Akromion

Pengenalan

Acromion (bahasa Yunani untuk "tulang bahu", syn. Acromion, ketinggian bahu) adalah hujung lateral skapula (spina scapulae). Pada manusia, acromion membentuk titik tertinggi dari bilah bahu. Ini adalah proses tulang rata yang terletak di hujung lateral bilah bahu.

Fungsi akromion

Bersama klavikula, akromion membentuk asas tulang bahu. Di satu sisi, ia berfungsi sebagai titik asal otot, dan di sisi lain ia membentuk hubungan yang diartikulasikan dengan klavikula bersebelahan, yang memungkinkan bahu diputar melawan klavikula.

Anatomi

Akromion dibahagikan kepada kawasan yang berlainan, dengan kawasan atas (Facies superior) menjadi titik permulaan bagi otot yang berbeza. Bahagian-bahagian akromion berikut diperkemaskan dan berfungsi sebagai titik awal bagi otot deltoid: Dua bahagian otot deltoid yang lain menemui asalnya di bahagian bahu yang lain. Titik asal mereka adalah permukaan kasar di humerus (Tuberositas deltoidea).

Otot deltoid mempunyai pelbagai fungsi: Di ​​pinggir sisi bilah bahu, tulang terletak tepat di bawah kulit dan boleh diraba dengan mudah di sini. Di pinggir medial acromion, ia membentuk hubungan yang diartikulasikan dengan tulang selangka (klavikula). Sendi ini dipanggil sendi acromioclavicular (Articulatio acromioclavicularis).

Pada sendi ini, bilah bahu (skapula) berputar melawan klavikula. Pembatasan pergerakan ini disebabkan terutamanya oleh ligamen antara acromion dan clavicle (Ligamentum acromioclaviculare). - permukaan atas (Facies superior)

  • Tepi lateral (lateral) acromion
  • Ini menentukan kontur bahu
  • Ia terlibat dalam hampir semua pergerakan bahu. Fungsi utamanya, bagaimanapun, adalah pergerakan penyebaran lengan di bahu ke sisi (penculikan).