungan kausal tidak dapat dibuktikan.

Walau bagaimanapun, jika orang yang berkenaan tidak pernah mempunyai aduan Achilles tendon sebelum atau jika gejala juga berlaku pada masa yang sama, misalnya, pada tendon di lengan, hubungan sangat mungkin. Gejala juga harus bertambah baik setelah menghentikan pemberian antibiotik. Walau bagaimanapun, mereka sering tidak bertindak balas dengan baik terhadap anti-radang dan kesakitan-mengurangkan ubat.

Dalam kes tendonitis Achilles, kesakitan biasanya merupakan gejala pertama penyakit ini. Sekiranya kesakitan di kawasan tendon Achilles berlaku beberapa hari selepas memulakan antibiotik, kesan sampingan fluoroquinolones harus dipertimbangkan. Selalunya bukan sahaja orang Achilles tendon dipengaruhi oleh kesakitan, tetapi juga tendon lain, misalnya di lengan.