Inversa jerawat

Sinonim: Hidradenitis suppurativa, Pyodermia fistulans sinifica, Jerawat tetrade Bahasa Inggeris: jerawat inversa, hidradenitis suppurativaAkne inversa adalah penyakit kulit yang terutamanya menyerang kawasan dengan banyak kelenjar peluh. Ini termasuk terutamanya ketiak, kulit di bawah payudara, bahagian dalam paha, pangkal paha dan kawasan kemaluan. Di kawasan-kawasan ini, jerawat inversa boleh menyebabkan abses kronik, sista dan jangkitan teruk dengan luka, ada yang berukuran tenis bola, yang menyebabkan parut yang sesuai.

Jerawat inversa tidak berjangkit. Jerawat inversa tidak mempunyai persamaan dengan gambaran klinikal jerawat yang biasa diketahui, yang dicirikan oleh penampilan yang kerap jerawat di wajah, terutamanya semasa akil baligh. Sebenarnya, jerawat inversa adalah penyakit kulit yang asalnya tidak jelas.

Diduga bahawa ia adalah penyakit genetik yang dapat diperburuk oleh tingkah laku tertentu. Selalunya jerawat inversa bermula dengan nodul kacang polong yang tidak berbahaya atau keradangan kecil di kawasan fleksor badan, di mana terdapat banyak kelenjar peluh dan dua kawasan kulit terletak di atas satu sama lain, biasanya di kawasan ketiak, pangkal paha atau kemaluan. Dengan kecenderungan yang sesuai, keradangan ini khas kelenjar peluh sekitar rambut folikel dapat merebak lebih jauh dan membawa kepada abses, yang boleh menjadi sebesar tenis bola.

Selain pembengkakan yang sangat menyakitkan ini, sering juga terdapat perubahan warna kulit yang gelap di atas abses. Sekiranya abses terbuka, rembesan yang sering berbau busuk muncul. Selanjutnya, jerawat yang lebih teruk, fistula juga boleh berkembang.

Fistula adalah saluran yang dipenuhi nanah atau rembesan luka yang sebelumnya tidak terdapat di dalam badan dan terbentuk oleh penyakit. Fistula ini sering memerlukan rawatan pembedahan dan boleh meninggalkan parut besar. Gabungan gejala sering menyebabkan orang yang terkena diri menarik diri dan secara sosial mengasingkan diri, yang seterusnya meningkatkan penderitaan orang yang berpenyakit.

Pertama sekali, semua faktor risiko yang disebutkan di atas seperti rokok or berat badan berlebihan secara amnya harus dielakkan supaya jerawat Iiversa mungkin boleh kembali. Bergantung pada keparahan penyakit, penyakit ini dapat dirawat secara lebih konservatif atau pembedahan. Rawatan konservatif dengan ubat termasuk pentadbiran antibiotik dan kortikosteroid.

Kadang-kadang timbulnya jerawat inversa juga disukai oleh peningkatan jumlah jantina lelaki hormon. Dalam kes ini, terapi dengan ubat antiandrogenik disyorkan untuk menurunkan tahap seks lelaki hormon dalam darah. Pendekatan terapi selanjutnya terdiri daripada pengambilan vitamin A dan sediaan zink.

Pendekatan terapi baru, yang sangat meluas di Eropah, terdiri daripada penyinaran kawasan kulit yang terjejas oleh ahli radiologi. Walau bagaimanapun, risiko kulit kanser disebabkan oleh radiasi mesti diambil kira. Sekiranya masalah berlaku secara kronik dan fistula pembentukan menyebabkan pengumpulan teruk nanah dan keradangan yang menyakitkan, pembedahan adalah satu-satunya pilihan.

Dalam operasi ini kawasan yang dijangkiti dipotong di kawasan yang luas. Sekiranya luka tidak sembuh dengan sendirinya atau jika kawasan yang telah dipotong terlalu besar, kawasan yang rosak mesti ditutup dengan kepingan kulit dari bahagian tubuh yang lain. Seperti yang telah disebutkan, penyebab inversa jerawat masih belum diketahui.

Walau bagaimanapun, disyaki bahawa jerawat inversa disebabkan oleh gangguan kornifikasi lapisan kulit paling atas (epidermis). Ini bermaksud bahawa sel kulit paling atas, yang disebut sel horny, terus berkembang biak tanpa terkawal dan dengan demikian menyumbat saluran kelenjar peluh di rambut. Penyumbatan ini menyebabkan keradangan, yang dapat dijajah oleh bakteria.

Ini menyebabkan keretakan dan abses pada kulit yang menjadi ciri jerawat inversa. Selanjutnya, diandaikan hari ini bahawa perkembangan jerawat inversa ditentukan secara genetik. Ini ditunjukkan oleh kejadian yang kerap berlaku dalam keluarga tertentu.

Tetapi faktor risiko lain juga boleh mendorong perkembangan jerawat inversa. Ini termasuk rokok dan berat badan berlebihan. Berat badan yang berlebihan pesakit lebih cenderung menghidap inversa jerawat kerana kelembapan pada lipatan kulit.

Seperti kebanyakan penyakit kulit, tekanan, pakaian yang tidak betul atau ketat, dan pemakanan yang tidak betul dan tidak sihat juga dapat mendorong atau memburukkan lagi jerawat. Selalunya memerlukan waktu yang lama untuk membuat diagnosis jerawat inversa yang betul, kerana jerawat inversa mudah dikelirukan dengan keadaan lain seperti jangkitan kulat atau hanya abses kelenjar peluh. Untuk memastikan bahawa gejalanya benar-benar inversa jerawat, sampel tisu harus diambil dari kawasan yang terjejas, yang kemudian dapat diperiksa secara terperinci di bawah mikroskop oleh ahli dermatologi.

Oleh kerana diasumsikan bahawa perkembangan jerawat inversa terutama ditentukan secara genetik, ada beberapa langkah profilaksis. Namun, diketahui bahawa kedua-duanya rokok dan kelebihan berat badan mendorong perkembangan jerawat inversa, jadi tingkah laku ini harus dielakkan. Parut yang disebabkan oleh penyakit ini boleh menyebabkan kontraktur dan fibrosis, sehingga pergerakannya terhad.

Sekiranya fistula, yang berlaku terutamanya pada peringkat kronik yang teruk dari jerawat inversa, tidak dirawat, kulit kanser boleh berkembang. Ia juga boleh menyebabkan jangkitan teruk, anemia, sepsis dan kegagalan pelbagai organ, sehingga inversa jerawat berpotensi membawa maut. Namun, ini jarang berlaku sekarang, kerana jangkitannya dapat diatasi dengan baik antibiotik atau pembedahan. Ubat anti-radang seperti Infliximab atau Etanercept kini sedang diuji dalam ujian klinikal, yang diharapkan dapat membawa kejayaan rawatan baru.