Asid dan Asas: dalam Imbangan Ion

Sebenarnya asid-asas mengimbangi badan manusia seimbang. Tetapi dengan gaya hidup yang salah, interaksi dapat dicapai mengimbangi. Tidak sihat, kemurungan, atau bahkan penyakit fizikal boleh menjadi akibatnya.

Asid, asas dan pH

Asid dan asas terdapat di dalam tubuh manusia. Asid selalu mengandungi percuma, positif hidrogen ion (H +). Sebaliknya, di dasar, zarah bermuatan negatif mendominasi, yang terdiri daripada satu hidrogen atom dan satu oksigen atom (OH -). Kandungan asid atau basa ditunjukkan oleh nilai pH. The kepekatan of hidrogen ion diukur. Skala antara 0 hingga 7 dalam julat berasid, dari 7 hingga 14 dalam julat asas. Pada nilai pH 7, zarah bermuatan positif dan negatif masuk mengimbangi. Bergantung pada organ, terdapat nilai pH yang berbeza di dalam badan. Di dalam perut ia sangat berasid - asid hidroklorik dihasilkan di sini. Di dalam air liur dan duodenum terdapat juga nilai alkali. Hanya di darah adakah nilai pH tetap berterusan pada 7.4. Imbangan asid-asas dari darah diatur oleh sistem yang canggih, kerana walaupun sedikit penyimpangan dapat membawa kepada kerosakan organ yang serius. Asid selalu terbentuk di dalam badan ketika protein dicerna. Asid karbonik dilepaskan semasa setiap proses tenaga dalam sel-sel badan. Latihan yang terlalu sedikit memastikan bahawa asid terbentuk tidak dapat dikeluarkan dan disimpan di tisu penghubung, antara tempat lain. Walau bagaimanapun, terdapat juga gangguan genetik atau penyakit yang berkaitan dengan keseimbangan asid-basa, seperti fungsi terhad organ pengawal asas seperti pankreas, hempedu or hati. Perut dan buah pinggang penyakit juga boleh membawa kepada hiperasiditas.

Tarik nafas dalam-dalam!

Tubuh menggunakan tiga mekanisme kawalan untuk memastikan keseimbangan asid-basa stabil. Asid berlebihan dikeluarkan oleh buah pinggang. Penyebut pH yang disebut di darah memastikan bahawa badan tetap utuh sekiranya berlaku turun naik secara tiba-tiba keasidan. Dan akhirnya, penghembusan udara karbon dioksida memastikan tahap ph diatur. Pusat pernafasan di otak dan paru-paru dapat mengawal pH darah dari minit ke minit dengan menyesuaikan kedalaman dan kecepatan nafas. Bila bernafas meningkat, yang karbon kandungan dioksida dalam darah berkurang, dan menjadi alkali. Sekiranya bernafas menjadi cetek, yang karbon kandungan dioksida dalam darah meningkat dan menjadi berasid.

Gout dan Co.

Beberapa penyakit yang disebabkan oleh gangguan keseimbangan asid-basa telah lama diketahui. Salah satu yang terkenal pasti gout. Gout disebabkan oleh penyimpanan asid urik kristal di sendi, yang kemudian menjadi radang dan menyakitkan. Gout dianggap sebagai penyakit kemakmuran yang berbeza kerana berlebihan asid urik berasal dari metabolisme protein. Asid urik terbentuk semasa daging dipecah. Alkohol turut menyumbang kepadanya. Di antara vegetarian, sebaliknya, gout hampir tidak diketahui, walaupun kekacang seperti kacang polong dan lentil antara lain tidak sesuai untuk pengeluaran asid urik. Boleh dibayangkan sayur itu protein jangan membebankan badan sebanyak protein haiwan. Gout cenderung diklasifikasikan sebagai penyakit tisu penghubung dan sendi, walaupun ada yang spesifik cadangan diet untuk gout penghidap. Dalam perubatan, idea yang kronik hiperasiditas adalah mungkin dan berbahaya dengan gaya hidup yang salah hanya perlahan-lahan mendapat penerimaan.

Asid sepanjang masa?

Walaupun tanpa gout atau kecenderungan untuk itu, ia tetap berterusan hiperasiditas menyumbang kepada rasa tidak sihat atau sakit. Terlalu banyak asid boleh terkumpul di tisu penghubung, dan, misalnya, merosakkan darah dengan ketara peredaran di sana. Sekiranya ruang simpanan dalam tisu penghubung habis, asid akan disimpan di sendi. Oleh itu, ketegangan otot, punggung dan leher kesakitan adalah antara gejala yang paling jelas. Kerap pedih ulu hati, gastritis, keletihan berterusan atau gangguan tidur boleh menjadi tanda hiperasiditas. Ubat mencipta dalam jangka masa panjang hanya perubahan berkhasiat yang konsisten. Tujuannya adalah untuk mewujudkan keseimbangan antara makanan yang membentuk asid dan pembentuk asas. Untuk melakukan ini, adalah penting untuk mendapatkan gambaran keseluruhan sifat-sifat pelbagai makanan.

Pada asasnya, terdapat empat kumpulan makanan

Pembekal alkali yang disebut seperti:

 • Kentang
 • Sayur-sayuran
 • Buah-buahan
 • Susu mentah dan keju
 • gula perang
 • Perairan mineral masih
 • kebanyakan herba

Makanan neutral mengekalkan keseimbangan antara asid dan asas. Ini termasuk:

 • Butter
 • Minyak yang ditekan
 • Kenari
 • Air paip

Pengeluar asid merangkumi makanan yang tidak mengandungi asid itu sendiri, tetapi menimbulkan asid semasa metabolisme.

 • Gula-gula dan gula-gula gula
 • Roti dan roti yang terbuat dari tepung putih
 • Pasta, nasi
 • kopi
 • Teh hitam, jika sudah habis kurang dari satu minit
 • Alkohol

Kumpulan terakhir dibentuk oleh pembekal asid, yang memberikan lebihan mineral berasid:

 • daging
 • ikan
 • Ayam
 • Permainan
 • Curd
 • Kaldu daging

Kunyah yang baik dicerna separuh

Sebagai peraturan, kita makan terlalu berasid. Ini tidak sihat diet diperburuk oleh kenyataan bahawa banyak makanan dan makanan dimakan terlalu tergesa-gesa dan tidak dikunyah dengan betul. Ini kerana pencernaan bermula dengan mengunyah mulut. Cecair air liur bersifat alkali dan apabila makanan dikunyah dengan sempurna, jumlah yang sama adalah air liur dihasilkan. Asid dapat dimetabolisme dan diekskresikan dengan lebih baik. Di samping itu, campuran makanan separuh dicerna dan tidak dicerna membawa kepada pedih ulu hati dan hiperasiditas di perut. Sebahagiannya juga disebut gas fermentasi yang berkembang di dalam usus, kerana masih di sini makanan mesti dicerna. Oleh itu, jika anda ingin mengelakkan kebuluran asid yang disebut di dalam badan, anda harus makan makanan beralkali dan mengunyah dengan baik.

Makanan beralkali menjadikan anda awet muda

Sementara itu, keseimbangan asid-basa juga telah masuk anti-penuaan terapi. Bagi mereka yang ingin kekal muda lebih lama, profesional perubatan mengesyorkan pertukaran diet dengan panduan asid-alkali. Banyak senaman, yang menyokong penyingkiran toksin dari badan, adalah sebahagian daripada ini seperti sebelum makan malam untuk mengelakkan pembentukan gas fermentasi. "Pembatalan makan malam" adalah kata kunci baru di anti-penuaan terapi selepas "hiperasiditas." Selamat menjamu selera!