Aciclovir

Pengenalan

Aciclovir adalah bahan aktif dari kumpulan yang disebut virustatics. Virustatik menggunakan pelbagai mekanisme enzimatik untuk menghambat virus yang memasuki tubuh daripada membiak dalam sel-sel badan. Aciclovir ditoleransi dengan baik dan boleh digunakan tanpa ragu-ragu, kecuali beberapa kesan sampingan dan risiko yang mesti dipertimbangkan. Sebagai peraturan, jangka waktu aplikasi sekitar satu minggu cukup untuk perawatan virus yang berjaya. Dalam beberapa penyakit yang panjang dan berterusan, di mana virus berulang kali keluar, mungkin perlu melakukan rawatan jangka panjang dosis rendah dengan asiklovir.

Petunjuk

Kumpulan ubat ini hanya digunakan untuk memerangi jenis tertentu virus. Aciclovir digunakan terutamanya dalam perubatan moden untuk rawatan penyakit Herpes Simplex Virus dan wakilnya. Pola penyakitnya meliputi: Aciclovir dapat digunakan dalam bentuk dos yang berbeza seperti yang disebutkan dalam perawatan herpes labiales, iaitu bibir herpes or herpes kelamin.

Di samping itu, kadangkala diberikan kepada pesakit imunokompromi yang menderita cacar air. Virus varicella zoster juga dapat diatasi dengan baik dengan asiklovir, yang dalam keadaan tertentu menyebabkan tidak menyenangkan sirap seluruh badan. Virus herpes juga boleh menyebabkan jangkitan serius, seperti herpes encephalitis (keradangan otak), yang mengancam nyawa keadaan dan mesti dirawat dengan asiklovir dengan segera.

Di sini, asiklovir diberikan sebagai infus dalam jangka masa yang lebih lama dan pesakit dirawat di unit rawatan rapi. Pesakit yang harus menjalani pemindahan organ diberikan asiklovir secara murni profilaksis untuk mencegah kemungkinan jangkitan dari awal. Semasa rawatan radiasi pesakit yang menderita kanser, asiklovir sering diberikan sebagai tablet dalam jangka masa yang lebih lama sebagai langkah pencegahan.

Cara tindakan Aciclovir selalu sama dan biasanya sangat berjaya. Ubat-ubatan terhadap kayap dan kayap di mata

  • Luka sejuk
  • Herpes Genital
  • Shingles
  • cacar
  • Meningitis yang disebabkan oleh virus herpes

Terdapat herpes yang berbeza virus terhadap mana asiklovir boleh digunakan. Aciclovir diaktifkan dalam sel yang terkena herpes dan membawa kepada pemusnahan DNA virus herpes.

Sangat terkenal adalah apa yang disebut Simpul Herpes Virus, yang sering menyerang wajah di kawasan bibir. Aciclovir pada mulanya boleh digunakan dalam bentuk krim untuk merawat virus herpes. Sekiranya kesan krim tidak mencukupi atau jika penyakit itu berulang kali, asiklovir boleh diambil sebagai tablet dan juga berfungsi untuk mencegah penyakit baru.

Herpes berbeza virus boleh menjangkiti pelbagai bahagian badan. Kawasan genital juga boleh terjejas, herpes simplex virus adalah pencetus untuk ini. Aciclovir adalah ubat yang berfungsi dengan baik terhadap virus yang bertanggungjawab herpes kelamin.

Terapi dengan asiklovir sebaiknya dimulakan pada hari pertama setelah timbulnya gejala seperti kemerahan, bengkak dan gatal-gatal di kawasan genital. Ia boleh disapu ke kawasan yang terkena dalam bentuk krim. Sekiranya krim tidak sepenuhnya memerangi penyakit ini, Aciclovir juga boleh digunakan dalam bentuk tablet atau melalui infus. Dos 200mg asiklovir digunakan lima kali sehari atau 400mg tiga kali sehari. Dos ini harus diambil selama kira-kira lima hingga sepuluh hari dan mesti disesuaikan pada kanak-kanak di bawah usia dua tahun dan dalam keadaan teruk buah pinggang penyakit.