Pembedahan ACL: Prosedur, Penjagaan Selepas, Prognosis

Gambaran ringkas

  • Prosedur: Pembedahan ligamen cruciate dilakukan secara pesakit luar atau pesakit dalam, di bawah bius am atau separa, dengan pembaikan (jahitan ligamen) atau pembinaan semula (pembinaan semula ligamen, pemindahan) ligamen cruciate
  • Rawatan susulan: Imobilisasi dengan splint, penyejukan, fisioterapi dengan latihan otot dan koordinasi, saliran limfa, ubat penahan sakit
  • Prognosis: Peluang pemulihan selepas pembedahan ligamen cruciate biasanya baik. Proses penyembuhan kepada kapasiti menanggung berat hampir penuh mengambil masa beberapa minggu hingga beberapa bulan. Dalam sesetengah kes, komplikasi seperti pendarahan, trombosis vena atau kerosakan saraf mungkin berlaku.

Bagaimanakah pembedahan ligamen cruciate berfungsi?

Dalam kebanyakan kes, pecah ligamen cruciate boleh dirawat tanpa pembedahan. Doktor sering memilih rawatan pembedahan (pembedahan ligamen cruciate) untuk atlet, sebagai contoh, kerana ini menghasilkan keputusan jangka panjang yang terbaik. Semasa prosedur, ligamen cruciate yang cedera dibaiki (dijahit, dijahit) atau diganti (dibina semula). Terdapat pelbagai teknik pembedahan untuk ini. Pada masa kini, pakar bedah melakukan pembedahan ligamen cruciate hampir secara eksklusif menggunakan teknik invasif minimum (arthroscopic).

Pesakit Luar atau Pesakit Dalam

Anestesia am atau separa

Bergantung pada tahap prosedur, doktor akan melakukan pembedahan ligamen cruciate sama ada di bawah bius am atau separa. Dengan anestetik separa, anda terjaga semasa pembedahan. Walau bagaimanapun, kawasan pembedahan dibius supaya tiada rasa sakit dirasai. Pembedahan mengambil masa satu hingga dua jam, bergantung pada teknik, tahap kecederaan dan pengalaman pakar bedah.

Penggantian ligamen cruciate (pembedahan plastik ligamen cruciate)

Kadang-kadang mungkin untuk menjahit ligamen cruciate yang koyak. Dalam banyak kes (terutamanya jika ligamen terkoyak sepenuhnya), bagaimanapun, penggantian ligamen cruciate diperlukan. Pada asasnya terdapat tiga jenis pemindahan yang berbeza:

  • Autograf: Satu lagi tendon daripada pesakit digunakan untuk menggantikan ligamen cruciate yang koyak, contohnya sekeping tendon patellar.
  • Allograft: Cantuman ialah tendon penderma.
  • Penggantian ligamen cruciate sintetik

Bagaimanakah rawatan susulan berfungsi?

Selepas pembedahan pecah ligamen cruciate, lutut biasanya stabil dalam splint (knee brace) untuk beberapa lama. Bidai ini biasanya membenarkan peningkatan secara beransur-ansur dalam julat pergerakan. Doktor merujuk kepada ini sebagai kedudukan selepas pembedahan, biasanya dalam kedudukan lanjutan. Ia selalunya perlu dan bermanfaat untuk proses penyembuhan untuk menyejukkan sendi.

Pada permulaan fisioterapi, ahli terapi terutamanya menggerakkan lutut secara pasif sebagai sebahagian daripada fisioterapi. Ini diikuti dengan perkembangan otot yang perlahan atau latihan otot dan latihan koordinasi. Matlamatnya adalah untuk lutut akhirnya mendapatkan semula julat penuh pergerakannya dan cukup stabil.

Aspek individu - terutamanya keperluan khusus sukan (cth untuk atlet profesional) - juga diambil kira. Sebagai tambahan kepada kelayakan ahli terapi, motivasi dan kerjasama pesakit adalah penting untuk kejayaan fisioterapi selepas pembedahan ligamen cruciate.

Jika kesakitan masih berlaku selepas pembedahan, ia boleh dirawat dengan ubat penahan sakit standard (ubat anti-radang).

Berapa lama masa pemulihan selepas pembedahan ligamen cruciate?

Matlamat pembedahan pecah ligamen cruciate adalah untuk mengekalkan mekanik lutut normal dan kestabilan dengan pembinaan semula sebaik mungkin. Ini berfungsi dengan baik dalam kebanyakan kes. Walau bagaimanapun, keputusan pembedahan untuk ligamen cruciate posterior tidak sebaik untuk ligamen cruciate anterior.

Dalam pembedahan plastik ligamen cruciate, tendon autologous biasanya digunakan sebagai pemindahan supaya tiada tindak balas penolakan dijangkakan. Proses penyembuhan biasanya tanpa masalah. Pemindahan jarang koyak atau longgar selepas pembedahan.

Bilakah sukan boleh dilakukan semula selepas pembedahan ligamen cruciate?

Tiada cadangan umum tentang bila seseorang boleh kembali ke sukan biasa mereka selepas pembedahan ligamen cruciate. Walau bagaimanapun, ia biasanya mengambil masa beberapa bulan. Adalah lebih baik bagi pesakit untuk menjelaskan dengan doktor yang merawat mereka bila dan sejauh mana yang terbaik untuk mereka kembali bersukan.

Kembali ke sukan pramatang boleh membawa kepada kecederaan baharu dan kegagalan pembedahan plastik ligamen cruciate. Ia juga harus diingat bahawa lutut yang terjejas lebih terdedah kepada kecederaan semula sebaik sahaja pemulihan selesai.