Acriflavinium Chloride: Kesan, Kegunaan & Risiko

Acriflavinium penyediaannya klorida dikembangkan oleh IG Farben pada tahun 1920-an. Pada mulanya, bahan aktif digunakan untuk rawatan jangkitan luka di mulut dan tekak. Namun, kerana cara kerjanya, ada kekhawatiran bahawa acriflavinium klorida boleh menyebabkan kanser. Oleh itu, bahan aktifnya tidak lagi digunakan dalam perubatan manusia, tetapi digunakan dalam perubatan veterinar dalam rawatan ikan hiasan.

Apa itu acriflavinium klorida?

Bahan aktif tidak lagi digunakan dalam perubatan manusia kerana boleh menyebabkannya kanser, tetapi terus digunakan dalam perubatan veterinar dalam rawatan ikan hiasan. Acriflavinium klorida adalah bahan aktif yang terdiri daripada campuran bahan yang permohonan patennya diajukan pada awal tahun 1929 oleh syarikat kimia IG Farben. Ini adalah antiseptik yang digunakan untuk rawatan jangkitan pada mulut dan tekak dan melawan penyakit tidur. Sejak kajian oleh International Agency for Research on Kanser mendapati bahawa acriflavinium klorida dapat mendorong perkembangan barah, ubat tersebut tidak lagi digunakan dalam perubatan manusia. Walau bagaimanapun, acriflavinium chloride banyak digunakan oleh pemilik akuarium, yang menggunakannya untuk membasmi kuman akuarium serta untuk merawat pelbagai penyakit pada ikan. Pada dasarnya, acriflavinium klorida diklasifikasikan dalam kumpulan tindakan antiseptik, walaupun dalam arti yang lebih sempit ia digunakan sebagai disinfektan.

Tindakan farmakologi

Penyebaran virus dan bakteria dicegah oleh acriflavinium klorida, kerana bahan aktifnya disimpan dalam DNA patogen antara dua pasangan asas. Semasa pembelahan sel berikutnya, berlaku mutasi skrin yang disebut, yang mengubah bahan genetik patogen. Sama seperti antibiotik, ini boleh membawa terhadap ketahanan pelbagai jenis virus dan bakteria, kerana penyisipan bahan aktif mencetuskan mutasi yang dapat berlanjutan. Acriflavinium klorida sangat berkesan terhadap gram positif bakteria. Strain bakteria ini berubah warna semasa pemeriksaan mikroskopik dengan cara yang ditentukan oleh Hans Christian Gram, yang memudahkan diagnosis patogen dalam pelbagai penyakit berjangkit. Bakteria gram positif kebanyakannya adalah Actinobacteria atau Firmicutes, yang berperanan penting dalam alam semula jadi untuk degradasi bahan pencemar, tetapi sering muncul sebagai patogen. Kerana acriflavinium klorida tidak hanya menyerang bakteria dan virus, tetapi juga membentangkannya mekanisme tindakan dalam sel-sel tubuh manusia, ia juga boleh membawa kepada mutasi sel individu. Ini benar terutamanya dengan penggunaan berulang.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Bahan aktif acriflavinium klorida memainkan peranan penting dalam perubatan veterinar dalam rawatan ikan hiasan. Diubati di sini terdapat pelbagai penyakit seperti jangkitan bakteria, jangkitan kulat, reput sirip, atau radang kecil. Di sini, penyediaannya digunakan secara luaran dengan hanya menambahkannya ke akuarium air. Selain ikan dewasa, ikan bertelur yang terkena jangkitan juga dapat diobati dengan acriflavinium klorida. Penyediaannya juga menjanjikan bantuan yang berkesan terhadap pelbagai parasit berbahaya, termasuk insang dan kulit cacing. Acriflavinium klorida melemahkan jangkitan yang sudah pecah dan dapat mencegah jangkitan baru. Oleh itu, penyediaannya juga digunakan untuk membasmi kuman akuarium. Pemilik akuarium harus berhati-hati membersihkan penapis sebelum menambahkan acriflavinium klorida ke air. Dalam pengurusan kolam, acriflavinium klorida juga memainkan peranan penting sebagai penyediaan yang berkesan. Di sini ia termasuk obat standar, yang diberikan kepada kolam karantina, walaupun ikan tersebut menderita penyakit lain. Ini kerana ini dapat mendorong perkembangan jangkitan pada ikan yang lemah. Dengan menggunakan acriflavinium klorida, penjaga kolam memiliki jaminan bahawa sekurang-kurangnya sebahagian dari populasi ikan dapat diselamatkan.

Risiko dan kesan sampingan

Antara kelemahan yang paling biasa berkaitan dengan acriflavinium klorida adalah perubahan warna kekuningan dari air. Di samping itu, tumbuhan akuatik boleh rosak atau terbunuh. Kerana bahan aktif juga menembusi sel-sel ikan yang berpenyakit, acriflavinium klorida pentadbiran boleh menyebabkan kemandulan dalam beberapa spesies ikan seperti guppies. Atas sebab ini, penyediaannya tidak lagi boleh digunakan dalam perubatan manusia di Jerman kerana ia adalah salah satu faktor pencetus pelbagai jenis barah. Kesan mutagenik acriflavinium klorida juga bermakna banyak patogen kini telah mengembangkan ketahanan separa atau lengkap. Oleh itu, dalam jangka masa panjang, sebatian tersebut boleh menjadi tidak berkesan terhadap strain bakteria dan virus yang lengkap, seperti yang telah berlaku dengan antibiotik.