Achillodynia

Sinonim

achillodynia

definisi

Achillodynia adalah kesakitan sindrom di kawasan Tendon Achilles dengan sebab yang awalnya tidak jelas, yang boleh berlaku pada waktu rehat dan dalam keadaan tertekan dan boleh mempengaruhi urutan pergerakan fisiologi yang normal.

Kejadian

Achillodynia adalah penyakit yang sangat biasa, terutamanya dalam perubatan sukan dan di sini terutama pada pesakit yang lebih muda. Sebilangan besar pesakit berusia antara 30 hingga 40 tahun dan telah bersukan sehingga 12 tahun ketika pertama kali muncul. Dalam kebanyakan kes, lelaki dipengaruhi oleh corak penyakit. Sebabnya tidak diketahui. Sukan di mana achillodynia paling kerap berlaku adalah sukan (78%).

Sebab dan bentuk

Dalam sebilangan besar kes, achillodynia adalah sindrom yang berkaitan dengan aktiviti fizikal. Sukan yang paling teruk adalah sukan yang memerlukan berjalan kaki yang panjang atau monoton. Khas untuk Achillodynia adalah kesakitan yang bergantung pada pergerakan di kawasan Tendon Achilles kira-kira 2-6 cm di atas tumit.

Penyebab Achillodynia kebanyakannya adalah perubahan degeneratif pada Tendon Achilles. Ini jelas ditunjukkan, antara lain, oleh ingrowths vaskular dan neoplasma vaskular di kawasan tendon Achilles, yang mendokumentasikan degenerasi. Perubahan keradangan di kawasan tendon Achilles, sebaliknya, tidak atau jarang berlaku.

Achillodynia juga merupakan istilah kolektif untuk pelbagai gejala (lihat gejala). Dalam banyak kes, tisu gelongsor tendon Achilles (paratenon) juga dipengaruhi oleh perubahan degeneratif. The diagnosis pembezaan Achillodynia adalah keradangan paratenon, yang boleh menyebabkan pengalihan tendon yang bergantung pada pergerakan.

Dalam kes ini, perubahan keradangan di kawasan tendon Achilles sering dapat dikesan. Terdapat banyak diagnosis pembezaan Achillodynia (lihat di bawah), yang cepat dapat dikelirukan dengan Achillodynia. Pada prinsipnya, perbezaan dibuat antara achillodynia primer dan achillodynia sekunder:

  • Achillodynia sekunder: Achillodynia sekunder adalah keadaan atau keadaan anatomi yang menyebabkan ketegangan tambahan pada tendon Achilles.

Beban tambahan ini membawa kepada gejala yang dinyatakan di atas dalam arti Achillodynia. Antara faktor yang memberi tekanan pada tendon Achilles adalah: pemendekan anatomi, keradangan di kawasan gelongsor dan bursa, patah tulang belakang yang sebelumnya buku lali sendi atau di kawasan tibia (tulang shin), penebalan tendon Achilles, kalsifikasi di kawasan tendon Achilles dan struktur meluncur. - Achillodynia Primer: Kita bercakap mengenai Achillodynia primer apabila tidak ada faktor risiko yang disebutkan di atas dan ketika penyebab kesakitan sindrom tidak diketahui. Penyebab utama achillodynia primer dianggap berlebihan semasa aktiviti sukan. Atas sebab ini, rawatan achillodynia primer yang dihasilkan adalah terhad.