Jerawat Jerawat OXID / -BP® | Aknefug®

Jerawat Fug OXID / -BP®

Benzyl peroksida digunakan untuk aplikasi luaran jerawat, terutamanya untuk penampilan nodul dan pustule. Ia mempunyai kesan pengelupasan dan dengan itu mencegah pembentukan semula komedo. Ia juga menghalang pengeluaran sebum, yang seterusnya mengurangkan kandungan lemak pada kulit.

Pertumbuhan jerawat bakteria juga dihambat, sehingga keradangan hilang dengan cepat. Oleh kerana benzoil peroksida tergolong dalam kumpulan peroksida organik, ia dapat "meneutralkan" radikal oksigen bebas dan dengan itu mengembangkan kesan antibakteria. Satu-satunya kesan sampingan sebenarnya adalah reaksi hipersensitiviti dengan kemerahan pada kulit, sedikit membakar dan bersisik pada kulit.

Walau bagaimanapun, ini ada kaitan dengan mekanisme tindakan produk. Walau bagaimanapun, reaksi tidak boleh menjadi terlalu kuat dan tidak boleh bertahan terlalu lama. Penyakit kulit yang sudah ada seperti kulit kering atau atopik ekzema boleh meningkatkan risiko gejala ini.

Cahaya matahari yang kuat harus dielakkan semasa rawatan. Sekiranya hipersensitiviti terhadap peroksida, sediaan tidak boleh digunakan. Sentuhan dengan mata, kelopak mata, bibir, membran mukus dan kulit yang jengkel harus dielakkan

Aknefug®

Ubat yang dikenali dengan nama dagang Aknefug® boleh digunakan untuk ringan hingga sederhana jerawat. Ia mengandungi antara lain bahan aktif dibenzoil peroksida (benzil peroksida) dan atas sebab ini bertindak mengikut mekanisme yang dinyatakan di atas. Sebagai peraturan, salap harus digunakan dengan berhati-hati dua kali sehari pada kulit lembab dan dibiarkan bertindak selama sekitar dua hingga tiga minit.

Selepas itu penyediaannya mesti dibasuh dengan air suam. Sekiranya terdapat reaksi kulit seperti kemerahan, kerak atau rasa sesak, disyorkan untuk mengurangkan penggunaannya setiap dua hari. Selepas beberapa hari, kesan sampingan ini akan berkurang dan selang penggunaan perlahan dapat dipendekkan.