Acrophobia: Definisi, terapi, punca

Apakah ketakutan ketinggian?

Takut ketinggian (juga dikenali sebagai acrophobia) merujuk kepada ketakutan berada pada jarak tertentu dari tanah. Bergantung pada seberapa ketara ketakutan itu, ia mungkin sudah berlaku semasa menaiki tangga. Ketakutan pada ketinggian adalah salah satu fobia khusus - ini adalah gangguan kecemasan yang terhad kepada situasi atau objek yang sangat spesifik.

Ketakutan pada ketinggian bukanlah fenomena yang jarang berlaku. Ramai orang menjadi lemah lutut apabila mereka melihat ke bawah dari ketinggian. Tahap tertentu menghormati ketinggian adalah semula jadi dan perlindungan semula jadi. Malah bayi juga mempunyai ketakutan semula jadi terhadap jurang. Dalam eksperimen, walaupun kanak-kanak kecil teragak-agak di hadapan tebing, walaupun terdapat plat kaca di atasnya dan ada kemungkinan untuk mereka merangkak di atasnya tanpa bahaya.

Dari perspektif evolusi, ketakutan terhadap ketinggian memastikan kelangsungan hidup kita. Walau bagaimanapun, dalam sesetengah orang, ketakutan terhadap ketinggian sangat kuat sehingga mereka tidak dapat berjalan atau memandu di atas jambatan. Sekiranya ketakutan itu kuat secara tidak wajar dan ini menyekat kualiti hidup mereka yang terjejas, ketakutan terhadap ketinggian adalah patologi.

Bagaimanakah ketakutan terhadap ketinggian menampakkan dirinya?

Gejala fizikal dan psikologi berlaku dalam situasi yang ditakuti. Tanda fizikal tipikal fobia tertentu termasuk

  • Kesukaran bernafas
  • berpeluh
  • menggeletar
  • berdebar-debar
  • Rasa sesak di dada
  • Mulut kering

Tanda-tanda psikologi termasuk pemikiran yang penuh kebimbangan dan juga ketakutan kematian. Mereka yang terjejas takut kehilangan keseimbangan dan jatuh. Ramai juga yang menggambarkan perasaan ditarik ke bawah.

Ketakutan pada ketinggian berlaku semasa mendaki sukan, contohnya. Selain takut ketinggian, mereka yang terjejas juga mungkin mengalami ketakutan untuk jatuh atau takut jatuh. Dalam konteks ini, takut jatuh bermakna orang takut jatuh dari dinding ketika sukan mendaki. Dengan ketakutan terjatuh, pendaki takut akan kesan yang menyakitkan selepas terjatuh.

Bagaimana anda mengatasi rasa takut ketinggian?

Fobia khusus dirawat secara psikoterapi. Pakar terutamanya mengesyorkan terapi pendedahan sebagai sebahagian daripada terapi tingkah laku kognitif. Untuk mengatasi ketakutan ketinggian, mereka yang terjejas menghadapi ketakutan mereka dengan cara ini.

Ahli terapi juga memberi arahan kepada penghidap tentang cara menangani serangan kecemasan - contohnya, bagaimana untuk menenangkan diri dengan bantuan latihan pernafasan. Melalui konfrontasi berulang dengan situasi yang menakutkan, adalah mungkin untuk mengatasi ketakutan ketinggian.

Dalam kes yang melampau, doktor mungkin menggunakan ubat untuk memerangi ketakutan ketinggian.

Terapi tingkah laku mempunyai peluang yang baik untuk berjaya. Walau bagaimanapun, ramai penghidap menunggu lama sebelum mendapatkan bantuan dan sebaliknya mengelakkan ketinggian. Pengelakan, bagaimanapun, menyebabkan ketakutan meningkat. Orang yang mempunyai ketakutan yang teruk terhadap ketinggian kemudiannya tidak lagi mampu memanjat anak tangga kedua untuk menggantikan mentol lampu, contohnya.

Ketakutan kemudiannya menguasai hidup mereka. Ada yang cuba menenangkan diri dengan alkohol, dadah atau ubat-ubatan. Bersama-sama dengan ahli terapi, adalah mungkin untuk mengganggu lingkaran ke bawah ini dan mengatasi acrophobia. Lebih awal anda mula merawat ketakutan anda terhadap ketinggian, lebih baik peluang anda untuk menjalani kehidupan tanpa rasa takut.

Apakah punca takut ketinggian?

Kadangkala ketakutan terhadap ketinggian boleh dikesan kembali kepada peristiwa tertentu yang menimbulkan ketakutan, seperti memanjat tangga berbahaya atau berjalan di sepanjang laluan sempit berhampiran tebing.

Pada masa yang sama, otak menerima mesej dari kaki bahawa anda berdiri teguh. Isyarat yang bercanggah ini menyebabkan pening. Pening ini menandakan kemungkinan bahaya, seperti jurang.