Acinone

Pengenalan

Akineton® adalah ubat yang sering digunakan untuk penyakit Parkinson dan untuk apa yang disebut "gangguan ekstrapiramidal". Kesan sampingan extrapyramidal adalah sejenis gangguan pergerakan yang boleh disebabkan oleh ubat-ubatan, antara lain. Akineton® adalah nama dagang. Bahan aktif dipanggil Biperiden dan tergolong dalam kumpulan antikolinergik.

hasil

Bentuk dos Akineton® adalah tablet retard atau tablet biasa. Retard bermaksud bahawa tablet melepaskan bahan aktifnya dengan kelewatan.

Bidang aplikasi

Akineton® menunjukkan dalam kajian keberkesanan yang baik dengan gejala / penyakit berikut dan telah digunakan selama bertahun-tahun: Tablet hanya boleh didapati dengan resep dan biasanya hanya diresepkan kepada orang dewasa. - Parkinson

  • Kesan sampingan yang lain neuroleptik. Neuroleptik adalah ubat yang juga boleh digunakan untuk merawat penyakit Parkinson. Kesan sampingan seperti kekejangan dan gangguan pergerakan lain dapat dikurangkan oleh Akineton

Dos

Dos terapi antara 2mg dan 16mg. Sila berjumpa doktor. Jangan sekali-kali mengambil lebih banyak daripada yang ditetapkan oleh doktor anda.

Akineton® mesti dibawa perlahan ke dalam badan dan oleh itu selalu bermula dengan dos yang rendah. Prinsip "banyak menolong" tidak berlaku di sini. Sekiranya gejala anda tidak hilang dalam beberapa hari adalah normal, minta doktor menyesuaikan dos anda.

Doktor anda juga harus menyesuaikan dos anda. Ubat Akineton® tidak boleh dihentikan secara tiba-tiba. Akineton® harus diambil dengan air semasa atau selepas makan untuk melindungi saluran gastrointestinal anda. Alkohol boleh mengubah kesan ubat dan tidak boleh diminum.

Kesan-kesan sampingan

Kerana ubat ini mempengaruhi pusat anda sistem saraf (otak, terdapat banyak kesan sampingan yang berbeza. Walau bagaimanapun, mereka tidak biasa. Mungkin juga: Keletihan dan mengantuk Perubahan emosi Sakit kepala, kegelisahan, insomnia & kegelisahan Kekejangan otot Keringkan mulut, berkeringat berkurang Perubahan dalam jantung kadar (lebih perlahan atau lebih cepat) Masalah penglihatan, dan glaukoma dan masalah gastrointestinal mungkin berlaku.

Sekiranya anda melihat kesan sampingan, sila bincangkannya dengan doktor anda. Hanya doktor anda yang dapat menentukan sama ada perlu mengurangkan dos. Dalam keadaan darurat, dia juga boleh memberi penawar yang dapat dengan cepat menghilangkan kesan sampingan yang serius. - Penat dan mengantuk

  • Perubahan emosi
  • Sakit kepala, kegelisahan, insomnia & kegelisahan
  • Kekejangan otot
  • Mulut kering, berkeringat berkurang
  • Urutan degupan jantung yang berubah (lebih perlahan atau lebih cepat)
  • Gangguan penglihatan, serta masalah glaukoma dan
  • masalah gastrousus akan datang.

Kesan sampingan dalam kombinasi dengan ubat lain

Selalunya ubat yang berbeza saling mempengaruhi. Sekiranya anda juga mengambil ubat lain untuk penyakit Parkinson, seperti levodopa, masalah pergerakan boleh berlaku. Sekiranya anda mengambil yang lain ubat psikotropik, sebagai contoh untuk kemurungan, anda mungkin juga menghadapi masalah pergerakan. Ubat alahan (antihistamin), neuroleptik dan metoclopramide juga boleh menyebabkan peningkatan kesan sampingan. Oleh itu, adalah mustahak anda memaklumkan kepada doktor mengenai sebarang ubat yang anda ambil.