ACTH: Maksud Nilai Makmal Anda

Apa itu ACTH?

ACTH dihasilkan dalam kelenjar pituitari dan dilepaskan ke dalam darah. Hormon ini merangsang sel dalam kelenjar adrenal untuk menghasilkan glukokortikosteroid (kortison).

Hormon dari hipotalamus dan kelenjar adrenal mengawal tahap kepekatan ACTH. Ia juga turun naik pada siang hari: pada waktu pagi terdapat banyak ACTH dalam darah, pada waktu petang kurang.

Semasa tekanan seperti tekanan mental atau fizikal, selsema, penyakit atau kecederaan, ACTH dikeluarkan dalam kuantiti yang lebih banyak. Jika kortison yang mencukupi tersedia, pembentukan ACTH terbantut. Kekurangan ACTH seterusnya membawa kepada kekurangan kortison.

Bilakah ACTH ditentukan dalam darah?

Doktor menentukan kepekatan ACTH apabila dia mengesyaki bahawa korteks adrenal pesakit tidak lagi menghasilkan kortison yang mencukupi. Dia melakukan ini untuk memeriksa sama ada kekurangan itu disebabkan oleh kekurangan rangsangan daripada kelenjar pituitari.

Walaupun pesakit mempunyai terlalu banyak kortison dalam darah (penyakit Cushing) dan puncanya masih tidak jelas, kepekatan ACTH mesti ditentukan.

ACTH – nilai normal

Nilai normal

8 – 10

8 - 10 pm

Dewasa, kanak-kanak

10 – 60 pg/ml

3 – 30 pg/ml

Nilai mungkin berbeza sedikit daripada nilai rujukan lain.

Selalunya, tahap ACTH ditentukan pada waktu petang.

Bilakah nilai ACTH menurun?

  • Disfungsi kelenjar pituitari
  • Tumor penghasil kortison korteks adrenal
  • Pembesaran korteks adrenal dengan peningkatan pengeluaran kortison

Bilakah tahap ACTH dinaikkan?

Tahap ACTH yang tinggi didapati:

  • dalam hipofungsi korteks adrenal (penyakit Addison)
  • kadang-kadang dalam kanser paru-paru
  • kadang-kadang dalam kanser pankreas
  • dalam tumor kelenjar pituitari (sindrom Cushing pusat)

Apa yang perlu dilakukan jika ACTH dinaikkan atau menurun?

Sekiranya tahap ACTH meningkat atau menurun, kepekatan kortison dalam darah juga mesti ditentukan. Tambahan pula, ujian dexamethasone yang dipanggil dan ujian rangsangan CRH mengikuti. Dalam ujian ini, hormon ditadbir dan tindak balas pengeluaran ACTH diukur. Dengan cara ini, punca perubahan kepekatan ACTH dalam darah boleh didapati. Jika perlu, pemeriksaan lanjut seperti X-ray dan imbasan CT kepala akan diikuti.